Close

Strona 28 z 69 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 682

Domyślnie

Squier, Thx za odpowiedź. Sprawa w tzw. międzyczasie się wyjaśniła. Przywoływany przeze mnie zapis w instrukcji dotyczy li wyłącznie SB400, która sama nie ma możliwości sterowania siłą błysku. Po podpięci tej lampki uaktywnia się w menu body opcja sterowania lampą zewnętrzną. Czyli moja Di466 działa oki.

Sorki za drobne OT, ale nie chciałem zakładać odrębnego wątku.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Mam problem z moim Di622. Błyska przed podniesieniem lustra w D70. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

Edit:
    Lampa ma tak od zakupu ( sprawdziłem tylko czy błyska, bo mi się śpieszyło). Niezależnie od programu nie synchronizuje się z migawką, błyska wcześniej. Na trybach non-ttl nie wyzwala jej.
    Ostatnio edytowane przez stecarlos ; 29-12-2009 o 21:05
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stecarlos Zobacz posta
    Mam problem z moim Di622. Błyska przed podniesieniem lustra w D70. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

Edit:
    Lampa ma tak od zakupu ( sprawdziłem tylko czy błyska, bo mi się śpieszyło). Niezależnie od programu nie synchronizuje się z migawką, błyska wcześniej. Na trybach non-ttl nie wyzwala jej.
    Wedle instrukcji body w Manualu winno również wyzwolić lampę.

1. Sprawdź lampę na innym body. Jak nie masz znajomego z cyfrowym nikonem to zobacz czy nie ma jakiejś pomocnej dłoni w Twojej okolicy.

2. Jeśli na innym body będzie OK to sprawdź inną lampę na swoim body co by się upewnić, że to body, a nie lampa.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Hm... czy ktoś pokusiłby się o jakąś konkluzję, w miarę klarowne wnioski, plusy i minusy tej lampy vs np SB-600 (ale niekoniecznie)?
    Fajnie byłoby to gdzieś podpiąć.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Hm... czy ktoś pokusiłby się o jakąś konkluzję, w miarę klarowne wnioski, plusy i minusy tej lampy vs np SB-600 (ale niekoniecznie)?
    Fajnie byłoby to gdzieś podpiąć.
    Generalnie tania lampka do pracy na body. Taki cywilizowany mocniejszy odpowiednik wbudowanej (a także SB400) tylko większy, z obracaną i podnoszoną głowicą. Dla niedzielnego pstrykacza u cioci na imieninach. Powiedziałbym następny krok w lampach. Kwestia tylko czy będzie potem następny - bo jeśli tak to Nissiny pomijamy i kupujemy min. SB600/M48AF1.

Główne wady Di622:

- nie wyzwala ze środkowego styku - więc do strobingu się nie nada;
    - brak synchro z krótkimi czasami migawki (AutoFP/HSS);
    - nie współpracuje z CLS;
    - wbudowana fotocela działa tylko gdy lampa wyzwalająca działa w trybie TTL;
    - niepoprawnie działające wspomaganie AF;

EDIT: zapomniałem dopisać, że wszystko o tej lampie zostało już napisane, a i w necie można porównać specyfikacje techniczne wszelkich lamp...
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 30-12-2009 o 12:05
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Muchas gracias por compilacion! (czy coś)
    Argumenty mnie ostatecznie odwiodły od zakupu Nissana
    Pozdrawiam!
    flickr

Domyślnie

Ja jeszcze od siebie:
    - lampa nie doświetla z palnikiem na wprost powyżej 2 metrów (można się ratować korektą mocy błysku)
    - lampa jest nieprzewidywalna, potrafi spitolić zdjęcie, mimo, że przed chwilą w tych samych warunkach naświetliła poprawnie.
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Zamiast Nissana kupie raczej Merca!
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Ja jeszcze od siebie:
    - lampa nie doświetla z palnikiem na wprost powyżej 2 metrów (można się ratować korektą mocy błysku)
    - lampa jest nieprzewidywalna, potrafi spitolić zdjęcie, mimo, że przed chwilą w tych samych warunkach naświetliła poprawnie.
    Sprawdz na innym body tą lampę,mam ją i takich nieprzewidywalnych rzeczy nie mam u siebie z D80 :/
    Na setkę zdjęć raz czy może 2 razy się zdarzyło,że prześwietliła lampa ale to odbijana była od sufitu lub ścian i właśnie w zależności od ściany czy sufitu takie miałem przypadłości,naprawdę nie stwierdziłem niepzewidywalności :/
    Fakt rzadko wale na wprost a jeśli tak to tylko z Dyfuzorem więc może to i dlatego.... hmm
    D90+GRIP+T.17-50/2.8+Helios 44-2+Nissin Di622+Manfrotto190PROB+141RC
    Moja fotogaleria
    http://www.wicherphoto.republika.pl/ i http://plfoto.com/40831/autor.html

Domyślnie

Ja tylko podczas testów waliłem na wprost. Niestety z dyfuzorem korektę siły błysku mogę ustawić maksymalnie jedynie na +1EV, a to stanowczo za mało.
    Podczas odbijania od sufitu czasem niedoświetli a czasem przepali. Mi to wszystko jedno bo i tak robię nefy, więc i tak wyciągnę co chcę. Inna sprawa, że to może być wina mojego D70s, bo bez lampy jak walę serią to też lubi sobie pofolgować z naświetlaniem i nawet z balansem bieli

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Squier ; 30-12-2009 o 19:16
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Strona 28 z 69 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów