Close

Strona 29 z 69 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 682

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wicher123 Zobacz posta
    Sprawdz na innym body tą lampę,mam ją i takich nieprzewidywalnych rzeczy nie mam u siebie z D80 :/
    Na setkę zdjęć raz czy może 2 razy się zdarzyło,że prześwietliła lampa ale to odbijana była od sufitu lub ścian i właśnie w zależności od ściany czy sufitu takie miałem przypadłości,naprawdę nie stwierdziłem niepzewidywalności :/
    Fakt rzadko wale na wprost a jeśli tak to tylko z Dyfuzorem więc może to i dlatego.... hmm
    Tak się zachowywała Tumax 880 DSL (miałem ją kilka mies. z Olympusem E-500) Z dyfuzorem na wprost była w miarę powtarzalna, ale bez niczego na wprost to robiła co chciała. Nie mam i nic nie mogę powiedzieć na temat Nissina.
    Miałem przez święta pożyczoną Sunpak PZ42x i po zrobieniu nią ok 500-550 zdjęć oceniam ją bardzo wysoko. Pomijając braki w funkcjach (... sterowanie bezprzew. itd.) wszystkie funkcje działają bardzo dobrze, naświetlenie bez wzgl. na to czy wprost czy z odbicia zawsze było prawidłowe. Za tę cenę dla kogoś kto błyska tylko z body lampka godna uwagi.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Ja jeszcze od siebie:
    - lampa nie doświetla z palnikiem na wprost powyżej 2 metrów (można się ratować korektą mocy błysku)
    - lampa jest nieprzewidywalna, potrafi spitolić zdjęcie, mimo, że przed chwilą w tych samych warunkach naświetliła poprawnie.
    Pierwsze rzeczywiście +0,3 lub +0,7 warto ustawić.
    Ale w kwestii drugiego zarzutu to nie zaobserwowałem takiego zjawiska, może nie dajesz jej dość czasu na podładowanie
    Puszka po konserwie turystycznej i słoik po ogórkach kiszonych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartekXXX Zobacz posta
    Pierwsze rzeczywiście +0,3 lub +0,7 warto ustawić.
    Ale w kwestii drugiego zarzutu to nie zaobserwowałem takiego zjawiska, może nie dajesz jej dość czasu na podładowanie
    Właśnie podczas testowania czekałem na pełne podładowanie...
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Właśnie podczas testowania czekałem na pełne podładowanie...
    Hmmm, możliwe że poza problemami z powtarzalnością błysku firma nissin ma również problem z powtarzalnością technologiczną produktu i stąd takie rozbieżności w ocenie lamp

Domyślnie

Wracając do mojego problemu okazało się, że aparat jest uszkodzony.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Moje spostrzeżenia o tej lampie:

wady:
    -brak możliwości fotografowania na serii zdjęć
    -prądożerna
    -wspomaganie af ma problemy z pracą na wprost (ale i tak nie używam)

zalety:
    ponieważ zakupiłem sb 900 przestałem dostrzegać zalety poza tym, że działa, gdybym miał teraz ograniczony budżet kupiłbym sb 600.

Tego nissina moża zakupić z myślą o cykaniu w domu. Tylko i wyłącznie. Jeżeli już coś ponad totalną amatorkę - odpada.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    gdybym miał teraz ograniczony budżet kupiłbym sb 600.
    430zł vs 820zł - strasznie elastyczny musi być ten budżet
    DLXXX etc.

Domyślnie

Moje spostrzeżenia o tej lampie:

wady:
    -brak możliwości fotografowania na serii zdjęć
    -prądożerna

zalety:

Tego nissina moża zakupić z myślą o cykaniu w domu. Tylko i wyłącznie. Jeżeli już coś ponad totalną amatorkę - odpada.
    To ja mam chyba jakiegoś "kosmicznego" tego Nissina
    Mogę fotografować serią, nie jest mocno prądożerny :/
    A jeśli piszesz że Nissin jest stworzony do amatorki, ktoś pisał tutaj inaczej??
    A koszt 800 a 400 to nie jest mała różnica tylko 2xwięcej więc.....
    D90+GRIP+T.17-50/2.8+Helios 44-2+Nissin Di622+Manfrotto190PROB+141RC
    Moja fotogaleria
    http://www.wicherphoto.republika.pl/ i http://plfoto.com/40831/autor.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wicher123 Zobacz posta
    A koszt 800 a 400 to nie jest mała różnica tylko 2xwięcej więc.....
    1zł, a 2zł to też dwa razy więcej

Na obecnym etapie mojej przygody rozumiem wybór Tamronem 28-27 zamiast Nikkora 24-70. 1600zł a 6000zł to jest różnica. Można zaoszczędzić i mieć baardzo dobre szkło.

W przypadku lamp jednak uważam, że Nissin to zakup bardzo tymczasowy. I finansowo wychodzi nie 400zł ale 400zł plus 800zł czyli 1200zł No chyba, że się go sprzeda kupując sb 600, bo w perspektywie czasy pewnie większość tak zrobi.

To są oczywiście moje odczucia jednak ja powoli zaczynam stosować zasadę, że nie stać mnie na kupowanie zamienników. Przeważnie się na tym wychodzi gorzej niż zakupienie za pierwszym razem czegoś solidnego.

Obstaje przy swoim i moim zdaniem lepiej odczekać troszkę i kupić SB 600.

-(Zapomniałem napisać o tej serii. U mnie nie ma zdjęć seryjnych. Strzelam jedno zdjęcie w warunkach domowych i następuje ładowanie. Mówiąc o serii mam na myśli przynajmniej 2 fotki na sekundę. A Nissin chyba ładuje nawet dłużej niż sekunda)
    -co do prądożerności to porównuje z sb 900. Na tych samych aku Sabina trzyma dużo dłużej, różnica jest naprawdę spora.
    Ostatnio edytowane przez Hamarama ; 02-01-2010 o 21:38
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

To są oczywiście moje odczucia jednak ja powoli zaczynam stosować zasadę, że nie stać mnie na kupowanie zamienników. Przeważnie się na tym wychodzi gorzej niż zakupienie za pierwszym razem czegoś solidnego.

-(Zapomniałem napisać o tej serii. U mnie nie ma zdjęć seryjnych. Strzelam jedno zdjęcie w warunkach domowych i następuje ładowanie. Mówiąc o serii mam na myśli przynajmniej 2 fotki na sekundę. A Nissin chyba ładuje nawet dłużej niż sekunda)
    -co do prądożerności to porównuje z sb 900. Na tych samych aku Sabina trzyma dużo dłużej, różnica jest naprawdę spora.
    no jeśli mówimy o waleniu z pełną mocą to i sabina nie da rady błyskać 2x na sekundę!

jeśli opieramy argumenty o "przeważnie", to użytkownicy nissina są przeważnie zadowoleni z stosunku cena/jakość a co za tym idzie ze swojej lampy i będą one zakupem tymczasowym tylko dla części użytkowników

nie wiem też na czym opierasz opinie o tym że ten produkt jest niesolidny?!

w kwestii prądożerności to nie mam porównania ale myślę że za różnice w cenie w stosunku do sb900 można bez problemu kupić ze sto enwelopów

a idąc Twoim tokiem rozumowania że zawsze warto zbierać na coś lepszego i większego to może nie warto było kupić d90 tylko od razu zbierać na D3x
    Ostatnio edytowane przez BartekXXX ; 02-01-2010 o 22:11

Strona 29 z 69 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów