Close

Strona 77 z 371 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 3702

Domyślnie

jak ktoś miał leoparda - to mógł go nie łamiąc warunków licencji zainstalować od nowa - na całkowicie sformatowanym dysku. Technicznie ( bo nie prawnie) instalka na tigerze była wykonalna bez najmniejszych problemów.Czy pod tak samo jest np z "7"? pytam bo nie wiem.

ten zestaw za siedem stówek to nie sam system ( dla użytkowników Tigera) ale też pakiet biurowy appla i pakiet ilife sprzedawane oddzielnie odpowiednio za 350 zł oraz 319 zł.. System wychodzi za ok 30 zika, faktycznie zdzierstwo.
    Ostatnio edytowane przez Marcin Jakubowski ; 03-12-2009 o 21:48

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jakubows Zobacz posta
    ten zestaw za siedem stówek to nie sam system ( dla użytkowników Tigera) ale też pakiet biurowy appla i pakiet ilife sprzedawane oddzielnie odpowiednio za 350 zł oraz 319 zł.. System wychodzi za ok 30 zika, faktycznie zdzierstwo.
    Daj urla do sklepu, gdzie mają tego Snow Leopard, za 30 zł, albo nawet za 129, pełną wersję, taką, którą mogę kupić samodzielnie i zainstalować na czym chcę.

Domyślnie

Wiem, że wiesz , że nie ma takiego Snowa. jest za 699 zł. ( ale i tak nie zainstalujesz go legalnie na zwykłym pc)
    Co nie zmienia faktu, że jest to wersja dużo bardziej wypasiona niż najbardziej mega wypasiona wersja 7 - i do tego duużo tańsza. A dla każdego użytkownika leoparda całkowicie wystarczająca jest wersja za 129 zł albo family pack za 199 zł ( na 5 stanowisk)
    btw pokaż mi viste, która będzie chodzić szybciej po instalce na xp niż xp, albo kompa z 2006 roku na którym zainstalujesz "7" i będzie ta siódemka ruszać się sprawniej na niż xp
    Albo składaka z 2006 roku, który posiada na dzień dzisiejszy jakąś wartość

myślę, że moglibyśmy przerzucać sie argumentami bez końca. Szkoda czasu. to tylko komputery i systemy. Miłej dyskusji i rzeczowych argumentów.

pozdrawiam i spadam

MJ
    Ostatnio edytowane przez Marcin Jakubowski ; 03-12-2009 o 22:16

Domyślnie

Jako użytkownik Maka powiem jedno: nie namawiać do kupienia ! każdy powinien sobie iść do iSpotu lub kolegi i zobaczyć jak sie na tym pracuje. Jak sie człowiek zakocha to konto sie o pare tysięcy uszczupli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Daj urla do sklepu, gdzie mają tego Snow Leopard, za 30 zł, albo nawet za 129, pełną wersję, taką, którą mogę kupić samodzielnie i zainstalować na czym chcę.
    30 zł kosztuje update z leoparda 10.5 na snow leopard 10.6. 129 zł kosztuje nowy snow w sklepie.
    OS X może być zainstalowany tylko na maszynach Mac. Psystar boleśnie sie o tym przekonał, który chciał sprzedawać pc z os x i teraz musza zapłacić 2 mln $ kary.

Domyślnie

To ja może zapytam Applowców:
    Jako użytkownik PC doświadczam następującego zjawiska, które mi się niepodoba - instalując oprogramowanie, dość często dorzucane są kolejne pliki do katalogu Windows\System32 i innych tzw. systemowych. Mamy z tego m.in. tzw. problem DLL Hell - czyli jeśli dwa programy potrzebują pewnej biblioteki w różnych wersjach itd... Nie mówiąc o puchnącym rejestrze. I pytanie: czy w Macu żaden instalowany program nigdy nie dodaje niczego do katalogów systemowych? Czy zawsze instalacja wszystkich komponentów zachodzi do konkretnego katalogu programu?
    Pytam z niewiedzy, nie mam doświadczenia na Macu ani Linuksie...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Na Mac programy się nie instalują w takim sensie, w jakim ma to miejsce na Win. Nie zagnieżdżają się tak mocno w systemie. Wzbogacanie i uszczuplanie na przemian zasobu dostępnych aplikacji na komputerze nie wpływa negatywnie na jego wydajność.

Bardzo też podobają mi się marketingowe kity Microsoftu. "Windows Vista jest wydajniejszy niż XP". Słyszeliście to gdzieś? Działa więc lepiej niż XP na starszym komputerze? Najgorsze jest to, że większość ludzi w to wierzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    instalując oprogramowanie, dość często dorzucane są kolejne pliki do katalogu Windows\System32 i innych tzw. systemowych. Mamy z tego m.in. tzw. problem DLL Hell - czyli jeśli dwa programy potrzebują pewnej biblioteki w różnych wersjach itd... Nie mówiąc o puchnącym rejestrze. I pytanie: czy w Macu żaden instalowany program nigdy nie dodaje niczego do katalogów systemowych?
    Zależy jak program integruje się z systemem, czy wymaga jego modyfikacji. W przypadku Linuxów często jako towarzyszące trzeba kompilować dodatkowe biblioteki lub programy, a nawet przekompilowywać dotychczasowe składniki systemu. Jest to filozofia szycia systemu na miarę. System z aplikacjami tworzy jedno. Wszystko jest wspólne. W OSX najczęściej aplikacja jest gotowym plikiem wykonywalnym i w czasie instalacji nie wrzuca swoich przyległości poza jeden, góra dwa foldery (program i jego preferencje zalezne od konta użytkownika). Nie ma rejestru, nie wprowadza zmian w system. Wyrzucenie aplikacji to często skasowanie pliku uruchamialnego ew jej katalogu. Czasem bywa że trzeba wyrzucić nieużywane już ustawienia, pliki tymczasowe, przy czym to tylko zwolnienie przestrzeni dyskowej.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-12-2009 o 00:09
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zależy jak program integruje się z systemem, czy wymaga jego modyfikacji.
    No właśnie, to nie jest tak, że żaden z programów nic nie zmienia. Nawet na makówce.
    W przypadku Linuxów często jako towarzyszące trzeba kompilować dodatkowe biblioteki lub programy, a nawet przekompilowywać dotychczasowe składniki systemu. Jest to filozofia szycia systemu na miarę.
    Kolega pytał o maka. Wiem, na maka też można linuksa zainstalować. Co do tego przekompilowywania... w ubuntu czy fedorze nic nie musisz przekompilowywać. A chcesz system faktycznie szyty na miarę? To bierzesz coś w stylu gentoo, gdzie przekompilować trzeba... wszystko

W OSX najczęściej aplikacja jest gotowym plikiem wykonywalnym i w czasie instalacji nie wrzuca swoich przyległości poza jeden, góra dwa foldery (program i jego preferencje zalezne od konta użytkownika). Nie ma rejestru, nie wprowadza zmian w system. Wyrzucenie aplikacji to często skasowanie pliku uruchamialnego ew jej katalogu. Czasem bywa że trzeba wyrzucić nieużywane już ustawienia, pliki tymczasowe, przy czym to tylko zwolnienie przestrzeni dyskowej.
    No patrz, zupełnie jak w Windows, prawda? Nie, zaraz mnie zakrzyczą, w Windows jest rejestr! A co to jest ten rejestr? Czy to nie zbiór wszystkich .conf z /etc i oprogramowania? Gdzie takie KDE trzyma informacje o tym, jakie typy plików jak obsługiwać? Gdzie Gnome trzyma informacje, który użytkownik może, a który nie skorzystać z nagrywarki? Gdzie vi trzyma informacje o tym, że zwykły user nie może edytować /etc/shadow? Czy wkopiowanie costtamsrostam.dll do system32/ różni się czymś od wrzucenia czegoś do /lib/ czu /usr/lib? Czy regsvr32.exe blabla.dll wiele różni się od wpisu do ld.so.conf i ldconfig? Zobacz, w jaki sposób 'wolne' programy zapisują i trzymają swoje ustawienia, zdziwisz się pewnie, że i na platformach *nixowych i na Windows w ten sam sposób...

Upraszczam trochę, wiem, ale chodzi mi o samo pokazanie, że soft i tak gdzieś musi trzymać swoje dane i ustawienia, i czasem wraz z softem trzeba dostarczyć trochę koniecznych mu do życia bibliotek, a potem określić gdzie i po co są, i jak mają działać. W każdym systemie, czy to OS X, czy Windows, Linux czy innym QNX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Gdzie vi trzyma informacje o tym, że zwykły user nie może edytować /etc/shadow?
    Nigdzie ;P
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 77 z 371 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów