Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Quantuum vs Powerlux

Nie cierpię takich wątków tak jak Wy, Canon vs Nikon, Toyota vs BMW, ale....

Jeśli są ludzie, którzy '"macali", trochę fotografowali i mieli okazję porównać te dwie marki, to chętnie usłyszę opinie.
    Chodzi mi o jakość wykonania, powtarzalność błysków, wygodę użytkowania.
    Z tego co zauważyłem obydwie są w podobnej klasie cenowej, popularniejszy wydaje się Quantuum, ale pod względem wyposażenia dodatkowego Powerlux wydaje się bardziej zaawansowanym systemem (min. generatory).
    Wiem też, że są różne serie lamp i trudno porównywać marki jako takie.
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Quantuum też ma generetory - seria dual power.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yeee Zobacz posta
    Nie cierpię takich wątków tak jak Wy, Canon vs Nikon, Toyota vs BMW, ale....
    Tu nie będzie (na szczęście) bicia piany , założe się.
    pod względem wyposażenia dodatkowego Powerlux wydaje się bardziej zaawansowanym systemem (min. generatory).
    generator to nie wyposażenie dodatkowe. To część lampy. Więcej dodatków oferuje chyba właśnie quantuum, co jest zupełnie bez znaczenia! Dlaczego - napisałem niżej.

Cytat Zamieszczone przez Boghol Zobacz posta
    Quantuum też ma generetory - seria dual power.
    Nie, dual power to nie generatory. Ta druga część na kablu to tylko akumulator.

Nie ma żadnego problemu w tym by pomieszać Powerluxa z Quantuumem. Zarówno lampy jak i nasadki (poza jedną - ta pod parasolkę).
    Mocowanie nasadek Quantuuma i Powerluxa jest obrócone o 60 stopni. Dla obrotowych bądź okrągłych nasadek to nie ma znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-12-2009 o 21:36
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja CI moge powiedziec parę słów o Q. Pytałes o powtarzalnośc błysków - przyznam szczerze że raz na 100 błysków emituje mi ... hhmm nie wiem skąd bierze tą moc ale coś jej sie w główce przestawia i prześwieta ale to naprawdę sporadycznie. Ktoś pisał o tym że Q nie trzyma WB dla mnie to bzdura bo nie zauwazyłem takiego problemu bynajmniej u siebie 2x1000 1x600 . Ogólnie w użytkowaniu rewelka. Oczywiście polecam pokrętło manualne do sterowania mocą ( Q mają dwie serie ) jedno co naprawde mogę zarzucić do beznadziejne wykonanie gniazd JACK. tylko z jedną lampą nie mam problemu. Natomiast pozostałe wwrry jak mam podpiętą radiówkę to sama wyzwala mi błyski, wtedy przekręcam o 90 stopni małego jacka i jest git taka pierdoła ale wkurza. Zadaj konkretniejsze pytania to CI opowiem albo wal na PRIV

Pozdrawiam Ł.
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

Na PM nie, to chyba są uwagi przydatne dla wszystkich zainteresowanych
    Sam przyglądając się wypowiedziom i zdjęciom, skłaniam się ku Powerlux'om, minimalnie droższe, ale wyglądają na solidniej zrobione, tradycyjne pokrętło, bez wodotrysków, palnika odpowiednio wysunięty, generalnie nie spotkałem złych opinii o nich.
    U Quantuum'a różnie, różne serie lamp posiadają różne przydatne cechy, ale nie ma serii skupiającej te najlepsze cechy w jednym miejscu, opinie różne, że np na minimalnych ustawieniach mocy potrafią nie błyskać, etc.
    Pomimo wypowiedzi powyżej, nie znalazłem generatorów Quantuum'a, a właśnie tylko 2 modele z baterypackiem.
    I tutaj leży pies pogrzebany - chcę pierwsze dwie lamy mieć przenośne, ale na razie nie stać mnie na dobry generator.
    Dlatego wybiorę na początek Quantuum'a, 600 i 300 dual-power.
    Niepokoi mnie tylko te 60 stopni różnicy przy nasadkach modelujących światło pomiędzy Powerlux'em i Quantuum'em - w takim razie która z tych dwóch firm jest bardziej bowens'owska?
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Niepokoi mnie tylko te 60 stopni różnicy przy nasadkach modelujących światło pomiędzy Powerlux'em i Quantuum'em - w takim razie która z tych dwóch firm jest bardziej bowens'owska?
    Obie są Większość softboxów ma ruchomą głowicę mocowania na lampie, tak więc nie w tym momencie znaczenia o jaki stopień jest obrócone mocowanie. Ma natomiast znaczenie przy standardowych "garnkach" (co z resztą już Jacek zaznaczył), w których występuje mocowanie do parasolki, bo w takim przypadku garnka z Quantuuma nie wsadzisz do Powerluxa, celem użycia parasolki.

Pozostałe modyfikatory można używać zamiennie.
    Zapraszam do skorzystania z usług fotografii i wideofilmowania ślubnego w Bydgoszczy.

zawodowyfotograf.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    we wszechświecie

Domyślnie

Szczerze powiedziawszy jeśli miałabym wybierac to wybór padłby na Quantuum.
    Dlaczego? proste wytłuamczenie sa to lampki zdecydowanie na moją kieszeń a jakosciowo nie odbiegają zbytnio tym z najwyższych półek.
    Poza tym sporo akcesoriów mozna do nich dokupić, a to niewątpliwa zaleta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sensualna Zobacz posta
    sa to lampki zdecydowanie na moją kieszeń a jakosciowo nie odbiegają zbytnio tym z najwyższych półek.
    Tak sobie wmawiaj...
    Do wszystkich można dokupić "sporo" akcesoriów.

Domyślnie

Szczerze powiedziawszy jeśli miałabym wybierac to wybór padłby na Quantuum.
    Dlaczego? proste wytłuamczenie sa to lampki zdecydowanie na moją kieszeń a jakosciowo nie odbiegają zbytnio tym z najwyższych półek.
    A powerlux nie jest? Przecież różnice cenowe nie są wielkie.
    Dokładnie tyle samo jest do powerluxa, przecież to to samo mocowanie

O jednym i drugim napisano już całkiem sporo na tym forum, ale kto by tam to czytał.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 12-04-2010 o 19:17
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Lampy są w podobnej klasie cenowej, więc wykonanie będzie podobne. Ja mam swojego pierwszego Q i jestem zadowolony. Mam lampę dual-power i bardzo mi się podoba, zwłaszcza opcja podłączenia do akumulatora samochodowego. Mam akurat kilka sporych akumulatorów (około 100Ah), więc nawet gdyby przenośna bateryjka nie dała rady, to podłączam aku samochodowy i mam pstrykanie na wiele, wiele godzin.

A więc wybierz co Ci lepiej pasuje. Ja akurat lubię lampy proste, więc wybieram wystające przyciski i manualne pokrętło, a miłośnicy hi-tech mogą sobie wybrać mikro-switche, wyświetlacz, elektronikę itd. Kwestia gustu.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów