Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Ja posiadam d50 z sigmą i nie ma problemów.
    Co do Twoich zdjęć Jacku -to osobiście wziołbym właśnie ten drugi egzemplaż.
    Wg. mojej wiedzy (książkowej, kilka lat analoga teraz d50) głębia ostrości nie roztacza się w sposób symetryczny
    wokół odległości hiperfokalnej.
    1/3 'szerokości' tej głębi znajduje się przed przedmiotem na który ostrzy aparat a pozostałe 2/3 za punktem.
    Czyli dokładnie (mniej więcej) jak na drugiej fotografii.
    Dodam że mój d50 ostrzy w bardzo podobny sposób jak ten Twój 'lekko wadliwy' i uważam że jest idealnie.
    Poza tym zero problemów za ff/bf na fotografiach.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą, dlatego właśnie uważałem, że druga fotka jest ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiuc Zobacz posta
    Ja posiadam d50 z sigmą i nie ma problemów.
    Co do Twoich zdjęć Jacku -to osobiście wziołbym właśnie ten drugi egzemplaż.
    Wg. mojej wiedzy (książkowej, kilka lat analoga teraz d50) głębia ostrości nie roztacza się w sposób symetryczny
    wokół odległości hiperfokalnej.
    1/3 'szerokości' tej głębi znajduje się przed przedmiotem na który ostrzy aparat a pozostałe 2/3 za punktem.
    Czyli dokładnie (mniej więcej) jak na drugiej fotografii.
    Dodam że mój d50 ostrzy w bardzo podobny sposób jak ten Twój 'lekko wadliwy' i uważam że jest idealnie.
    Poza tym zero problemów za ff/bf na fotografiach.
    Pozdrawiam!
    Też czytałem na ten temat, lecz z moich doświadczeń (testy kilkunastu sztuk) wynika, że jednak tak nie jest, szczególnie było to widać przy portretach kiedy ostrzy się na oko o ostry jest czubek nosa lub odwrotnie. Być może gra tutaj rolę przesunięcię punktów AF na wyświetlaczu wzgledem faktycznych czujników.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekK Zobacz posta
    (..)widać przy portretach kiedy ostrzy się na oko o ostry jest czubek nosa lub odwrotnie.
    No jeśli raz ostrzysz bliżej, a ostrość jest dalej, a innym razem ostrzysz dalej, a ostrość jest bliżej to na pewno nie masz ani bf, ani ff.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    No jeśli raz ostrzysz bliżej, a ostrość jest dalej, a innym razem ostrzysz dalej, a ostrość jest bliżej to na pewno nie masz ani bf, ani ff.
    pisząc "lub odwrotnie" miałem na myśli różne egzemplarze aparatów.

Domyślnie

Rozmiar i położenie głębi ostrości opisują funkcje nieliniowe. W przypadku dużych rozmiarów głębi ostrości, rzeczywiście jest tak, że za punktem ostrzenia znajduje się dużo większa część obszaru głębi ostrości. Ale dla małych rozmiarów głebi ostrości (tak jak na tych zdjęciach testowych), punkt ostrzenia znajduje się prawie w środku obszaru głębi ostrości. Część obszaru głębi ostrości położona za punktem ostrzenia jest oczywiście nieco większa, ale tylko o kilka procent.
    Jacek

Domyślnie

Moje zdanie jest takie, że te zdjęcia mieszczą się w granicach tolerancji.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cichy, mówisz o moich fotkach? jeśli tak to przyznaj że nawet na najlepszym przypadku (70mm) troche widać nieostrość na "słynnym tekście", troche poniewarz mam na tej ogniskowej 4,5 wiesz co by było na takim np 2,8...

Domyślnie

Witam wszystkich,
    zrobiłem sobie wczoraj wieczorem teścik na BF/FF mojego D70 z kitem i oto co zauważyłem :
    - przy niewielkich odległościach ,rzędu 10 - 30cm od obiektu , precyzja AF jest akceptowalna
    - przy zwiększeniu odległości od obiektu do ok. 1,5 do 2 m , przy ogniskowej 70mm jest też w miarę ok. ,
    ale przy ogniskowej ok. 35 mm aparat wyraznie ostrzy na punkt ok. 12 - 18 cm za obiektem

Robiłem również po tym eksperymenty z softem , wrzucając "podejrzaną" najnowszą wersję ,ale bez rezultatu .
    Wrócę oczywiście do tej starszej przedostatniej , ale co dalej.

CZy to jest "klasyczny" FF , czy też coś poważniejszego . Aparat nie jest co prawda z dystrybucji Nikon Polska ,
    ale jest jeszcze na gwarancji. Kupiony bezpośrednio w sklepie .
    Zastanawiam się czy zacząć zgłębiać tajniki kręcenia imbusami , czy sobie odpuścić i oddać do serwisu .

Pozdrawiam .
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

JK - nie wiem, czy masz rację z tymi 'kilkoma procentami'? Zmierzyłem linijką na skali obiektywu (na obwodzie) bezwzględne odległości między oznaczeniami doległości 22 - 23 - 24 (pomiar nie jest zbyt dokładny, bo przez szybkę) i odległość między 22 a 23 wynosi ok 23mm, a między 23 a 24 ok 9-10mm, czyli jest to nie kilka, ale nieco ponad 100 procent. Choć mogę się mylić...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów