Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: 105/2.0 DC i FF

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Problem ze szklami DC wynika z niekompatybilnosci starych szkiel z nowymi korpusami, a nie tym, ze te szkielka sa walniete. 6-7 egzemplarzy ktore przewinely mi sie przez rece wymagalo identycznej korekcji na kilku roznych body FX (D3+D700) i takze identycznej rownej na kilku body DXowych (D300 + D300s). Te same szkielka podpiete do starszych body cyfrowych (D100) lub analogowych (F100/F5) chodzily idealnie.
    Miałem zarówno 105DC jak i 135DC i zaryzykowałbym stwierdzenie, że działają dobrze nie tylko z D100, ale i pozostałymi cyfrówkami nie mającymi możliwości korekty AF (np. z D80).
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Miałem zarówno 105DC jak i 135DC i zaryzykowałbym stwierdzenie, że działają dobrze nie tylko z D100, ale i pozostałymi cyfrówkami nie mającymi możliwości korekty AF (np. z D80).
    Zdyboo ma problem w połączeniu 105DC z D90, który nie ma możliwości korekty AF
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Zdyboo ma problem w połączeniu 105DC z D90, który nie ma możliwości korekty AF
    Tylko, że czasami może się trafić wadliwy/rozjechany egzemplarz (zarówno obiektywu jak i puszki)
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Korekty w puszce odpuściłbym sobie i od razu zaczął rozważać temat serwisu i jakiejś kalibracji. Co z tego że korekta z puszki da dobre wyniki przy odległości ostrzenia 5m jak przy ostrzeniu na 15m wszystko sie znów rozjedzie. Cała ta korekta w puszkach do jedna wielka ściema. Przynajmniej do momentu kiedy zacznie być uwzględniania odległość ostrzenia.
    Nie jest to prawda, bo korekcja jest na tyle niewielka, ze przy wiekszych odleglosciach a juz tym bardziej wiekszych przyslonach zjadana jest przez glebie ostrosci. Mowa o stalkach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Nie jest to prawda, bo korekcja jest na tyle niewielka, ze przy wiekszych odleglosciach a juz tym bardziej wiekszych przyslonach zjadana jest przez glebie ostrosci. Mowa o stalkach.
    Jak masz FF/BF przy odległości ostrzenia 15 m i go skorygujesz za pomocą korekty w puszce to dla najbliższej odległości ostrzenia raczej nie będziesz trafiał z ostrością. Tak przynajmniej było w moim 85/1.8 i d300.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Jak masz FF/BF przy odległości ostrzenia 15 m i go skorygujesz za pomocą korekty w puszce to dla najbliższej odległości ostrzenia raczej nie będziesz trafiał z ostrością. Tak przynajmniej było w moim 85/1.8 i d300.
    to w takim przypadku to ja bym obstawial walniete szklo lub korpus i nie zrzucal winy na funkcje korekcji AF w korpusie jako takiej

to nie jest normalne zachowanie tego szkla (wiem, bo mialem)

Domyślnie

Mam 105DC kupione na giełdzie od Kolegi kichu1979. Na d700 używam z korekcją dla szkła na + 20 i jestem zadowolony.Mowa tu najbliższej możliwej odległości ostrzenia. Jeśli potrzebuję bezlitośnie analitycznej rzeźniczej ostrości to zakładam 24-70/ 2,8. Natomiast 105 jest aksamitna. Funkcji DC nawet nie miałem ochoty dotykać. Conik jak chcesz mogę podesłać - jeśli jeszcze nie skasowałem - testy 105 z korekcją AF od -20 do +20. W przypadku mojego egzemplarza różnica między korektą AF 0 , +20 jest zauważalna, ale subtelna.
    POZDRAWIAM
    myślę co piszę

Domyślnie

Ja nie obstawiałem ja sprawdziłem Z d700 szkło działa idealnie. Z poprzednią puszką inne szkła działały idealnie.
    Korygować z poziomu body owszem można ale nigdy nie będzie to rozwiązanie idealne działające zawsze. Najlepiej stać się posiadaczem dobrze dogadującej się pary szkło-body.

Domyślnie

u mnie 105dc z dwoma puszkami d700 śmiga idealnie bez korekty

conik
    Gość

Domyślnie

a u mnie niekoniecznie....jak widac obiektywy DC to loteria i podstawowym kryterium przy zakupie powinno byc sprawdzenie pod katem BF/FF

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów