Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: 105/2.0 DC i FF

Domyślnie

Też miałem to cudo na D300 i w zasadzie nie dało się wyregulować, 85/1.4 okazało się mniej kapryśne. To jest dosyć typowy problem dla tego szkła, opisywany na międzynarodowych forach i optymalne wydawało by się regulowanie szkła pod body, ale to zdaje się oferuje jedynie serwis Sigmy z jej szkłami a nie osławiony serwis na Postępu...

Domyślnie

LOL normalnie - szkła na rynku od tylu lat i ustawicznie to samo... coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem nie kupując szkła DC chociaż 135/2DC chodzi mi wciąż po głowie - jednak jak widać bez puszki z korekcją ani rusz, a i to może być za mało

Jak możesz ja bym odesłał - szkoda się męczyć - tym bardziej że normalnie to świetne szkło więc jest o co walczyć
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

ciekaw jestem tylko czy jest to wina braku współpracy funkcji DC z nowoczesnymi układami AF, czy problem leży gdzieś indziej
    Mamiya + Sony

conik
    Gość

Domyślnie

dc jest analogowe wiec problem chyba gdzie indziej tkwi
    imo szklo fajne tyle ze przekombinowane troche

Domyślnie

dc jest analogowe wiec problem chyba gdzie indziej tkwi
    85/1.4 też jest w sumie analogowe taki sam śrubokręt - już nie wymieniając tego że jest multum śrubokrętowych szkieł spod analoga, a w sumie tylko z DC są takie wieczne problemy dziw bierze że tego nie sprawdzili jak wyszły nowe korpusy i się zaczęły narzekania... przecież zawsze można spróbować coś z tym zrobić...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

conik
    Gość

Domyślnie

analogowe w sensie ze dc jest funkcja obiektywu ktora sie wywoluje przemieszczaniem grupy soczewek za pomoca pierscienia a defacto reki a defacto aparat nie wie co sie wlasciwie dzieje i nie odnotowuje tego w swej elektronice to mialem na mysli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    85/1.4 też jest w sumie analogowe taki sam śrubokręt - już nie wymieniając tego że jest multum śrubokrętowych szkieł spod analoga, a w sumie tylko z DC są takie wieczne problemy dziw bierze że tego nie sprawdzili jak wyszły nowe korpusy i się zaczęły narzekania... przecież zawsze można spróbować coś z tym zrobić...
    Ni tylko z DC. Sporo problemow jest także np. z N85/1.8 (przeważnie FF w pewnym zakresie odległości na nowych korpusach Nikona).

Domyślnie

Korekty w puszce odpuściłbym sobie i od razu zaczął rozważać temat serwisu i jakiejś kalibracji.
    Co z tego że korekta z puszki da dobre wyniki przy odległości ostrzenia 5m jak przy ostrzeniu na 15m wszystko sie znów rozjedzie. Cała ta korekta w puszkach do jedna wielka ściema. Przynajmniej do momentu kiedy zacznie być uwzględniania odległość ostrzenia.

Domyślnie

Kalibracje DC w serwisie bym sobie odpuscil, sam wysylalem do Niemiec do centralnego serwisu i tam szklo, ktore na +20 chodzilo ok, w serwisie zostalo sprawdzone i odeslane jako zgodne ze specyfikacja producenta.

Problem ze szklami DC wynika z niekompatybilnosci starych szkiel z nowymi korpusami, a nie tym, ze te szkielka sa walniete. 6-7 egzemplarzy ktore przewinely mi sie przez rece wymagalo identycznej korekcji na kilku roznych body FX (D3+D700) i takze identycznej rownej na kilku body DXowych (D300 + D300s). Te same szkielka podpiete do starszych body cyfrowych (D100) lub analogowych (F100/F5) chodzily idealnie.

U conika wystepuje moim skromnym zdaniem jak dla mnie problem walnietego szkla w sensie egzemplarza, poniewaz nie wyrabia z korekcja indywidualna w zakresie +10 do +20, jednak prosze tego nie mieszac z faktem, ze korekcja w zakresie +10 do +20 oznacza walniete szklo, bo nie oznacza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Korekty w puszce odpuściłbym sobie i od razu zaczął rozważać temat serwisu i jakiejś kalibracji. Co z tego że korekta z puszki da dobre wyniki przy odległości ostrzenia 5m jak przy ostrzeniu na 15m wszystko sie znów rozjedzie. Cała ta korekta w puszkach do jedna wielka ściema. Przynajmniej do momentu kiedy zacznie być uwzględniania odległość ostrzenia.
    Nie jest to prawda, bo korekcja jest na tyle niewielka, ze przy wiekszych odleglosciach a juz tym bardziej wiekszych przyslonach zjadana jest przez glebie ostrosci. Mowa o stalkach.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów