Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Czy jakość fot między D300s a D700 jest bardzo zauważalna,przymierzam sie do jednej z tych puszek i nie wiem która wybrać,wolałbym D300s bo mam fajne szkiełko,ale jeśli jest duża różnica na plus D700,to sprzedam szkło i kupię D700.
    Tak, jest zauważalna. O wysokich czułościach nie będę wspominał,
    bo to ogólnie wiadomo, ważne jest jednak, że to nie tylko kwestia ilości szumu,
    ale przede wszystkim jego charakteru, wyglądu. Kolory wyjściowe są moim zdaniem bardziej pastelowe,
    mała głębia na szerokim kącie i charakter rozmycia - wiem, że tu wiele zależy od szkła, ale z moich obserwacji
    wynika również, że od wielkości matrycy i jej pikseli.
    Ja zostawiłem D300 jako backup i do współpracy z Sigmą 10-20, ale moje aparaty zarabiają na siebie.
    Inna sprawa, że jest potężny wątek na temat D300 vs. D700...
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Jeśli bym kupił D700 to na 24-70 już by zabrakło,musiałbym używac stałek a to byłoby niewygodne i ciemnego zooma,na wielkim ISO mnie nie zależy,tak do 2000 chyba by stykło na D300s,co myślicie?chyba pójdę do sklepu i pomacam obydwa,ciekawe czy pozwolą cyknąć kilka razy.
    Muszę odszukać ten wątek D300 vs D700.
    Ostatnio edytowane przez J51 ; 17-12-2009 o 11:56
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    tylko i wylacznie... ja tez sie chwilke do tego przyzwyczajalem, tym bardziej ze w glowie sobie zakodowalem
    odwrotny sposob krecenia niz przewiduje producent i zamiast z A do S to zjezdzalem do M, chwile potrwalo
    zanim sie do tego przyzwyczailem

zaleta tego rozwiazania jest taka, ze umozliwia ci zmiane praktyczni bez odrywania oka od wizjera i de facto przerywania fotografowania, co jak sie np. trzyma dluzsze tele moze juz chwilke zajac
    no właśnie o taką zmianę "bez patrzenia" mi chodziło
    w D40 i D90 naumiałem się w 30 sekund że mogę to robić bez oderwania wzroku od wizjera ale w D300 tak na szybkiego to musiałem oderwać oko od wizjera, popatrzeć na body z góry, pokombinować w którą stronę będzie to skubane A, odprowadzić wzrokiem oddalający się na horyzoncie samolot.... szpetnie zakląć w myślach... życzyć sobie więcej szczęścia w doborze losowym ustawień w przyszłości...
    Zagrypione D850 i D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

chillout
    Gość

Domyślnie

Dzięki Panowie za tą debatę.

w sumie prawdą jest, że zmiana ta jest takim 'widzimisię' ale planuję kilka podróży np. do Indii. chciałbym mieć profesjonalną puchę żeby kiedyś się niemiło nie zdziwić :P

Filmy? owszem, czasem używam w mojej d90 ale zależy mi przede wszystkim na fotografowaniu.

oczywiście, że wolałbym d700. ale wiąże się to ze zmianą obiektywów.. w tej chwili oprócz S 30 f1.4 posiadam N 17-55 f2.8, którego musiałbym wymienić na N 24-70 f2.8 . sumując koszta + grip wyniesie to około miliarda.. dlatego w związku z tym, że szkła mam typowo pod cropa musze zostać w DXie. NIESTETY.

ale zły jestem z jednej strony na Nikona, że nie dopracowali matrycy. (pomijając fakt, że to jest i tak udana matryca.) bo chciałbym mieć naprawdę coś więcej w tym d300s. jakby wrzucili FX to bym się nawet nie zastanawiał :P

Przekonałem się jednakże do d300s.
    argumenty?
    najważniejszy - magnezowa obudowa i uszczelnienie.
    no i 16 bit. przyda się czasem

oczywiście inne plusy też są plusami

Dzięki bardzo za mądre sugestie! Pozdrawiam!

PS teraz to jeszcze muszę sprzedać moją d90 :P

Domyślnie

chillout a co byś chciał więcej od tej matrycy?
    Prawdopodobnie znacząco więcej z cropa nie wyciśniesz.
    FX masz d700.
    Najpierw mówisz że nie kupisz FX bo musiałbyś szklarnie wymieniać za zaraz że jakby wrzucili FX do d300s to byś brał. to zdecyduj się może?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    chillout a co byś chciał więcej od tej matrycy?
    Prawdopodobnie znacząco więcej z cropa nie wyciśniesz.
    FX masz d700.
    Najpierw mówisz że nie kupisz FX bo musiałbyś szklarnie wymieniać za zaraz że jakby wrzucili FX do d300s to byś brał. to zdecyduj się może?
    chyba mial na mysli ze w cenie d300s chcialby miec d300s z FX

chillout
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez turbokolor Zobacz posta
    tak. miałem właśnie to na myśli. gdyby d300s był FX to nie kupowałbym niedawno 17-55 tylko 24-70.

a, że zakup już dokonany to nie mam wyboru. skazałem się na DX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chillout Zobacz posta
    ..... to nie mam wyboru. skazałem się na DX.
    normalnie.... wypada współczuć? że ktoś ma DXowy korpus (d300 na przykład) ?

Opanujcie się.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

to naprawde zalezy co chcesz focic crop naprawde sie przydaje do ptaszkow i innych pierdulek dlatego zostalem przy dxie.. a co do puszek to jak z samochodami i poldek i mercedes to samochody oba dojada do tego samego celu tylko jak i z jaka wygoda to jest pytanie tak samo porownalbym 90tke i 300...

Zbanowany
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez turbokolor Zobacz posta
    Sorki za maly OT ale nie moglem sie powstrzymac
    A ja chcialbym D3s w cenie D700 i kupilbym bez zastanowienia

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów