Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 136

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Tak jak opisuje swiatlo pracuje w dzisiejszych czasach wielu zawodowcow i to nie tych 'niedoedukowanych i miedoswiadczonych', ale takze duze znane nazwiska, np. Joe McNally. Gdybys poczytal jego ksiazki czy zerknal na filmiki z jego backstage zobaczylbys, ze jest to wlasnie typ fotografa ktory np. operujac oswietleniem nie jest typem osoby, ktora ustawi swiatlo tu, ustawi swiatlo tam, pomierzy i koniec, ale raczej przypomina wlasnie takiego kucharza, ktory tu posoli, costam gdzies popieprzy, cos doprawi, tam zamiesza i co chwili probuje i patrzy jaki jest tego efekt.
    dobra, a ty w takim razie poczytaj jak się uczył

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    uśmiałem się, prawie do łez. Jakoś dziwnie mi się te ostatnie zdanie kojarzą z Seksmisją, a wiadomo co autor miał na myśli

Akurat argument, że twój nauczyciel miał swoje stałe ustawienia świateł i wy "młodzi" pokazaliście mu coś nowego jest bezsensowny, zupełnie tak samo jak udowadnianie wyższości którejkolwiek z technik foto. Przecież to normalne, iż uczeń przerasta nauczyciela i to tylko dla niego jest komplementem.
    Tylko że my go przerośliśmy nie na zasadzie "ucznia który przerósł nauczyciela", bo w analogu akurat byśmy nie mieli na to szans. Rzecz jest w tym że my go przerośliśmy tylko dlatego bo operowaliśmy cyfrą.

Domyślnie

ja wiem jak spokojnie mowie o tym co jest tu i dzis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Tylko że my go przerośliśmy nie na zasadzie "ucznia który przerósł nauczyciela", bo w analogu akurat byśmy nie mieli na to szans. Rzecz jest w tym że my go przerośliśmy tylko dlatego bo operowaliśmy cyfrą.

dobra, miałem tego nie robić ale jestem z tych co nie potrafią odpuścić. Jak to zrobiliście, że cyfra stała się mocarnym narzędziem, gniotącym klasę próżniaczą, zwaną artystami?

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Dam porównanie. Bryczki i samochodu. Nie istnieje nic takiego że bryczka może a samochód nie może. Natomiast istnieje cały kosmos rzeczy gdzie bryczka nie dorównuje samochodowi. Bryczki są używanie wyłącznie w trzech celach:
    1. Na zasadzie nostalgii. Bo lubimy stare, bo stare jest romantyczne i nam przypomina stare dobre czasy.
    2. W celach religijnych - jak u Amiszów. Bo tak robili ojcowie założyciele, tak ma być i teraz.
    3. Lenistwo i rutyna. Jakiś gościu nie potrafi się nauczyć prowadzić samochodu. Bo jest za stary, za leniwy, itd. Jeździł całe życie bryczką, to i umrze w bryczce. Uważam że to ważny argument i trzeba to uszanować. Jak mojego mentora.

Dokładnie jest tak samo z analogiem. Identycznie. Analog istnieje jako relikt nostalgiczny, albo jako element religijny. Nie istnieje w żadnym innym celu.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 17-11-2009 o 22:14

Domyślnie

Dokładnie jest tak samo z analogiem. Identycznie. Analog istnieje jako relikt nostalgiczny, albo jako element religijny. Nie istnieje w żadnym innym celu.
    po raz kolejny sie nieźle uśmiałem A najlepsze, że tak naprawdę żaden z twoich argumentów które użyłeś przez ostatnie kilka postów nie odpowiada na pytanie zadane przeze mnie na początku. Czyli reasumując, dlaczego analogiem nie można zrobić takiego zdjęcia jakie się da zrobić cyfrą?
    Oczywiście z założenia nie rozmawiamy o digartach.

Domyślnie

"nie istnieje w żadnym innym celu" - grubo przesadziłeś !!! a w celu robienia zdjęć to nie istnieje ?!?! z Twojego posta można wywnioskować, że nie da się tym zrobić zdjęcia, stoi to na ołtarzyku a durne fotograficzne mormony odprawiają przy tym czary przesadzasz
    Pozdrawiam Tomasz

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    po raz kolejny sie nieźle uśmiałem A najlepsze, że tak naprawdę żaden z twoich argumentów które użyłeś przez ostatnie kilka postów nie odpowiada na pytanie zadane przeze mnie na początku. Czyli reasumując, dlaczego analogiem nie można zrobić takiego zdjęcia jakie się da zrobić cyfrą?
    Oczywiście z założenia nie rozmawiamy o digartach.
    Odpowiedz sobie sam na pytanie dlaczego samochód wyprzedza bryczkę. Nie spodziewaj się ode mnie zejścia do tego poziomu.

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    "nie istnieje w żadnym innym celu" - grubo przesadziłeś !!! a w celu robienia zdjęć to nie istnieje ?!?! z Twojego posta można wywnioskować, że nie da się tym zrobić zdjęcia, stoi to na ołtarzyku a durne fotograficzne mormony odprawiają przy tym czary przesadzasz
    Tak, oczywiście, analog robi zdjęcia, bardzo dobre, i będzie robił jeszcze przez stulecia. Tak samo jak bryczki będą jeszcze potrafiły jeździć za dwieście lat. Prawa fizyki do tego czasu się nie zmienią.
    Jak ktoś jest szczęśliwy w analogu, to nie istnieje powód dla którego ma się przesiadać na cyfrę. Tak samo jak gościu musi tylko się przemieścić raz w tygodniu z domu do kościoła, to i bryczka mu wystarczy. Co więcej - ma klasę i szpan.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 17-11-2009 o 22:29

Domyślnie

Odpowiedz sobie sam na pytanie dlaczego samochód wyprzedza bryczkę. Nie spodziewaj się ode mnie zejścia do tego poziomu.
    Do jakiego poziomu? Ogólnie to ty używasz porównań rodem z piaskownicy. Poza tym raczej to błona jest, w tej twojej komparacji, samochodem. Bo jeśli chodzi o odwzorowanie obrazu, kolorów itp. to cyfra jest cały czas daleko z tyłu w porównaniu z kliszą, oczywiście w kwestii czysto technicznej jeśli mam się już czepiać.

Domyślnie

Wyrzucic wszystkie Stradivariusy. Po co sie meczyc, przeciez szybciej i lepiej zrobic to samo na Rolandzie.
    Ciekawi mnie ile z wypowiadajacych sie tutaj pogromcow i grabarzy fotografii analogowej widzialo dobra odbitke barytowa z chociazby sredniego formatu. Bo o takich starozytnych wynalazkach typu styk z 8x10 cali to juz nie wspomne.

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów