Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Portret

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barbi Zobacz posta
    A wracając do tematu wątku - dalej upraszam o wypowiedzi dotyczące prawidłowego rozmieszczenia świateł i cieni. Tym właśnie byłam najbardziej zainteresowana umieszczając zdjęcie tego obrazu!
    Ale chyba nie za bardzo rozumiem - mamy komentować zdjęcie obrazu, czy obraz ze zdjęcia?
    nokin 003D # normat 71-05/8.2 # amgis 03/4.1 # rokkin 05/8.1 # rokkin 07-003/5,4-6,5 RV # BS-009

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ovation Zobacz posta
    Ale chyba nie za bardzo rozumiem - mamy komentować zdjęcie obrazu, czy obraz ze zdjęcia?
    Obraz ze zdjęcia.

Domyślnie

Na moje niefachowe oko wszystko z cieniami w porządku. Nawet świeczka rzuca cień od światła odbitego od lustra.
    Niefotograficzny jest chyba tylko spadek (a raczej jego brak) natężenia światła w miarę oddalania od świeczki. Dłoń na stole powinna być dużo jaśniejsza niż np. twarz.
    Aż głupio się w taki sposób wypowiadać o obrazie olejnym. Dobra robota malarza moim zdaniem, chociaż w domu bym takiego nie powiesił.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    Na moje niefachowe oko wszystko z cieniami w porządku. Nawet świeczka rzuca cień od światła odbitego od lustra.
    Niefotograficzny jest chyba tylko spadek (a raczej jego brak) natężenia światła w miarę oddalania od świeczki. Dłoń na stole powinna być dużo jaśniejsza niż np. twarz.
    Aż głupio się w taki sposób wypowiadać o obrazie olejnym. Dobra robota malarza moim zdaniem, chociaż w domu bym takiego nie powiesił.
    Dziękuję - o to właśnie mi chodziło, aby ktoś powiedział, co jego zdaniem odbiega od realiów w tym obrazie.

Domyślnie

Ja mam tylko takie niefachowe pytanie... czy ten obraz w realu też jest tak czerwono - żółty? Tak jak napisałem wcześniej, zdjęcie mi się nie podoba, głownie ze względu na kolowystyke i tę nieszczęsną ramę. Sama "forma" jest ok, tylko kolory. Stąd moje pytanie o wygląd zdjęcia w realu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boghol Zobacz posta
    Ja mam tylko takie niefachowe pytanie... czy ten obraz w realu też jest tak czerwono - żółty? Tak jak napisałem wcześniej, zdjęcie mi się nie podoba, głownie ze względu na kolowystyke i tę nieszczęsną ramę. Sama "forma" jest ok, tylko kolory. Stąd moje pytanie o wygląd zdjęcia w realu.
    Napewno jest w takiej kolorystyce. Jak już przeczytaliście wcześniej mogę to zaświadczyć naocznie. Nawet specjalnie sprawdzałam w programie WB. Oko ludzkie jest zawodne jeżeli chodzi o oglądane kolory na monitorze, już nawet nie wspomnę o samych monitorach. Na obrazie górna część świeczki jest biała - pipetką w WB "nakropiłam" biały właśnie w tym samym miejscu, gdzie jest rzeczywiście na obrazie.
    Można dywagować też o innej sprawie - zdjęcie było robione przy dziennym świetle, a obraz ma za każdym razem inne kolory przy zmieniającym się świetle, ale przecież tak jak wszystko.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o kolorystykę i nasycenie, to nieśmiało wspomnę o różnicach pomiędzy kobietą a mężczyzną. Otóż jak się przejdzie po komputerach w mojej korporacji, to na każdym komputerze kobiety dominują kolory nasycone, krzyczące, róż, jaskrawa zieleń, krzyczące kształty, ostre kontury. Natomiast u mężczyzn dominują czernie, szarości, cienie, graduacje, stonowane kolory i stonowane kontury. Zresztą to też zależy od wieku. Młodzi generalnie lubią bardziej agresywne tony, chociaż faceci bardziej w szarych odcieniach, a dziewczyny w nasyconych, ale z wiekiem już tonacje są spokojniejsze i łagodniejsze. Ale dalej czerwień, róż i nasycenie dominują wśród kobiet.
    Poza tym kobiety, w tym i moja żona, uwielbiają kwieciste kształty pełne wyszukanych zawijasów, natomiast faceci lubią linie proste i w ogóle prostotę.
    To taka daleko posunięta generalizacja.
    I tak też widzę Twój obrazek. Jaskrawy, nasycony, z kwiecistą ramą, wręcz barokowy. Ja bym takiego nie powiesił, nawet bym miał trudności z patrzeniem się na niego. Ale wiele kobiet by go uwielbiało. Rozumiem że jest od odzwierciedleniem Twojego kobiecego gustu, jeśli znowu mogę pogeneralizować....
    I co więcej, nigdzie nie jest napisane że to męski gust ma definiować standardy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barbi Zobacz posta
    Napewno jest w takiej kolorystyce. Jak już przeczytaliście wcześniej mogę to zaświadczyć naocznie. Nawet specjalnie sprawdzałam w programie WB. Oko ludzkie jest zawodne jeżeli chodzi o oglądane kolory na monitorze, już nawet nie wspomnę o samych monitorach. Na obrazie górna część świeczki jest biała - pipetką w WB "nakropiłam" biały właśnie w tym samym miejscu, gdzie jest rzeczywiście na obrazie.
    Można dywagować też o innej sprawie - zdjęcie było robione przy dziennym świetle, a obraz ma za każdym razem inne kolory przy zmieniającym się świetle, ale przecież tak jak wszystko.
    Balans bieli to nie tylko biała pipetka, ale równiez i czarna, a przede wszystkim szara
    Kolorystyka jest tu mz zła, i to ona głownie kładzie te zdjecie.
    A szkoda, bo zgadzam sie ze swiatło, ze jest to kreatywna praca.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Balans bieli to nie tylko biała pipetka, ale równiez i czarna, a przede wszystkim szara
    Kolorystyka jest tu mz zła, i to ona głownie kładzie te zdjecie.
    A szkoda, bo zgadzam sie ze swiatło, ze jest to kreatywna praca.
    No kolego weszłeś mi na ambicje. Wiem do czego służą pozostałe pipetki. Z szarego nie mogłam nawet skorzystać, bo nie ma go na obrazie. Wiem też, że można się bawić WB w inny sposób. Przedstawiłam zdjęcie obrazu i tak w stonowanych kolorach, może to był mój błąd. Poniżej pokazuję jak się rzeczy mają naprawdę, ale bez ramy, aby już nie słyszeć o niej.

Przedstawiam również zdjęcie tego obrazu z wystawy tegorocznej - dla porównania kolorów obrazu z otaczającymi jasnymi ścianami.

]

A do "Światło" - lubię naturalne kolory, co można zauważyć w moich wątkach w Krajobrazie, Architekturze", czy Przyrodzie. Zdjęcie jest dla mnie zdjęciem, gdy przedstawia rzeczywiste odzwierciedlenie fotografowanego obiektu. I tego się trzymam. W tym wypadku, to już nie jest rzeczywistość, ale wizja malarza, która na marginesie mi się bardzo spodobała. Ja starałam się tylko tym zdjęciem najbardziej rzeczywiście odwzorować ten obraz.
    Ostatnio edytowane przez barbi ; 06-12-2009 o 04:22

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Myślę że jako obraz w pokoju ten obraz o wiele lepiej się prezentuje niż jako fotografia zamieszczona na forum. Jest to obraz w bardzo konkretnym tradycyjnym stylu, osadzony w zupełnie innym kontekście. I jako ozdoba pokoju prezentuje się bardzo dobrze. Jest zmysłowy i ma bardzo delikatny klimat. Ale to tak samo jak ze zdjęciami mojej rodziny jakie mam porozwieszane na ścianach w moim domu. Nigdy bym ich się nie odważył pokazywać na forum. I na odwrót - zdjęcia uważane za ciekawe na forum nigdy by nie pasowały na moją rodzinną ścianę. Zupełnie inna konwencja, inne oczekiwania i standardy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów