Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

znaczy ocieplał po każdym błysku o kilka działek czy ogólnie ma cieplejsza barwe ? na temperature mają też wpływ modyfikatory nakładane na lampy np Wafer którego używam posiada 2 wewnętrzne dyfuzory które pozwalają na balas kontrastem ale zmieniają też właśnie temperature barwową także stabilność to raczej powtarzalność mocy błysku wg mnie, ale może się myle

Domyślnie

ogólnie cieplejszą barwę mają powerluxy
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Nie potwierdzam. Z moich doświadczeń: generator + główka powerluxa były znacznie zimniejsze niż quantuum S. Elfo są z kolei najcieplejsze ze wszystkich.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Czyli jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to że PLki maja spory rozrzut, co do egzemplarza.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Czyli jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to że PLki maja spory rozrzut, co do egzemplarza.
    Jedyny wniosek to taki, żeby nie oceniać markami a modelami/seriami.
    Ciekawi mnie różnica w temperaturze barwowej pomiędzy poszczególnymi modelami Quantuum'a bądź Powerlux'a.
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yeee Zobacz posta
    Jedyny wniosek to taki, żeby nie oceniać markami a modelami/seriami.
    Ciekawi mnie różnica w temperaturze barwowej pomiędzy poszczególnymi modelami Quantuum'a bądź Powerlux'a.

też do takich wniosków dochodze

o ile znane drozsze firmy jak elinchrom czy fomei wypuszczaja tansze ogolno dostepne serie i warto by bylo wiedziec czy tam tez jest wszystko w porzadku jesli chodzi o temperature czy powtarzalnosc, to quantuum czy powerlux cały czas sie doskonala jak np model quantuuma fomex gdzie ceny nawet od najtanszych bowensow czy elinchroma nie wiele odbiegaja dla tego warto by bylo żeby każdy podkreslil z jakim modelem mial stycznosc.
    Pomoże nam to wyciagnac jakies wnioski i miec lepszy obraz przy wyborze ktoregos z modeli

edit - przy wyborze quantuuma myslalem o seri s, przy wyborze powerluxa r, wiele czytalem ze powerlux ponoc lepszy ale okreslenie ze ogolnie powerlux ma cieplejsza barwe nie wiele mi mowi
    Ostatnio edytowane przez ironkid ; 09-05-2010 o 21:08

Oszczędny w słowach
    Miasto
    we wszechświecie

Domyślnie

Myślenie markami podczas zakupu czegokolwiek (także lamp studyjnych) jest bez najmniejszego sensu, bowiem jaka gwarancja na to, że drogi model będzie bardziej trwały? Brak.
    Quantuumy to nie tylko tanie lampy, ale i dobre lampy. Jeszcze nie spotkałam osoby, która zna się na oświetleniu studyjnym i jego cenach, i która by na te markę narzekała.

Po co przepłacać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sensualna Zobacz posta
    .Quantuumy to nie tylko tanie lampy, ale i dobre lampy. Jeszcze nie spotkałam osoby, która zna się na oświetleniu studyjnym i jego cenach, i która by na te markę narzekała.
    ..
    na te lampy można narzekać i to naprawdę nie bezpodstawnie. Gdyby nie niska cena....
    - wentylacja w quantuumach R jest rozwiązana bez sensu, nie ma nadmuchu w okolice palnika i pilota
    - palnik jest dość schowany (R)
    - odbłyśnik za palnikiem nie jest jakoś wyprofilowany. Zwykłą płaska blacha (R)
    co najśmieszniejsze - te uwagi dotyczą serii R, która ciagle jest rozbudowywana ( R, R+, R Dual Power, R + digital), ale te wady nie sa poprawiane. Natomiast lepiej rozwiązana seria S nie ma następnych modeli. Chyba ze względu na elektoroniczne sterowanie którego się ludzie boją (awaryjność) - zupełnie niepotrzebnie. W S też nie najlepiej zrobiono samorozładowanie, ale w R to poprawiono, więc w S tez by sie dało. Nie mam pojęcia dlaczego nie ciągną dalej wiele lepszej serii S.
    Quantuumy mają tez problem z praca na 1/32 mocy ( S i R)- nie chca po prostu czasami odpalać. Serwis mówi, że to wina palnika, który nie podlega naprawie gwarancyjnej !
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No ja miałem pecha, mój pierwszy Quantuum wrócił do sklepu

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    No ja miałem pecha, mój pierwszy Quantuum wrócił do sklepu
    Lampa już wróciła sprawna. Winowajcą okazał się palnik, który został wymieniony na nowy.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów