Polecam Sigme 150 mm 2.8. Budowa, jakosc, praca na bdb. Takiego nawet uzywa mistrz Bulltero ile pamietam
Szukaj
Polecam Sigme 150 mm 2.8. Budowa, jakosc, praca na bdb. Takiego nawet uzywa mistrz Bulltero ile pamietam
Tokina 100 czy Tamron 90?
NIKON
Dobra a wiec tak obiektyw juz jest dzieki pomocy kolegow po fachu wybralam tamron 90mm mysle ze jak na pierwsze kroki w makro obiektyw jest dobry za solidna cenea jak wy uwazacie ? Dobry czy strata kasy ?
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
To ja zapytam przed kupnem, ale najpierw witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Dołączę się do tematu, bo chcę kupić w niedalekiej przyszłości d300s i zastanawiam się nad obiektywem do portretu/makro. Ciekawi mnie bardzo Wasze zdanie na temat Nikkora 60mm/2.8D Micro. Czy dałoby radę również w portrecie? Chciałem do portretu kupić Nikkora 85/1.8, lub Falcona 85/1.4 ale z kasą nie najlepiej, a jeśli ta 60-tka nie jest trochę za krótka do portretu, to byłoby OK. Pozdrawiam
zasięgam języka skoro wątek juz powstał,
jak koledzy i koleżanki wyżej - zastanawiam się nad obiektywem do macro,
tylko chciałabym, zeby też był przy okazji czymś uniwersalnym,
i niedrogim... powiedzmy do 500 zł.
obserwując alle... w tej kwocie mogłabym mieć np. Nikkor AF 28-105 : 3,5-4,5 D macro,,
albo Tamron 28-70mm/3.5 + makro i do tego 50. 1,8 - na którą tez mam chrapkę,
czy ktoś używał takiego Tamrona w tych celach,
czy warto go kupić?
czy lepiej jednak nikkora?
proszę o opinie.
'')
d90, 50/1.8 skarby
Witam.
W związku że wątek świeży i jeszcze żywy dołączam się z moim pytaniem.
Jakie rozwiązanie możecie doradzic w zakresie fotografii makro do której się przymierzam (tylko amatorsko roślinki i owady) bo czytając forum mam totalny mętlik w głowie (mieszki,pierścienie, ros.obiektywy). Nadmieniam że na poczatek nie chciałbym wpakować w tą zabawę "niemałej" kasy na typowy obiektyw macro, raczej chciałbym podziałać w oparciu o alternatywne i tańsze rozwiązania wykorzystując to co mam czyli NIKKOR 50/1.4 lub zakupić coś typu Industiar czy Helios itd..itp..
Rozwiązanie gdzie potrzebny jest manual nie jest problemem, natomiast problemem może być odległość ostrzenia gdzie jak wyczytałem na forum w przypadku pierścieni to +/- 3 cm od obiektu fotografowanego.
Proszę o jakieś wskazówki i sugestie ... z góry Wielkie Dzieki
Nikon D70s + Nikon D80 + Nikkor 18-200VR + Nikkor 50/1.4 + Nikkor 18-135 + SB 800
czyżbym zaczarował ...... wątek umarł
Nikon D70s + Nikon D80 + Nikkor 18-200VR + Nikkor 50/1.4 + Nikkor 18-135 + SB 800
Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.
Jak dla mnie bardzo dobry.
Używam go do makro, czasem jako mały, zgrabny teleobiektyw, czasem do portretu (amatorsko mocno). A solidną cenę to ma Nikkor 105 VR
Na m42 nie jest łatwo złapać bakcyla. Z reguły efekty mało przypominają te z N105 VR. Owszem jest tanio, ale czy jakość zadowalająca, to już bym podyskutował. Jeśli chodzi o bakcyla, to bardziej chyba koledze Roba66 chodziło o bakcyla wstawania o 4 rano w lecie i bieganie po mokrej łące za robalami. Jeśli to Ci się spodoba, to faktycznie warto zainwestować będzie w coś dedykowanego do makro.
Ostatnio edytowane przez mirroo ; 22-11-2009 o 13:16
nikon i nikkory oraz troszkę w:
http://mirroo.pl/
Skontaktuj się z nami