Moim skromnym zdaniem za bardzo na optycznych przejeli się naukowym podejściem do tematu. Ale to są naukowcy, to jest ich konik i tego bedą się trzymać. Niczego im nie przetłumaczycie. Ja mam możliwość porównywać te aparaty w wielu zawodowo-prywatnych sytuacjach i Nikona D50 cenię wyżej niż Canona 350D. Jako praktyka niewiele mnie ochodzi mieszanie w algorytmach aparatu, takie czasy, każdy kombinuje. Efekt końcowy - czyli zdjęcia - jest istotny a ten jest niezły dla Nikona. Wiele ich uwag jest obiektywnych w sensie ogólnym choć źle opisanych. Ja cenię ergonomię chwytu Nikona i kilka innych kwestii (choćby spot) ale uważam ergonomię menu za dość słabą, podgląd zdjęć za niewygodny a brak podświetlenia ekraniku za spore niedopatrzenie. Ta ostatnia uwaga to powtórzenie głośnych narzekań kolegów spotterów będących właścicielami tego aparatu. Im to bardzo przeszkadza i jak robiliśmy zdjęcia w nocy to sam widziałem ich wkurzenie, że ten element nie jest podświetlony. Co do ostrości i szumów to wolę tego Nikona niż 350-kę Canona. A sam używam aparatów Canona, ale robię też zdjęcia Nikonami i nie mam skrzywienia "jednej stajni".
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami