Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Ricoh GXR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturpop Zobacz posta
    Ale dla mnie jest - wystarczy zrobić prosty test "kieszeniowy". Puszkę m4/3 z naleśnikiem wsadzę do kieszeni kurtki i będę z tym wygodnie chodził, a z lustrzanką w kiszeni będę wyglądał jak zmutowany wielbłąd. I to jest dosyć oczywiste, gdzieś się musi zmieścić grip, komora lustra, wizjer i w szkłach znacznie wększy flange distance (nie wiem jak to jest po naszemu).
    Oczywiście to rzecz indywidualna ale ja myślę o jakimś małym systemie i wcale idea małego aparatu z wymienną optyka nie jest mi obca. Tyle, że widzę iż (dla mnie oczywiście) PEN to żadna alternatywa. Z zoomem wcale mały już nie jest, jakość obrazu powiedzmy że akceptowalna, możliwości przez mułowaty AF już takie sobie, wybór szkieł żaden, brak sensownego wizjera, a cena ... No tu jest kolejna kwestia - znów patrzę na to jako użytkownik jakiegoś systemu. W związku z tym mam już pewną ilość niezłych szkieł i perspektywę kupna kolejnych zatem dla mnie istotna jest cena i możliwości samego body, a nie zestawu. Myślę że nie jestem odosobniony dlatego cena to nie jest jednoznaczne kryterium.

I na koniec, chyba jako mały (inny) system w góry wolałbym Pentaxa K7 z uszczelnionymi kitami niż te olkowe zabawki.
    Jeśli chodzi o Ricoha to tego wynalzku póki co nie rozumiem więc się nie wypowiadam .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    Marketing Olympusa promował m4/3 właśnie jako tańsze względem innych dzięki wyeliminowaniu lustra i pryzmatu ale widocznie o tym zapomnieli.
    Możesz dać linka do jednej reklamy Olka, promującej m4/3 jako tanią alternatywą dla lustrzanek? Wystarczy jedna, to powinno być proste - szybki googiel, w sieci przecież nic nie ginie.

Celowo zrobiłem porównanie najtańszego Olka, nie zmieniaj go na droższy tylko po to żeby twoje porównanie było korzystniejsze dla PENa. W ten sposób okłamujesz sam siebie.
    Masz rację. Proponuję wręcz cofnąć się jeszcze 2 modele wstecz w serii 4xx, do e-400. Na pewno jeszcze kilka egzemplarzy zalega na półkach po okazyjnych cenach. Porównując w ten sposób ani chybi dojdziesz do wniosku, że Pen jest 4x droższy od najtańszej lustrzanki.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście to rzecz indywidualna ale ja myślę o jakimś małym systemie i wcale idea małego aparatu z wymienną optyka nie jest mi obca. Tyle, że widzę iż (dla mnie oczywiście) PEN to żadna alternatywa. Z zoomem wcale mały już nie jest, jakość obrazu powiedzmy że akceptowalna, możliwości przez mułowaty AF już takie sobie, wybór szkieł żaden, brak sensownego wizjera, a cena ... No tu jest kolejna kwestia - znów patrzę na to jako użytkownik jakiegoś systemu. W związku z tym mam już pewną ilość niezłych szkieł i perspektywę kupna kolejnych zatem dla mnie istotna jest cena i możliwości samego body, a nie zestawu. Myślę że nie jestem odosobniony dlatego cena to nie jest jednoznaczne kryterium.
    Ja się z Tobą w wielu punktach zgodzę, ale w większości to są choroby wieku dziecięcego tego systemu. Poczekamy 2-3 lata, zobaczymy jakie będą nowe szkła i korpusy. Dla mnie problemem jest na przykład brak możliwości normalnej pracy na hiperfokalu - no po prostu nie rozumiem jak można nie pokazywać na lcd odległości ostrzenia. Zaawansowany kompakt to potrafi, a m4/3 nie? Albo parcie producentów w strone zoomów, zamiast stałek. Czemu ciągle nie ma ekwiwalentu 28mm i dobrego 35mm?

Domyślnie

Ja nic nie pisałem o "reklamie" a jedynie o przedstawianiu przez marketingowców m4/3 jako potencjalnie tańszą alternatywe dla np. 4/3.
    Linka podać nie mogę, nie zapisałem ale możesz poszukać...
    to powinno być proste - szybki googiel, w sieci przecież nic nie ginie.
    Masz rację. Proponuję wręcz cofnąć się jeszcze 2 modele wstecz w serii 4xx, do e-400. Na pewno jeszcze kilka egzemplarzy zalega na półkach po okazyjnych cenach. Porównując w ten sposób ani chybi dojdziesz do wniosku, że Pen jest 4x droższy od najtańszej lustrzanki.
    Ty również masz rację, mój błąd E-420 to zły wybór. Zatem zmieniam na Nikon D3000 nowość na rynku
    1450zł http://www.sklepfotograficzny.pl/apa.../Nikon/D-3000/
    jeśli pragniesz z kitem to:
    1750zł http://www.sklepfotograficzny.pl/apa...-3000-18-55mm/
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Ja nic nie pisałem o "reklamie" a jedynie o przedstawianiu przez marketingowców m4/3 jako potencjalnie tańszą alternatywe dla np. 4/3.
    Linka podać nie mogę, nie zapisałem ale możesz poszukać...
    No ręcę opadają, mam sam sobie szukać dowodów na Twoje argumenty? Nie możesz podać linka, bo opowiadasz bajki.

Ty również masz rację, mój błąd E-420 to zły wybór. Zatem zmieniam na Nikon D3000 nowość na rynku
    Chyba mam jakiś popsuty kalkulator, bo 1750zł x 2 <> 2540zł (tyle kosztuje e-p1 z kitem). Poza tym wybacz, ale jeśli ktoś kupując aparat bierze pod uwagę koszta całego systemu (a nie tylko zakupu najtańszego korpusu), to Nikon jest zdecydowanie w ogonie. Spróbuj kiedyś kupić coś innego niż kitowy 18-55 to pogadamy. Że nie wspomnę o legendarnej jakości serwisu Nikona...

Domyślnie

No ręcę opadają, mam sam sobie szukać dowodów na Twoje argumenty? Nie możesz podać linka, bo opowiadasz bajki.
    Ahaaa... więc zrezygnowali z lustra i pryzmatu żeby było drożej, no przyznaje nie wiedziałem że to tak.

Wybacz nie będe szukać w google przez pół dnia żeby ci pokazać. Zrobiliśmy offtopa na dwie strony a i tak mam uczucie że to był czas stracony.

Chyba mam jakiś popsuty kalkulator, bo 1750zł x 2 <> 2540zł (tyle kosztuje e-p1 z kitem). Poza tym wybacz, ale jeśli ktoś kupując aparat bierze pod uwagę koszta całego systemu (a nie tylko zakupu najtańszego korpusu), to Nikon jest zdecydowanie w ogonie. Spróbuj kiedyś kupić coś innego niż kitowy 18-55 to pogadamy. Że nie wspomnę o legendarnej jakości serwisu Nikona...
    Znalazłeś na ceneo najniższą oferte na tego PENa 2540zł w dodatku z kitem co ciągle powtarzasz no to ci nikona z kitem przeciwstawiam bez kita przecież tańszy jest.
    Ja bym tych kitów patykiem nie trącił, jak kupisz N24-70 to będziemy porównywać nasze szkła, a mam i ch kilka.
    PENa porównuje do najtańszej istniejącej lustrzanki bo nie ma w nim żadnego elementu wyższej klasy jest tak samo tandetny jak ten Nikon, Canon 1000D czy cokolwiek w innych systemach, plastik fantastik byle tanio byle dużo a że gówno no to trudno.

Cała dzisiejsza dyskusja wokół PENowatych sprowadza się do tego że:
    1 - dla mnie PEN jest cholernie drogi
    2 - a dla ciebie tani jak barszczyk.

Wiesz co kup sobie i się ciesz, ja poczekam na inną okazje.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Ahaaa... więc zrezygnowali z lustra i pryzmatu żeby było drożej, no przyznaje nie wiedziałem że to tak.
    Nie, żeby korpus + szkła był mniejszy.

Znalazłeś na ceneo najniższą oferte na tego PENa 2540zł w dodatku z kitem co ciągle powtarzasz no to ci nikona z kitem przeciwstawiam bez kita przecież tańszy jest..
    No i gdzie ci wyszło te 2x taniej? Po prostu palcem ci pokazałem ceny, a ty się pieklisz zamiast grzecznie przyznać się do błędu.

Domyślnie

Panasonic G-1 z kitem kosztuje około 1750zł, czyli tyle samo co D3000 z kitem a jest 2x mniejszy i 2xlepszy pod względem uzyskanych fotek.

Przy porównywamiu m4/3 z serią E-4xx należy pamiętać, że w E-4xx są matryce 10mega, a w m4/3 są 12mega, które są wyraźnie lepsze od tych 10mega. Czyli m4/3 należałoby porównywać serią E-6xx, która gabarytowo i cenowo jest większa od 4xx.

Co do cen m4/3 to jest w nich wliczony podatek za nowość. I dopóki nie będzie konkurencji będziemy ten podatek płacić. Ale jest nadzieja, bo nawet wewnętrzna konkurecja E-P1 vs. E-P2 czy G-1 vs. GF-1 powoduje spadek cen. E-P1 z kitem na wejściu kosztował około 3700zł a teraz można bez problemu kupić go za 2600zł.

Co do mnie na wiosnę na 100% nastąpi wymiana luster na m4/3, na pewno na przyszłe wakacje nie będę targał na plecach 10kg plecaka ze sprzętem.

Domyślnie

@koniecpolska: co do konkurencji, to chyba jeszcze w listopadzie ma być premiera systemów "bezlustrowych" od Samsunga i Sony. To oczywiście ploteczki, jeśli nie w listopadzie to może zimą, ale to drugorzędna sprawa - najważniejsze że inni producenci węszą zarobek i pukają do drzwi. A jak będzie konkurencja (szczególnie Sony jest w tej kwestii bezlitosne), to ceny spadną, technologicznie aparaty będą coraz lepsze. Więc wystarczy tylko poczekać kilka miesięcy i obraz na rynku powinien się zmienić diametralnie
    Ostatnio edytowane przez arturpop ; 13-11-2009 o 12:12

Domyślnie

@arturpop, z tymi cenami to nie spodziewałbym się wielkich ruchów.
    Kompakt z wymienną optyką i dużą matrycą ma być konkurencją (alternatywą, niekoniecznie cenową) dla lustrzanek entry level, więc jeśli miałby cenę jak lustra EL, to znacznie zmniejszyłby popyt na te właśnie lusterka.

Jeśli będzie miał cenę na poziomie średnio-zaawansowanych lustrzanek, to nie będzie konkurencją ani dla EL (bo za drogi) ani dla średniego segmentu luster, bo tu nikomu nie zależy na miniaturyzacji.

Aparaty typu m4/3 są dla zupełnie nowej grupy konsumentów - tych co chcą dobrej jakości fotki, nie chcą dźwigać kobył z lustrem i mają wystarczająco zasobne portfele.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Odświeżę temat - czy ktoś ma ?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów