Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: 105/2.0 DC i FF

Domyślnie

Jakoś faktycznie dziwnie jest z tymi obiektywami. Moje 105 i 135 ostrzy bez konieczności korekty, ale 200/2 z jedną puszką D3 wymagało -10, natomiast z pozostałymi w punkt - to jest dla mnie zagadka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Zdyboo ma problem w połączeniu 105DC z D90, który nie ma możliwości korekty AF
    Tylko, że czasami może się trafić wadliwy/rozjechany egzemplarz (zarówno obiektywu jak i puszki)
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Jakoś faktycznie dziwnie jest z tymi obiektywami. Moje 105 i 135 ostrzy bez konieczności korekty, ale 200/2 z jedną puszką D3 wymagało -10, natomiast z pozostałymi w punkt - to jest dla mnie zagadka.
    Sprostuje, Twoje szkielka tez wymagaly korekcji (u mnie +20) i po niej chodza w punkt. Nie zauwazyles dlatego, ze widac to tylko na pelnej diurze jak sie foci w okolicach min odleglosci ostrzenia. Na wiekszych ogleglosciach oraz w studio (gdy przymykasz) problem ten zjada 'glebia ostrosci'.

Co do 200/2 potwierdzam i to zachowanie dla mnie tez jest duza zagadka szczerze mowiac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Tylko, że czasami może się trafić wadliwy/rozjechany egzemplarz (zarówno obiektywu jak i puszki)
    Czasami też trafiają się zestawy z korekcją, które działają prawidłowo. Może to one są rozjechane
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Moja 105 DC kupiona od Wigiego działa bez żadnej korekty na D700. Ostrzy prawidłowo zarówno na bliskiej, jak i dalekiej odległości.
    Be obscure clearly...

Domyślnie

Z tego co tu czytam wynika, ze jednak konkurencyjne 135L jest znacznie lepszym wyborem To jednoczesnie troche smutne, bo do portretow na FF 135mm jest najfajniejsza ogniskowa, 85mm jest troszke krotkie. I wynika z tego, ze w systemie Nikona nie ma idealnego szkla portretowego o tej ogniskowej.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    Z tego co tu czytam wynika, ze jednak konkurencyjne 135L jest znacznie lepszym wyborem To jednoczesnie troche smutne, bo do portretow na FF 135mm jest najfajniejsza ogniskowa, 85mm jest troszke krotkie. I wynika z tego, ze w systemie Nikona nie ma idealnego szkla portretowego o tej ogniskowej.
    Coś w tym jest.
    Wiele osób łudziło się, ze po wprowadzeniu FX przez nikona, szybko odświeżą też szklarnię pod pełną klatkę.. Niestety tak się nie dzieje i dziur w oszkleniu trochę jest.
    Ja też lubię spore ogniskowe do portretu i targam z D700 - 70-200, co wagowo nie jest przyjemne.. no, ale trudno się mowi.

Domyślnie

Z tego co tu czytam wynika, ze jednak konkurencyjne 135L jest znacznie lepszym wyborem
    Chyba nie tylko 135L.

Domyślnie

A tam, gadanie. W tym watku zrobiono z igly widly. Generalnie kupujesz, ustawiasz korekcje i zapominasz.

To ze koledzek conik trafil sie bubel rozjechany egzemplarz to inna historia i trafic sie moze z kazdym szklem.

A jednoczesnie sposobu obrazowania tego szkla nie mozna niczym innym podrobic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Generalnie kupujesz, ustawiasz korekcje i zapominasz.
    Gorzej, jak ustawianie nie przynosi rezultatow Albo jak nie ma opcji tuningu AF w body (co oczywiscie nie dotyczy korpusow FX Nikona A jak sam pisales, serwis w tej sprawie rozklada rece, wiec alternatywy nie ma.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów