Close

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 149

Wątek: D300 vs D300s

Domyślnie

Ok, to ja tak podpytam trochę odbiegając od aktualnego lotniczego tematu w wątku

Różnice między D300 a D300s, zostały powymieniane (za wiele ich nie ma;p), do tego DFV w swoim teście twierdzi że D300s, podobnie jak D90/D5000 minimalnie mniej szumi D300 (co wg nich może mieć związek z obsługą filmów przez matrycę) - ale nie ważne. Czy jest to prawda czy nie, nie robi mi to większej różnicy.

Fotografia to dla mnie wyłącznie hobby, nie sprzedaję zdjęć, nie robię ich dla kogoś - więc nie mam jakiegoś ciśnienia ma absolutnie dopracowany każdy szczegół w foto.

I teraz, zamierzam w tym m-cu kupić puchę.

Kupiłbym D300 i byłbym prze szczęśliwy.... ALE....nowe są praktycznie niedostępne, a zależy mi też na F-rze VAT jako że sprzęt idzie w koszty, co niestety bardzo bardzo ogranicza możliwość zakupu używanego, a i używany sprzęt jest bez żadnej gwarancji...

Więc wykombinowałem sobie tak, że z bólem serca sięgnę głębiej do kieszeni i pokuszę się na D300s. Kupię go 200-300zł drożej niż można najtaniej w internecie, dopłacę 200zł za pełną 3 letnią gwarancję na niego i 3 letnie ubezpieczenie od wszelkiego przypadkowego uszkodzenia wynikłego z mojej winy oraz kradzieży/rabunku...
    i w ten sposób za jakieś 6200-6300zł będę miał puszkę z 3letnią gwarancją i 3 letnim ubezpieczeniem - a ja wygodny jestem i bardzo urządza mnie takie rozwiązanie Szczególnie że chcę by dłużej posłużył....

Dobrze kombinuje?
    Czy jakieś lepsze rozwiązanie byście widzieli?
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    Dobrze kombinuje?
    Czy jakieś lepsze rozwiązanie byście widzieli?
    Canon 7D. I wcale nie żartuję

Jeśli Nikon na fakturę to dużego pola do manewru nie masz. Rozumiem że D90 Cię nie interesuje, a D700 za drogi. Tylko D300s albo szukaj u Canona

Powiedz, z jakim szkłem chcesz używać trzysetkę i do fotografowania czego?
    Ostatnio edytowane przez Moonbeam ; 11-11-2009 o 04:16
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

No właśnie jestem praktycznie jestem zdecydowany na Nikona. Zarówno ze względu na Fuji, którego ma dwóch znajomych, a więc w razie czego puszka o zupełnie innej charakterystyce do tych samych szkieł, i gdzieś w przyszłości może D700, jak już bym do niego dojrzał Dzisiaj D700 nie chcę, raz że to kasa sporo większa, bo i puszka droższa, i szkła jednak lepsze żeby matrycę w pełni wykorzystać, a i ja za duży amator jestem na pełną klatkę

Na 7D poczekam jeszcze aż dostaniemy go do sklepu, wezmę go na weekend i po testuję - ale i tak raczej zdecydowany na 300s jestem
    Ale ok, EOT. Nie ten dział, nie ten wątek.

Rozważamy opcję zakupu D300 a D300s z warunkami jak wyżej

Cytat Zamieszczone przez Moonbeam Zobacz posta
    Powiedz, z jakim szkłem chcesz używać trzysetkę i do fotografowania czego?
    Przesiadam się z hybrydy (wstyd się przyznać ;p ) Fuji S9600, więc szkła dopiero będę zbierał.
    Na początek, jako "kit" Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR
    Później jakieś tele, ze dwie stałki pewnie...może ultra szeroki kąt - ale to odległa przyszłość już
    Ostatnio edytowane przez Azazel85 ; 11-11-2009 o 04:22
    Wychowany na Fuji...

Domyślnie

Powiem Ci, że ja rok temu też się przesiadałem z hybrydy - dokładniej S9500. I tak samo jak Ty od razu na D300. Przy zakupie myślałem, że skoro w kompakcie ekwiwalent 28-300 sprawdzał mi się bardzo fajnie, to idealnym odpowiednikiem tego będzie 18-200. I jego właśnie kupiłem. Okazał się zbyt podobny, również ze względu na słabe światło i średnią ostrość. Bardzo, bardzo teraz tej decyzji żałuję - gdy tylko zobaczyłem jakie możliwości i jaki obraz generują jasne stałki albo zoomy 2.8. Dlatego moja przyjacielska rada - szególnie jeśli jesteś amatorem i nie potrzebujesz wszystkich ogniskowych to bierz 35 1.8 + 85 1.8. A jeśli musi być zoom - to najlepiej Tamron 17-50 VC.
    Mając światło 5.6 na długim końcu dość szybko odczujesz dyskomfort, nawet jeśli w S9600 f/4.9 Cię zadowalało

To samo tyczy się D700. Rewelacyjne obrazy uzyskasz już z 35 1.8 (lub 2.0) i 85 1.8 mając w dodatku do dyspozycji szeroki kąt (35 mm). Wolałbym taki zestaw o wiele bardziej niż D300 + 16-85 3.5-5.6 + 70-300 4-5.6 + 10-20 4-5.6
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

To samo tyczy się D700. Rewelacyjne obrazy uzyskasz już z 35 1.8 (lub 2.0) i 85 1.8 mając w dodatku do dyspozycji szeroki kąt (35 mm). Wolałbym taki zestaw o wiele bardziej niż D300 + 16-85 3.5-5.6 + 70-300 4-5.6 + 10-20 4-5.6
    Zależy do czego chce tego używać... jeśli krajobraz, architektura to ten zestaw z D300 jest prawie idealny, a żadne stałki nie są mu potrzebne.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Podczep się pod niego linką, potem w PS ją usuniesz. Technika znana przy fotografowaniu samaochodów (tam aparat ustawia się na rusztowaniach).
    Też o tym myślałem bo nie wierzę w te zdjęcia pokazywane na forum robione przez speców od łowienia samolotów, że to są prawdziwe zdjęcia . na pewno ty wytwór PSa bo przecież nawet małym samolociekiem Hesja na ten przykład tych odrzutowców by nie dogonił

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    To jakiś kosmos i nie wiem czy sami producenci (Nikon, Canon etc...) ogarniają to do końca. Obawiam się, że nie...
    Czeka mnie chyba zakup N85/1.8 przez net i aż mnie skręca na myśl o testach BF/FF...wwrrr....
    Też podejrzewam, że temat wymknął się spod kontroli i zrozumienia, czary normalnie jakieś i serio to pisze.
    Przy zakupie 85mm masz spore szanse na mały FF w tym szkle, ale sprawdzaj obiektyw przede wszystkim na dużym dystansie z 10-15 metrów. Miałem dwie sztuki co to na odległość 2-4m ostrzyły idealnie, a na długim dystansie FF miał wartość 2 metrów
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 11-11-2009 o 15:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Przy zakupie 85mm masz spore szanse na mały FF w tym szkle, ale sprawdzaj obiektyw przede wszystkim na dużym dystansie z 10-15 metrów. Miałem dwie sztuki co to na odległość 2-4m ostrzyły idealnie, a na długim dystansie FF miał wartość 2 metrów
    W końcu trafiłeś na takiego co ostrzył na każdej odległości?

Domyślnie

Dlatego moja przyjacielska rada - szególnie jeśli jesteś amatorem i nie potrzebujesz wszystkich ogniskowych to bierz 35 1.8 + 85 1.8. A jeśli musi być zoom - to najlepiej Tamron 17-50 VC.
    Hehe, dzięki serdeczne!
    O stałkach jak najbardziej myślę, ale w dalszej kolejności
    Sądzę jednak że 16-85 będzie szkłem na początek uniwersalniejszym, zapewniającym przyzwoitą jakość - tzn godnym "kitem" do body Kolejnego szkła nie kupię prędzej niż za 4-5 miesięcy, więc w pierwszej chwili trochę na tej uniwersalności mi zależy. A wszystkie szkła o jakich myślę, mają dość duży przemiał, mają rozwinięty rynek wtórny - tzn nie będzie problemu żeby np później wymienić 16-85 na T17-50, jeśli stwierdzę że faktycznie potrzebuję więcej światła. Najpierw muszę się nauczyć aparatu, uczyć fotografii, wtedy będę mocno myślał które narzędzia będą mi najlepiej służyły
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-11-2009 o 21:32
    Wychowany na Fuji...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    W końcu trafiłeś na takiego co ostrzył na każdej odległości?
    Tak ósma stuka jest prawie OKEJ, a prawie bo mimo, że z D700 ostrzy tu gdzie chce, z bliska, z daleka to na Fuji S5 wykazuje minimalny FF. Taka cecha tych szkieł - tendencja do FF - moim zdaniem.

sorka za OT w aparatowym temacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Tak ósma stuka jest prawie OKEJ
    O Święta Tereso !!!

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów