Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie win-7 pro czy home ?

Witam.
    Jest o W7 temat w cafe - choć nie rozumiem tego dlaczego tam - ale mam tu pytanie do bardziej zaawansowanych speców, bo może nie ma sensu kupowania wersji PRO - a że parę sztuk, to parę groszy zostałoby.

O co chodzi - ano o to, że specem nie jestem, a to co zostało w świadomości po XP - to fakt ze tylko wersja PRO były naprawde dobra - wersja Home miała ponoć zupełnie inną "konstrukcję" już od samego serca programu czy tam jadra czy jak to tam zwał Nie była tak stabilna jak PRO. Potem Vista - tez jedyna rozsądna wersja to była minimum Business.
    No i teraz nie wiem czy w7 i jego odmiany róznią sie tylko funkcjonalnością podawana w tabelach a czy tez "budowa" a co za tym udzie lepszym lub gorszym działaniem /stabilnością itp.
    Musze czy chce zmienić soft na jeszcze dwu albo trzech kompach i róznica w cenie to dość spore oszczedności jesli do normalnej podstawowej pracy biuro-grafika-net wystarczy wersja Premium Home.

pebees
    Gość

Domyślnie

W wypadku 7 budowa wersji jest taka sama. Porównałbym to do linuksowych różnych dystrybucji z tym samym kernelem. Do pracy biuro/grafika/net moim zdaniem wystarczy Premium Home.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    te róznice to ja znam, takie same "tabelki" były przy Milleniumm, XP czy Viscie - funkcjonalnie teoretycznie wystarcza mi Premium Home, jednak jak wspomniałem XP - pro a home to zupełnie inne systemy, zawsze kupowałem PRO, ale teraz nie musze mieć szyfrowania czy kompatybilnosci xp wiec o ile "sprawnośc" wersji home jest identyczna jak PRO - no to zaoszczedze pare złoty

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Krzysztofie, a masz jakieś argumenty na poparcie tezy, ze XP Home i XP Pro miały inne "wnętrze"? Bo pracowałem na obu wersjach i jakoś różnicy co do wydajności czy stabilności nie zauważyłem, ZTCW jądro było to samo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    wersja Home miała ponoć zupełnie inną "konstrukcję" już od samego serca programu czy tam jadra czy jak to tam zwał
    Nie prawda - XP Home to samo co Pro, ale bardziej ograniczony. Tylko, że większość tych ograniczeń można było usunąć (przy jednoczesnym złamaniu licencji), czy to po przez rejestr (maks. połączenia), czy przez tryb awaryjny (uprawnienia do plików i folderów).

Jądro w obu systemach było, jest i będzie takie samo. Podobnie jest w W7. Na Twoim miejscu brałbym Home Premium, chyba, że zależy Ci na BitLocker, zaawansowanych zasadach zabezpieczeń (gpedit.msc, secpol.msc).
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gusioo Zobacz posta

Jądro w obu systemach było, jest i będzie takie samo. Podobnie jest w W7. Na Twoim miejscu brałbym Home Premium, chyba, że zależy Ci na BitLocker, zaawansowanych zasadach zabezpieczeń (gpedit.msc, secpol.msc).
    Jak wspomniałem - nie znam sie, dlatego pytam mądzejszych w tym temacie forumowiczów. I zakładam ze Ty wiesz tu coś wiecej niż ja.
    Nie na tych funkcjach mi nie zależy, zalezy mi na stabilności itp - komputery domowo/biurowe. Teoretycznie moge pozostac przy XP ale ile lat można patrzec na ten sam pulpit Pozatym mam Viste na laptopie - i przyzwyczaiłem sie do nowego wyglądu i pewnych opcji. Jest jednak pare funkcji ułatwiających życie (a może tylko koloryzujacych - ale jako gadzeciaż lubie nowości). No a roznica w cenie jest - za oem Pro mam box Home.

Domyślnie

Tak krótko - o ile przy Viscie nie robilo mi osobiscie roznicy czy Home czy Pro ( a pracuje na obydwu ) to tu majac wybor zastanowilbym sie ze wzgledu na tryb zgodnosci - WindowsXP Mode. W W7 to dziala troszke na innej zasadzie niz tryby zgodnosci w poprzednich wersjach i moze byc naprawde przydatne - ale to jest akurat bardzo subiektywne spojrzenie.

Domyślnie

Przez 6,5 roku pracowałem na XP Home, bez żadnych poważnych problemów. Teraz złożyłem nowy komputer i kupiłem W7 Home, dla mnie zupełnie wystarczający (pracuję w domu). Co do trybu zgodności z XP, to czytałem wiele niepochlebnych opinii - że ten gadżet często nie działa, jak powinien.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

W dodatku cały ten tryb zgodności wymaga procesora obsługującego wirtualizację - lepiej sprawę XP załatwić za pomocą VirtualBoxa.

http://www.osinfo.pl/artykuly/window...de-w-windows-7
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów