Szukaj
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
http://instagram.com/adrwoz
Ehhh ... mialem nie zabierac glosu w tej dyskusji, ale co mi tam, wtrącę swoje 3 grosze.
Jedno trzeba przyznać marketingowcom z apple - doprowadzili do sytuacji, że w takich dyskusjach w jednej strony pojawia się zawsze produkt z logiem nadgryzionego jabłka - Mac vs. PC, iPhone vs. inny telefon czy iPold vs. inny MP3.
Ale wracając do tematu ...
Doskonale rozumiem Twój punkt widzenia. Dla Ciebie komputer/system to tylko medium dla aplikacji, na których pracujesz. Jeżeli nie ma różnicy w funkcjonalności/szybkości to po co przepłacać. Ja jednak zdecydowałem się 'przepłacić' za pudełko, bo prawie nie używam aplikacji Pro, które na obu systemach wyglądają i działają prawie tak samo (najbardziej Pro aplikację, która posiadam to Aperture). Jako amatora bardziej mnie interesowały programy amatorskie i semi pro i wydaje mi sie, ze Mac ma tutaj spora przewage. Pakiet iLife, iWork - wszytko zintegrowane, banalne w obsłudze i dające efekty niedostępne dla użytkowników PC w momencie kiedy kupowałem swoje pierwsze jabłko. Nawet dzisiaj (po upływie 4 lat) dalej widzę tą przewagę.
Pozdrawiam obie strony barykady.
PePe
To ja może wrócę do tematu. Wiemy, że na notebookach PC nie warto obrabiać zdjęć, bo
a. za słabe to
b. wyświetlacz raczej do doopy.
A jak to jest z MacBookami? Czy można wydajnie obrabiać rawy na jakimś macowym notebooku. Czy do obróbki trzeba kupić stacjonarny? Jaki najtańszy a dostatecznie wydajny macowy sprzęt polecacie?
Pozdrawiam, Piotr
Na każdym notebooku PC dasz radę obrabiać zdjęcia. Pod warunkiem że masz na zewnątrz Eizo![]()
Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30
A mnie ostatnio męczy zakup Mac mini... ale obawiam się że może być słabo z obróbką zdjęć...
Używa ktoś tego "malucha" z PS lub jakimś innym softem? jakieś spostrzeżenia? Warto, nie warto?
Pozdrawiam.
D750 | D610 | N35
Skontaktuj się z nami