Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Ricoh GXR

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie Ricoh GXR

http://www.dpreview.com/news/0911/09111001ricohgxr.asp

Cytat Zamieszczone przez dpr
    Lens, image sensor, and image processing engine comprise an integrated unit which can be changed to match the scene being photographed.
    I co teraz?

pebees
    Gość

Domyślnie

Nic teraz. Idea, i owszem, niezła, ale spaprali temat wiążąc szkło z matrycą. Gdyby to były trzy segmenty - puszeczka, sensor unit i szkło - miałoby to sens. W tym wariancie, na dzień dzisiejszy, wolałbym EP-1

Domyślnie

Trochę bez sensu. Jak za kilka lat wypuszczą lepszą matrycę to trzeba będzie wymieniać też całą optykę. Dojenie klienta na maksa. Najlepiej byłoby rozdzielić jak w średnim formacie (obiektyw + korpus + matryca). A jeszcze lepiej jak w RED

Domyślnie

Zawiodłem się, oczekiwałem fajnej konkurencji dla m4/3, a jest jakieś dziwadło. Oczywiście należą się dodatkowe punkty za odwagę i próbę wrzucenia na rynek nowinki - ale wymienny moduł matryca+obiektyw jest moim zdaniem bez sensu. Przez lata niezmienne są tylko obiektywy, matryce i lcd z roku na rok są coraz to inne i nie wiem po jaka cholerę spinać obiektyw z matrycą. Moim zdaniem będzie klapa.
    No nic, czekamy na konkurencję dla m4/3 ze strony Samsunga i Sony, premiery mają być lada chwila.

Domyślnie

Sporo plotek mówi też, że Nikon chce ugryźć ten segment.
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    Sporo plotek mówi też, że Nikon chce ugryźć ten segment.
    Ale niestety ploty mówią o jakimś dziwacznym cropie x2,5 Jak by nie można po prostu wstawić dostępnego APCS i ten sam bagnet F (z tą samą elektryką) tylko dosunięty do matrycy. Zero problemów z używaniem obiektywów z istniejącego systemu. Przejściówka na poziomie skomplikowania pierścienia makro.

Domyślnie

Jak na moje to te wszystkie wynalazki typu m4/3 i robienie z aparatów typu ten Ricoh klocków LEGO mija się z celem, dopóki to nie spełni swojego nadrzędnego celu jakim jest MINIATURYZACJA!!!

Cały ten PEN-drajw Olympusa jest niewiele mniejszy od Olków E-420. A jak dostawimy do tego zewnętrzny (sic) wizjer, to to juz wogóle małe nie jest

Nie będe się rozpisywał nad kwestia --> albo wizjer albo lampa, bo to zostało już omówione i poprawione w GF-1 Panasa, ale z chęcia bym spytał panów od Ricoha dla kogo jest ten aparat?

Ni to małe (no chyba że chodzimy w spodniach bojówkach, gdzie kieszenie są olbrzymie ) ni to tanie...(ponad 3000 PLN za zestaw z matrycą 1/1.7,a taką to juz dostanę w aparatach pokroju P6000, G10, G11, LX3 za duuuzo mniejsza kasę).

Niech mnie ktoś oświeci i przekona mnie do porzucenia mojej D80 dla któregos z tych wynalazków

Domyślnie

pavel_9: Nie bardzo rozumiem jak można oczekiwać jeszcze mniejszych aparatów m4/3? Przecież te korpusy są już dostatecznie małe, mieści się LCD 3", niby-grip, guziory i to wszystko. Co tu jeszcze zmniejszać?

Domyślnie

Gabarytami to PEN jest niewiele mniejszy od aparatów pokroju e-420, pentax k-m, oczywiscie pojecie niewiele jest wzgledne, ale to pomniejszenie uzyskano poprzez pozbycie sie tak istotnej rzeczy jak wizjer, a skoro tak to ja wolałbym wyswietlacz 2" a wizjer mały bo mały, ale żeby był

PEN może i mniejszy, ale trzyma się go juz mniej wygodnie. Wyswietlacz 3 cale, ale wizjera brak. Filmy HD--> D5k czy C500D. Cena ~ 3,5 tys najskromniej.

Powiedzmy sobie szczerze....mało który z nas tj. uzytkowników lustrzanek przerzuci się na taki instrument jak PEN.

A skoro nie my, to wynika z tego, że jedyny target do ktorego PEN mógłby trafic, to amatorzy, nie posiadający lustrzanki, ale chcący mieć ich jakośc w małej obudowie...i tu sie pojawia problem, bo który amator pozwoli sobie na wydanie około 4 tys PLN na aparat, który będzie uzywany tylko i wyłacznie amatorsko a fotografia dla owego Kowalskiego to nie jest pasja, tylko ot chęc porobienia kilku fotek.

Owy Kowalski podejrzewam juz szybciej się skusi na tansze lustro i wieksze gabaryty, albo kupi maly aparacik do kieszeni a z jakością się juz pogodzi

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów