Szukaj
A Ty to nie my? Od siebie dodam. Ruszyles temat, szacunek. Nie popadaj w samozachwyt. Twoje komentarze odnoszace sie do mnie osobiscie pomijam. Pewnie wiesz wiecej o czarnym PR-e niz ja, wiec nie wnikam w szczegoly. Ja staram sie zrobic cokolwiek, a dokladnie to co moge. Reszta to relacje miedzy Twoim portalem a NP. To juz nie jest moja sprawa.
Większość z nas pisze tu i w pokrewnych postach ciągle to samo, zmieniając tylko szyk zdania i nabijając posty.
Drogi adminie, dziękujemy, ale Twoje sprawozdanie niestety przypomina mi wypowiedź Chamberlaina z lotniska po powrocie z Rzeszy w 1939...
Wszyscy piszą Nikon Polska, Nikon Polska, Nikon Polska... A co z "Nikon Holenderska"?
Jak napisałem reklamację do Nikon Polska to zostałem zignorowany - nic dziwnego.
Gdy napisałem to samo już nie po polsku, lecz w obowiązującym esperanto do centrali w Holandii, również zostałem zignorowany. Czyżby listonosz zgubił list? Wniosek nasuwa się sam.
Ciekawe, co teraz na to kolega moderator, współwielbiciel Koziołka-Matołka?
Czy znów zapyta, co chciałem przekazać tym postem po czym go skasuje?
A to co wlasciwie sie teraz dzieje to nie przez forum? Chyba tutaj zaczales swoja akcje. Co do mnie, wymienianie z imieni i nazwiska kogokolwiek w pejoratywny sposob to Twoim zdaniem norma. Norma ktora przyjeli tez cyfrowi. Ja wciaz rozmawiam tylko z nickami, Ty zas ze mna i moim nazwiskiem.Przeciez wszystko mozna zalatwic tu na forum.
Kajam sie i juz uciekam. Pozdro
Tyle OT.
Przekazalem swoja opinie w temacie. Juz od niego odbiegamy a prosilem o konstruktywne wpisy by cos zmienic, ulatwic, usprawnic. Wyglada jednak na to ze lepiej jak sprawy potocza sie dalej same. Staralem sie zrobic swoje i na tym zakonczyc temat z mojej strony.
Myślę że musimy poczekać na działania ze strony NP. Pewnie nie da się sytuacji uzdrowić w jeden dzień. Admin zadziałał w naszym imieniu i dobrze. Docxxx zrobił dobrą robotę bo pokazał Nikonowi że nie można nas użytkowników lekceważyć.
Sugestia dla docxxx, wprowadź na swoją stronę jakiś podział na babole odstawione przez servis nikona wcześniej i powiedzmy po dacie 02.11. Niech ludzie opisujący perypetie z servisem wpisują dokładne daty. Może okazać się że sytuacja już uległa poprawie i jest lepiej. Nie wiem czy tak jest ale w ten sposób będziemy mogli się przekonać. Poza tym można też wpisywać opisy dobrej obsługi i wtedy będziemy mieli obraz czy podjęte działania przez NP przekładają się na lepszą obsługę klienta.
Też pracuje w sporej firmie i mam świadomość że wprowadzenie zmian to jest proces w którym musisz zidentyfikować problem (to już jest), poznać przyczyny danego stanu rzeczy, ułożyć działania korygujące i w końcu wprowadzić je w życie. Później oczywiście należy monitorować sytuację czy nic się nie zmienia skoro jest dobrze.
Dajmy im szansę na wprowadzenie tych zmian.
Każdy zrobił co do niego należało, docxx wykonał kawał dobrej roboty, użytkownicy forum zebrali się w kupę i opisywali przypadki a admin rozmawiał z NP (nie wiem czego więcej można oczekiwać od Piotrka?? przecież chcieliśmy aby zabrał głos w temacie i to zrobił tzn pojechał i rozmawiał).
Pozdrawiam wszystkich.
Mariusz
Zaznaczam, że nie jestem bezpośrednio zainteresowany w sprawie (na razie, nie musiałem korzystać z serwisu), ale czytam uważnie te wątki dotyczące przepychanek serwisowych. Nasuwa mi się od razu pytanie: Kto powinien być najbardziej zainteresowany naprawieniem sytuacji? Według mnie - serwis i NP. Klienci pewnie też, tyle że im rzetelna usługa należy się bez łaski. Kupując towar, otrzymujemy gwarancję na niego, tryb napraw jest regulowany przepisami itd. Potrzebne są tutaj, po prostu, prawidłowe i uczciwe zachowania handlowe - wszelkie uwagi klientów powinny być brane pod uwagę , nie dopiero teraz, jak koledzy dmuchnęli w ognisko, tylko zawsze, codziennie, bezustannie. Pisanie, że inne serwisy też źle działają, że canon, że telewizor plazmowy itd. - to pewnego rodzaju próba usprawiedliwienia sytuacji: "Serwis Nikona się wcale tak nie wyróżnia - pracuje przecież tak samo źle jak inne serwisy". A ja jestem za tym, żeby się wyróżniał. Na plus, rzecz jasna. Do tego powinni dążyć przedstawiciele NP!
Poza tym dochodzi aspekt kultury obsługi, szacunku dla klienta, który wydał niemałe pieniądze na sprzęt. Nie można moim zdaniem, stawiać na równi serwisu i klientów. Serwis ma dużo więcej do zrobienia (naprawienia) - klienci mają prawo się burzyć i irytować.
Niewątpliwie taka sytuacja uderza także w Admina, który nie jest (jak mówi) stroną, ale jego prywatne forum firmuje "znak handlowy" Nikona, choćby z nazwy. Dlatego dziwi mnie tak długotrwałe odwlekanie interwencji i gdyby nie PNS to pewnie by jej do tej pory nie było.
Wydaje mi się, że ten, kto kieruje serwisem, po prostu nie daje sobie rady z organizacją tej firmy - może wystarczy wymiana i trochę czasu na reorganizację... albo ze dwa nowe serwisy![]()
Jest pewien problem. Problem z mentalnoscia. Otoz nam niezwykle ciezko jest "zmusic" sie do pozytywnych wpisom na podobnych portalach. NIe oszukujmy sie, portal powstal by pietnowac nieprawidlowosci a nie piac peany na serwis. Nie oczekujmy na to ze nagle kazdy kto wyjdzie z serwisu z poprawnie przeprowadzona procedura wpisze sie w PNS. Naglowek strony tez temu nie sprzyja. Gdziw w nim jest napisane: Naprawiono Ci aparat poprawnie, wpisz sie. Nienaprawiono Ci poprawnie, wpisz sie. To wlasnie jest problem. Jestem za podobnym spsobem zwrocenia uwagi ale moim zdaniem sama strona by wystarczyla. Moze pojawi sie wiecej wpisow pozytywnyuch, oby ludziom sie poprostu chcialo, bo rownowaga jest tu moim zdaniem kluczem. O mentalnosci napisalem powyzej.
Uważam, że do niektórych napraw nie potrzeba super wykwalifikowanych ludzi, bo czasami tak naprawdę chodzi tylko o potwierdzenie serwisu, że ON TO ZROBIŁ. Choćby po to , aby nie utracić gwarancji.
Poza tym są usługi naprawdę bardzo proste (np. czyszczenie matrycy) i nie potrzeba filozofii, aby to zrobić.
natomiast takich usług jest przecież najwięcej.
Do czego zmierzam ? - otóż może dla usprawnienia serwisu wystarczy zatrudnic dodatkowych, mniej wykwalifikowanych zawodników, aby Ci , którzy mają doświadczenie i są lepiej wyszkoleni, mieli czas na poważniejsze naprawy.
Ale czy serwis Nikon Polska tego nie wie?
Skontaktuj się z nami