Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: D2x i ERR....

Domyślnie

nie ma sie co przejmowac
    Przed zakupem d2h poczytalem troche na necie i np. errory potrafily wyskakiwac w praktycznie nowych aparatach.
    U mnie jest to samo. Aparat ma w tej chwili 68 tys przebiegu (ale nie wiem, czy to ciagle pierwsza migawka). Od przebiegu ok 40 tys. wystepowaly errory, ale jakos ciagle dziala Czasem nie wyskoczy, czasem wypluje czarna klatke, czasem naswietli poprawnie, ogolnie nie ma reguly. Jesli mocno Ci to przeszkadza, mozesz wlaczyc aparat, pogrzebac troche w menu (wszystko bez wciskania spustu) i po ok 1-2 min. dopiero zaczac focic. Przewaznie pomaga

Bylem z tym w serwisie (nie nikona). Powiedziano mi, zebym sie nie przejmowal Ot takie to errory

Oszczędny w słowach Awatar arseniq
    Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

he dzięki za info. Puszki nie mam już na gwarancji ale tomek20stencel5 ma rację - fajnie by było gdyby w razie co wymienili mi migawkę na nową za free - dla mnie to trochę szok - sprzętu używam amatorsko (takie hobby ) i dbam o to aby był jak nowy, nigdy nie upadł i takie tam i dziwi mnie że wywala error..... Napisze do serwisu - zobaczę co mi odpiszą.... Pamiętam że przez krótki moment miałem wyskakujący ERR przy liczniku ok 4000zdj ale dzisiaj ERR jest co drugie zdjęcie obojętnie na jakich ustawieniach robie...
    Jakaś puszka i jakieś szkło ale ciężkie jak cholera :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arseniq Zobacz posta
    ale dzisiaj ERR jest co drugie zdjęcie obojętnie na jakich ustawieniach robie...
    Wyskakuje po wlaczeniu aparatu? Czy co 2 zdjecia przy ciagle wlaczonym aparacie?
    Bo jesli ta druga opcja, to chyba raczej migawka do wymiany...

W moim przypadku jest ta pierwsza opcja

Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

wcisnę spust, zrobi zdj i wywala ERR, wciskam ponownie spust i jak by się odwieszało, kolejny raz wciskam spust, robi zdj i wywala ERR.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arseniq Zobacz posta
    wcisnę spust, zrobi zdj i wywala ERR, wciskam ponownie spust i jak by się odwieszało, kolejny raz wciskam spust, robi zdj i wywala ERR.....
    no to raczej migawka...
    Napisz/zadzwon do serwisu, nie koniecznie nikona, zeby sie upewnic. Tak czy inaczej, powodzenia zycze...

Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

znalazłem na stronie serwisu nikona:

"Komunikat "Err" wyświetlany na panelu sterowania lub w wizjerze aparatu D-SLR

Pojawienie się komunikatu "Err" na panelu sterowania i w wizjerze aparatu D-SLR zazwyczaj oznacza, że wewnętrzny moduł monitorowania pracy aparatu wykrył problem. Komunikat ten może oznaczać tymczasowy problem z aparatem lub problem wymagający interwencji serwisu. Po pojawieniu się tego komunikatu zapisz kolejne zdjęcie i jeśli komunikat zniknie, oznacza to, że była to tymczasowa usterka. Jeśli jednak komunikat nie znika, należy przekazać aparat do serwisu firmy Nikon w celu naprawy. Przed przekazaniem aparatu do naprawy sprawdź następujące pozycje:

1.
    Spróbuj użyć karty pamięci zatwierdzonej przez firmę Nikon.
    2.
    Spróbuj użyć obiektywu marki Nikon lub odłączyć obiektyw i ustawić manualny tryb ekspozycji (M).
    3.
    Sprawdź, czy baterie/akumulatory są całkowicie naładowane.
    4.
    Wyjmij baterię/akumulator z aparatu na dłuższy czas, na przykład na 24 godziny, a następnie włóż je ponownie do aparatu. Jeśli aparat jest wyposażony w przełącznik resetowania, naciśnij ten przełącznik zamiast wyjmować baterię/akumulator. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat aparatów wyposażonych w przełącznik resetowania oraz miejsc, w których ten przełącznik się znajduje, zobacz Kliknij tutaj.

Jeśli komunikat o błędzie jest nadal wyświetlany, skontaktuj się z lokalnym serwisem firmy Nikon. Aby znaleźć lokalny autoryzowany serwis firmy Nikon, zobacz Kliknij tutaj ."

Domyślnie

I pamiętaj kiedy dzwonisz mów stanowczo czego chcesz. Nieraz cicho i ugodowo nic nie zdziałasz. Jeżeli nie będą chcieli naprawić za darmo narób dymu, że aparat profi, taki przebieg idealny stan, taka cena body, że w Canonie wymieniają - może wtedy zmiękną. Powodzenia.

Domyślnie

spróbuj z inną baterią. to co prawda mało prawdopodobne, ale w niektórych modelach, bodaj D1, były problemy z wydajnościa prądową akumulatora i objawy podobne do padu migawki. Migawka dla D2X/D2H to ok. 1200zł, nie wiem czy sama czy z robocizną ( obawiam się że bez ) - tak mi kiedyś odpisał serwis.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

No i wszystko już jasne. Padła migawka... Koszt naprawy 1200-1500zł....

Domyślnie

Nie no nie poddawaj się. Opier*ol wszystkich w serwisie jak trzeba i walcz o to, żeby Ci wymienili za free tą migawkę.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów