Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Domyślnie

Dlatego pisze o róznych preferencjacj. Ja siedzę (najczęśćiej, ale nie tylko) w studiu, więc wysokie ISO nie jest argumentem za D5000, jednak inni go potrzebują.
    Jak wychodze na zewnątrz to jednak chowam body gdy jest zła pogoda, mimo, że mam podobno uszczelnione D200 i D700. Choć to przydaje sie chyba latem na nadmorskiej plaży (piach, wa właściwie pył niesiony wiatrem).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no ja d200 juz nie raz mialem mokrusienkie (od deszczu, ale tez np dostalem duza fala na dziobie ststku na jeziorze prosto w obiektyw) poki co dwusetka zyje i ma sie niezle
    natomiast z pylem i piaskiem nigdy nie wygralem - zawsze potem bylo wielkie czyszczenie ...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

W kwestii wolnego zapisu na kartach przez D100. Zauważyłem, że na karcie 4-gigowej zapisuje w miarę szybko, natomiast na karcie 8 gigowej to koszmar. Karty identyczne różnią się tylko pojemnością. Czyszczenie matrycy można przeprowadzić w trybie BULB, oczywiście przy naładowanych akumulatorach. Sprawdzenie przebiegu można przeprowadzić sprawdzając nazwę katalogu, po każdych 10000 tysiącach aparat zwiększa liczbę o jeden, oczywiście działa to tylko wtedy jeżeli serwis nie wyzerował licznika.
    Natomiast ja mam problem z doborem lampy pod D100, wszystko co tańsze nie chce się synchronizować z aparatem. Co moglibyście polecić do tego modelu, uwzględniając, że moja D100 pracuje wyłącznie w manualu?

Domyślnie

sb 28dx lub metz a kostką do d100 - jak nie chce synchronizoawć skoro wyzwalałem studio zwykłym kablem z kostką ??
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez keso Zobacz posta
    W kwestii wolnego zapisu na kartach przez D100. Zauważyłem, że na karcie 4-gigowej zapisuje w miarę szybko, natomiast na karcie 8 gigowej to koszmar. Karty identyczne różnią się tylko pojemnością. Czyszczenie matrycy można przeprowadzić w trybie BULB, oczywiście przy naładowanych akumulatorach. Sprawdzenie przebiegu można przeprowadzić sprawdzając nazwę katalogu, po każdych 10000 tysiącach aparat zwiększa liczbę o jeden, oczywiście działa to tylko wtedy jeżeli serwis nie wyzerował licznika.
    Natomiast ja mam problem z doborem lampy pod D100, wszystko co tańsze nie chce się synchronizować z aparatem. Co moglibyście polecić do tego modelu, uwzględniając, że moja D100 pracuje wyłącznie w manualu?
    Witam!
    Mam 2 pytania w takim razie:
    1. Czy tryb BULB można uruchomić BEZ ZAŁOŻONEGO obiektywu?
    2. U mnie podczas robienia zdjęć aparat "przeskoczył" z jednego katalogu do następnego ( oba utworzył), i jeden nazywa się: 100nd100, a NASTĘPNY (zdjęcia zrobione po około 30 minutach) nazywa się 137 nd100 - co to oznacza? przeskok jest aż o 37 a nie o 1... To jaki moze być przebieg? ( Obawiam się że NIEMAŁY...)
    3. Mnie SB 600 działa dobrze z D100...

Domyślnie

Pisząc o tańszych miałem na myśli wynalazki typu nissin, tumax, sunpak itd. Z 600 nikona działa bez problemu ale ta nie należy do tanich. Można uruchomić aparat w Trybie BULB bez obiektywu, nie mam zasilacza i zawsze tak przedmu****ę matrycę. Z tej nazwy podejrzewam, że migawka ma ponad 100 tys. klapnięć. Nie mam go pod ręką i nie pamiętam jak nazywa katalogi ale u mnie tak działa. Poprzedni właściciel twierdził, że aparat ma 18 tys. ja dorobiłem do 34 i numeracja zwiększyła mi się właśnie w taki sposób.

Domyślnie

Dzięki! Tylko dlaczego przy "przeskoku" do kolejnego ta nazwa u mnie zwiększyła się aż o 37 a nie o 1? Rozumiem, że przyrost nru o jeden jest co 10000?

Domyślnie

aparat sam tworzy sobie foldery, więc nie wiem czy takie obliczanie przebiegu jest prawidłowe, u mnie cyfra pliku w żaden sposób nie potwierdzała się z przebiegiem i tak jak ktoś już pisał trzeba dobrze obejrzeć zwłaszcza farbę na przełącznikach obok wyświetlacza, bo..........nie wiem jak to się udało nikonowi ale w tym modelu jakoś odklejanie się gum czy zacieranie pokręteł nie występowało

Domyślnie

Aha! jasne! U mnie wszystkie napisy są jak nowe ...

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów