Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: obiektyw makro

Domyślnie

Polecam Sigme 150 mm 2.8. Budowa, jakosc, praca na bdb. Takiego nawet uzywa mistrz Bullter o ile pamietam

Domyślnie

Tokina 100 czy Tamron 90?
    NIKON

Domyślnie

Dobra a wiec tak obiektyw juz jest dzieki pomocy kolegow po fachu wybralam tamron 90mm mysle ze jak na pierwsze kroki w makro obiektyw jest dobry za solidna cene a jak wy uwazacie ? Dobry czy strata kasy ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia430 Zobacz posta
    a jak wy uwazacie ? Dobry czy strata kasy ?
    Najpierw kupujesz a potem pytasz, ale to nie mój biznes, będziesz zadowolona
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

To ja zapytam przed kupnem, ale najpierw witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum . Dołączę się do tematu, bo chcę kupić w niedalekiej przyszłości d300s i zastanawiam się nad obiektywem do portretu/makro. Ciekawi mnie bardzo Wasze zdanie na temat Nikkora 60mm/2.8D Micro. Czy dałoby radę również w portrecie? Chciałem do portretu kupić Nikkora 85/1.8, lub Falcona 85/1.4 ale z kasą nie najlepiej, a jeśli ta 60-tka nie jest trochę za krótka do portretu, to byłoby OK. Pozdrawiam

Domyślnie

zasięgam języka skoro wątek juz powstał,

jak koledzy i koleżanki wyżej - zastanawiam się nad obiektywem do macro,

tylko chciałabym, zeby też był przy okazji czymś uniwersalnym,

i niedrogim... powiedzmy do 500 zł.

obserwując alle... w tej kwocie mogłabym mieć np. Nikkor AF 28-105 : 3,5-4,5 D macro,,

albo Tamron 28-70mm/3.5 + makro i do tego 50. 1,8 - na którą tez mam chrapkę,

czy ktoś używał takiego Tamrona w tych celach,
    czy warto go kupić?
    czy lepiej jednak nikkora?
    proszę o opinie.

'')
    d90, 50/1.8 skarby

Domyślnie

Witam.

W związku że wątek świeży i jeszcze żywy dołączam się z moim pytaniem.

Jakie rozwiązanie możecie doradzic w zakresie fotografii makro do której się przymierzam (tylko amatorsko roślinki i owady) bo czytając forum mam totalny mętlik w głowie (mieszki,pierścienie, ros.obiektywy). Nadmieniam że na poczatek nie chciałbym wpakować w tą zabawę "niemałej" kasy na typowy obiektyw macro, raczej chciałbym podziałać w oparciu o alternatywne i tańsze rozwiązania wykorzystując to co mam czyli NIKKOR 50/1.4 lub zakupić coś typu Industiar czy Helios itd..itp..

Rozwiązanie gdzie potrzebny jest manual nie jest problemem, natomiast problemem może być odległość ostrzenia gdzie jak wyczytałem na forum w przypadku pierścieni to +/- 3 cm od obiektu fotografowanego.

Proszę o jakieś wskazówki i sugestie ... z góry Wielkie Dzieki
    Nikon D70s + Nikon D80 + Nikkor 18-200VR + Nikkor 50/1.4 + Nikkor 18-135 + SB 800

Domyślnie

czyżbym zaczarował ...... wątek umarł
    Nikon D70s + Nikon D80 + Nikkor 18-200VR + Nikkor 50/1.4 + Nikkor 18-135 + SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zmoka Zobacz posta
    Witam.

W związku że wątek świeży i jeszcze żywy dołączam się z moim pytaniem.

Jakie rozwiązanie możecie doradzic w zakresie fotografii makro do której się przymierzam (tylko amatorsko roślinki i owady) bo czytając forum mam totalny mętlik w głowie (mieszki,pierścienie, ros.obiektywy). Nadmieniam że na poczatek nie chciałbym wpakować w tą zabawę "niemałej" kasy na typowy obiektyw macro, raczej chciałbym podziałać w oparciu o alternatywne i tańsze rozwiązania wykorzystując to co mam czyli NIKKOR 50/1.4 lub zakupić coś typu Industiar czy Helios itd..itp..

Rozwiązanie gdzie potrzebny jest manual nie jest problemem, natomiast problemem może być odległość ostrzenia gdzie jak wyczytałem na forum w przypadku pierścieni to +/- 3 cm od obiektu fotografowanego.

Proszę o jakieś wskazówki i sugestie ... z góry Wielkie Dzieki
    Dokup na Allegro pierścienie pośrednie za 40 zł i działaj. W macro i tak najlepiej się sprawdza manual, więc przeniesienie automatyki możesz sobie darować. Jak złapiesz bakcyla, to kupisz Nikkora 105 VR
    A jak nie, to jesteś w plecy 40 zł
    Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia430 Zobacz posta
    ... wybralam tamron 90mm mysle ze jak na pierwsze kroki w makro obiektyw jest dobry za solidna cene a jak wy uwazacie ? Dobry czy strata kasy ?
    Jak dla mnie bardzo dobry.
    Używam go do makro, czasem jako mały, zgrabny teleobiektyw, czasem do portretu (amatorsko mocno). A solidną cenę to ma Nikkor 105 VR

Na m42 nie jest łatwo złapać bakcyla . Z reguły efekty mało przypominają te z N105 VR. Owszem jest tanio, ale czy jakość zadowalająca, to już bym podyskutował. Jeśli chodzi o bakcyla, to bardziej chyba koledze Roba66 chodziło o bakcyla wstawania o 4 rano w lecie i bieganie po mokrej łące za robalami. Jeśli to Ci się spodoba, to faktycznie warto zainwestować będzie w coś dedykowanego do makro.
    Ostatnio edytowane przez mirroo ; 22-11-2009 o 13:16
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów