Close

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 149

Wątek: D300 vs D300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Czy rzeczywiście ten AF w nowej 300-tce skuteczniej działa ? np w trudnych ciemnicowych warunkach nie strzela focha w postaci FF ?
    Robin w moim odczuciu jest zarowno szybciej jak i pewniej. Lapie ostrosc przy mniejszym kontrascie niz starsza puszka, duzo lepiej trzyma zlapany obiekt w trybie ciaglym, roznice szybkosci widac tez dosc mocno przy af w trybie auto area, czyli tym automatycznym, gdzie pucha sama musi przetrawic to co widzi i zdecydowac sie
    gdzie ustawic ostrosc. D300 zanim zaczal krecic AF mial tu zazwyczaj chwilke zawahania, jakby procek przetwarzal dane, i pozniej krecil AF, natomiast 300s, po wcisnieciu migawki/af-on od razu jedzie tam gdzie na byc ustawiona ostrosc bez chwili zawahania na przyklad.

Jesli bardzo chcesz moge pogasic swiatlo w domu albo zostawic tylko jakies jedno malo zapalone o strzelic troche kadrow w polmroku.

Bo przy zdjęciach lotniczych to chyba i D300 spokojnie wystarcza..... chyba...
    mocno zalezy od tego jak kto korzysta z autofocusa, przy trybie pojedynczym uzytkownik nie zauwazy wiekszych roznic, natomiast przy sledzeniu dynamicznym, lub tez auto w trybie ciaglym widac roznice od razu

czesto majac obiekt na tle nieba foce majac af w auto area, czyli puszka sama lokalizuje obiekt do ostrzenia i sledzi go z uzyciem wszystkich punktow, i roznice miedzy puszkami widac nie w momencie kiedy obiekt jest blisko i wypelnia sporo kadru, ale wlasnie kiedy jest jeszcze mala kropka na tle nieba w oddali, tutaj d3 zlapie lock nawet kiedy obiekt bedzie bardzo niewielki rzedu wielkosci pojedynczego punktu af albo mniejszy a np. d300 w tym samym momencie zachowa sie jakby nie mial na co ustawic ostrosc, obiektyw przeleci caly zakres, jak jeszcze dolozysz do tego zachmurzony dzien i maly kontrast, to tym bardziej widac roznice miedzy puszkami... po takiej zabawie widac zarowno szybkosc (ile czasu puszce zajmuje zaorientowanie sie w sytuacji
    i zdecydowanie na co ostrzyc) jak i pewnosc sledzenia (gdy np. obiekt bedzie smigal mi przed nosem, albo ja sobie bede dowolnie w trybie auto area przekadrowywal i umieszczal go w kadrze w dowolnym miejscu caly czas go sledzac - na co pozwala krycie przez punkty af obszarzu praktycznie calej klatki)
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 10-11-2009 o 17:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    ... może Ci paść karta w momencie wkładania do czytnika. I wtedy powiedz młodym że byłeś zabezpieczony swoim drugim korpusem
    Tzn każde body ma mieć 2 sloty, bo każdym można śluby robić? Do tej pory ludzie robili sluby analogami, cyfrówkami z 1 slotem itd itd. Za chwile trzeba będzie miec do tego body z ISO 102600, bo inne body to szmelc, a body z 1 slotem to ryzyko? Dawniej film mógł się zaświetlić, kasetka otworzyć, lab mógł film porysowac itd itd.
    Przez ostatnie 7 lat (od 2002 r) ilość sesji jaką zrobiłem cyfrówkami należy liczyć w setki. Karta (nowa, 3-cie użycie) zawiodła raz (na testach, foty nie były istotne, zresztą czytnik je pokazał)), oczywiście ją wymieniłem. Ślubów nie robię. Gdyby mi przepadłą sesja to by szło ją powtórzyć, choć czasami powtórka by mogła mie kosztować i ze 2 tysiące (koszty ekipy, modelki itp). Teoretycznie powinienem więc kupić D3 a nie D700, bo na kilku awariach różnica w cenie by sie zatarła. Ale jakoś jestem spokojny o swój sprzęt. Gdybym miał D3 i tak bym nie używał 2-giego slotu jako backup, a podobnie jak Phoenix, kichu itd itd
    Są ludzie, którzy teraz wykupuja maseczki na twarz ze względu na panującą świńską grypę. OK, rozumiem. Ja mam do tego inne podejście i próbuję nie dać się zwariować. To co mówi marketing, o czym mówia w mediach, co piszą forumowicze - dzielę przez 10. Mam własne zdanie w kwestii niezbędności takiego rozwiązania.
    Każdy kupuje co chce. Ja bym się kierował innymi sprawami niz 2-gi slot. Np wideofilmowaniem. Preferencje to sprawa indywidualna. Nie da mi sie wmówić, że czegos potrzebuję (jeśli chodzi o sprzet foto).
    ...Kwestie BF/FF to nie jest przypadłość tylko d300.
    Oczywiście. Pogadaj sobie z robinem102 na temat statystyki, on kiedyś założył wątek o FF/BF.
    .. Skłaniam się do opinii że to kwestia raczej szkieł i ich dogadywania się z korpusem.
    czasami tak, czasami nie, co mozna udowodnić. Wychodza baaardzo dziwne układanki. Mając 2 body może się okazać, że jeden z obiektywów tylko na jednym z body wymaga korekcji, a na innym nie, podczas gdy reszt a obiektywów nie wymaga korekcji. Teoretycznie nie powinna to byc więc ani wina body, ani wina obiektywu. A wada jest. I bądź tu mądry.

Czyli co stało się jak wykrakał Przemo. Zamiast dopracować AF w D300 wypuścili nowy model D300S.
    Czy rzeczywiście ten AF w nowej 300-tce skuteczniej działa ? np w trudnych ciemnicowych warunkach nie strzela focha w postaci FF ?
    Podobno tak. Możesz sprzedać D700 I zrob wykład kolegom na temat FF/BF w starym D300
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-11-2009 o 18:12
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z kazdy ma to co lubi i na co moze sobie pozwolic.
    Patrzac na "problem" 2 slotów w kontekscie zakupu nowego d300 to zaczyna to byc jakas paranoja. Na dzien dzisiejszy cena obu aparatow rozni sie o okolo 300! (wg ceneo) Zwazywszy ze d300s jest w euro w 30 ratach 0% dziwactwem bylby zakup d300 nawet za gotowke.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubacz Zobacz posta
    Na dzien dzisiejszy cena obu aparatow rozni sie o okolo 300! (wg ceneo)
    Znalazłem sklep (dobry, renomowany sklep) mający oba w ofercie, z różnicą w cenie tylko 200zł! Przy takiej różnicy cenowej wziąłbym bez wahania D300s. Nawet przy różnicy 300-400zł skłaniałbym się ku niemu, ale nie przy absurdalnej kwocie ponad 1000zł - a taka była różnica miedzy nimi dosłownie kilkanaście dni temu.
    ...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Podobno tak. Możesz sprzedać D700 I zrob wykład kolegom na temat FF/BF w starym D300
    Szkoda już życia na testy Jacku. Ale ......

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Robin w moim odczuciu jest zarowno szybciej jak i pewniej..........

czesto majac obiekt na tle nieba foce majac af w auto area, czyli puszka sama lokalizuje obiekt do ostrzenia i sledzi go z uzyciem wszystkich punktow, i roznice miedzy puszkami widac nie w momencie kiedy obiekt jest blisko i wypelnia sporo kadru, ale wlasnie kiedy jest jeszcze mala kropka na tle nieba w oddali, tutaj d3 zlapie lock nawet kiedy obiekt bedzie bardzo niewielki rzedu wielkosci pojedynczego punktu af albo mniejszy a np. d300 w tym samym momencie zachowa sie jakby nie mial na co ustawic ostrosc, obiektyw przeleci caly zakres, jak jeszcze dolozysz do tego zachmurzony dzien i maly kontrast, to tym bardziej widac roznice miedzy puszkami... po takiej zabawie widac zarowno szybkosc (ile czasu puszce zajmuje zaorientowanie sie w sytuacji
    i zdecydowanie na co ostrzyc) jak i pewnosc sledzenia (gdy np. obiekt bedzie smigal mi przed nosem, albo ja sobie bede dowolnie w trybie auto area przekadrowywal i umieszczal go w kadrze w dowolnym miejscu caly czas go sledzac - na co pozwala krycie przez punkty af obszarzu praktycznie calej klatki)
    Dzięki za wyczerpujące info, czyli powinno być lepiej, ale nigdy bym nawet nie pomyślał żeby focić samolot w locie, raczej jak wujek lub ciocia z niego wysiada po powrocie z Ameryki, a w locie to czym go dogonić
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 10-11-2009 o 20:11

Domyślnie

a w locie to czym go dogonić
    LOT-em

Domyślnie

A czy czasami nie ukazała się jakas aktualizacja firmware D300 w którym m.in praca AF została poprawiona?

Domyślnie

No to wygląda bardzo pocieszająco sprawa AF wg Waszych opisów Jeżeli załatwiono to samym softem to wcale by się nie pogniewał gdyby wypuścili poprawiony do starej 300-tki... ale pewnie nie wypuszczą Niemniej cieszy fakt, że jeżeli przyjdzie w przyszłym roku zmieniać puchę a nie będzie kasy na FF (w domyśle + nowa szklarnia) to 300s wygląda zachęcająco... bo jak na razie staroć D300 mi wystarcza - pomijając kaprysy AF

Domyślnie

.. a w locie to czym go dogonić
    Podczep się pod niego linką, potem w PS ją usuniesz. Technika znana przy fotografowaniu samochodów (tam aparat ustawia się na rusztowaniach).
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-11-2009 o 17:03 Powód: lit.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A moim zdaniem kwestia BF/FF jest cały czas niejasna i jest to moim zdaniem fatum DSLR.
    Chyba najwięcej nerwów kosztuje mnie podczas kupna sprawdzania szkieł na obecność tego pierd... BF/FF.

Obecnie wszystkie moje szkła ostrzą w punkt z moim D80 i z D700 (bez korekty), oprócz jednego - Sigmy 70-200. Przy niej muszę w D700 ustawiać +15. Gdzie tu logika skoro inne pięć szkieł działa ok z D80 i D700 bez korekty ?
    Nigdy temat bf/ff nie będzie chyba jasny dla mnie. To jakiś kosmos i nie wiem czy sami producenci (Nikon, Canon etc...) ogarniają to do końca. Obawiam się, że nie...

Czeka mnie chyba zakup N85/1.8 przez net i aż mnie skręca na myśl o testach BF/FF...wwrrr....
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 10-11-2009 o 22:55

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów