Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: obiektyw makro

Domyślnie makro

dopiero raczkuje w fotografowaniu i mam d50 koszty sama niewiem aby nie zadrogi i dobrej jakosci i dobry tez do nauki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia430 Zobacz posta
    dopiero raczkuje w fotografowaniu i mam d50 koszty sama niewiem aby nie zadrogi i dobrej jakosci i dobry tez do nauki
    Ale że co byś chciała ?
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Madzia430
    najpierw:
    jestem amatorem dopiero raczkuje a koszty nie graja roli
    by chwilę później
    aby nie zadrogi i dobrej jakosci i dobry tez do nauki
    Kobieto - zdecyduj się i napisz choć trochę mniej po "polskiemu" bo to być strasznie trudna język
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Niestety, przecietnemu samcowi nigdy nie uda sie ta trudna sztuka, by zrozumiec kobiete;]

Mozna sie jedynie domyslac, ze chodzi o to, by obiektyw byl mozliwie jak najtanszy ale i jak najlepszy, jednak jesli sie nie uda takowego znalezc, to moze byc drogi.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Niestety, przecietnemu samcowi nigdy nie uda sie ta trudna sztuka, by zrozumiec kobiete;]

Mozna sie jedynie domyslac, ze chodzi o to, by obiektyw byl mozliwie jak najtanszy ale i jak najlepszy, jednak jesli sie nie uda takowego znalezc, to moze byc drogi.
    Uff...no to już wiemy czego szukamy:
    - najuniwesalniejszy (i najtrudniejszy do zdobycia) będzie Micro-zoom 70-180ED
    - 200/4 jest genialny, ale to nie jest obiektyw uniwersalny, ani nie do nauki makro
    - "złotym środkiem" będą nikonowskie stopiątki z VR lub bez tego cuda
    - do makro z bliska pewnie któraś z 60tek i sławny już na tym forum nowy 85/3,5 VR
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Hej witam was serdecznie i kolejny raz proszę o podpowiedź w sprawie szkieł. Potrzebuję budżetowe rozwiązanie do macro. AF jest mi właściwie nie potrzebny dlatego rozwiązanie manualne jak najbardziej mi odpowiada. Mając pierścień przysłony w obiektywie zaoszczędzę też na pierścieniach. Teraz do sedna. Czy manualny nikkor 55 micro mocno odbiega ostrością obrazu od np nikkora af 60mm?? I czy lepiej zakupić 55 micro czy po prostu 50 1.8 i czy wersja z AF posiada pierścień przysłony?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fear Zobacz posta
    Hej witam was serdecznie i kolejny raz proszę o podpowiedź w sprawie szkieł. Potrzebuję budżetowe rozwiązanie do macro. AF jest mi właściwie nie potrzebny dlatego rozwiązanie manualne jak najbardziej mi odpowiada. Mając pierścień przysłony w obiektywie zaoszczędzę też na pierścieniach. Teraz do sedna. Czy manualny nikkor 55 micro mocno odbiega ostrością obrazu od np nikkora af 60mm?? I czy lepiej zakupić 55 micro czy po prostu 50 1.8 i czy wersja z AF posiada pierścień przysłony?
    Ta oszczędność na pierścieniach jest trochę iluzoryczna. Najgorsza sprawa w najtańszych pierścieniach to brak przeniesienia popychacza przysłony, a zatem konieczność ostrzenia na przysłonie roboczej, co przy znacznym przymknięciu jest bardzo uciążliwe, szczególnie gdy będzie to makro żywych stworzeń . Druga sprawa to większa wygoda użytkowania dedykowanego rozwiązania w postaci obiektywów ze skalą 1:1 wobec tandemu np. 50 1.8 z pierścieniami, polegająca na możliwości szybkiej zmiany skali odwzorowania. Ta kwestia jeszcze mocniej daje o sobie znać gdy chcemy wykorzystywać jeszcze większe skale niż 1:1. Generalnie dla mnie jedyną sytuacją, w której stosowanie szkieł "standardowych" w aplikacjach makro jest rozsądnie wygodne to studio i obiekty statyczne.

Co do różnic w ostrości to wypowiem sie na podstawie N60G. Rozdzielczości nigdy nie mierzyłem, ale kontrast szkła micro jest znacznie lepszy niż w szkłach przeznaczonych do standardowej fotografii, przez co obrazy są bardzo ostre już od pełnego otworu przysłony.

Domyślnie

Polecam szkła poniżej ze względy na niską cenę i wg testów bardzo dobra jakość..
    Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Makro Nikon cena 1795 zł http://www.photozone.de/nikon--nikko...review?start=1
    Tokina AT-X M100 AF PRO D Macro Nikon cena 1550 zł http://www.photozone.de/nikon--nikko...report?start=2
    D300 | MB-D10 | N35 1.8G | SB-900

Domyślnie

witam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia430 Zobacz posta
    witam
    Też witamy
    Ale się rozpisałaś nie ma co
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów