Close

Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 222

Wątek: Wizyta w NP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Przeciez tak naprawde nikomu na tym nie zalezy. Naglosniony zostal konkretny problem. Problem serwisu. Nikony nie staly sie przez to lepsze czy gorsze. To wciaz ta sama marka.
    Powoli świadomość konsumentów w Polsce jest coraz większa, a tym samym znacznie częściej jednym z kryteriów wyboru danej marki jest właśnie "sprawny" serwis. Sam w swoim czasie miałem dylemat czy wejść w system Nikona, gdyż spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami dotyczącymi serwisu na ul. Postępu.

Domyślnie

To jasne ze ludzie sie sugeruja opiniami. Sam z tego korzystam. Nie mozemy jednak popadac w paranoje. Serwis w koncu na jakosc obrazka ma maly wplyw Ufam ze sprawy pojda w dobrym kierunku. Ba, jestem tego pewien.
    Jak aparat padnie to serwis na jakosc obrazka bedzie mial wrecz 100% wplyw

Cieszy to co piszesz, z drugiej strony dopoki uzytkownicy nie zobacza jakichs konkretnych dzialan w tym temacie ze strony NP, to slowa, ktore tu padaja kojarza mi sie osobiscie z wypowiedziami oficjeli z czasow PZPR... czyli mamy ze strony Komitetu Centralnego informacje, ze "wiemy, ze jest zle, bedzie lepiej"... i na razie tyle.

[ side note: chodzi mi tylko o mechanizm, takze prosze nie traktowac tego ad personam ]

Wiemy, ze sprawa lezy NP na sercu, ale to juz bylo wiadomo, kiedy poprosiles o zdjecie linkow do PNS, a dopoki uzytkownicy nie zobacza jakichs konkretnych dzialan ze strony Centrali na ich rzecz, dopoty stoimy w punkcie wyjscia... z lekkim wskazaniem, ze teoretycznie jest jakis posredni sygnal, ze byc moze cos sie moze zmienic.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 03-11-2009 o 01:40

Domyślnie

Cyber, wiesz ze na Zytnia tez jedzie sie ostro... Mam generalnie wrazenie ze problem jest z wszystkimi serwisami tzw wyzszej elektroniki. Np. z tv juz tych problemow jest mniej. Sam pamietaj boje z plazma jesnego z producentow. Tam to juz bylo na maksa. Nie dosc ze oczekiwanie to ciagle odmowy napraw gwarancyjnych. Wiem wiec jak to boli i ile nerwow kosztuje. Miejmy nadzieje ze te problemy zaczna powoli znikac i bedziemy sie cieszyli sprzetem zapominajac o serwsie.

Cieszy to co piszesz, z drugiej strony dopoki uzytkownicy nie zobacza jakichs konkretnych dzialan w tym temacie ze strony NP, to slowa, ktore tu padaja kojarza mi sie osobiscie z wypowiedziami oficjeli z czasow PZPR
    To tez nie tak. Ja poprostu nie mam upranien do wypowiadania sie za NP. Wiem ze to rozumiecie. W koncu ani etat, ani umowa o prace. Chcialem sie przekonac na ile ta sprawa jest wazna dla NP i juz wiem. Naprawde widze tam zaangazowanie.

Domyślnie

Ja po cichu liczyłem, że dziś NP czy to samodzielnie, czy też przez ręce admina wyda jakieś oficjalne oświadczenie z przeprosinami za problemy z serwisem i deklaracją poprawy. Szkoda, że nic takiego nie miało miejsca. Nadal czekamy na pierwszy krok.

Domyślnie

Ja po cichu liczyłem, że dziś NP czy to samodzielnie, czy też przez ręce admina wyda jakieś oficjalne oświadczenie z przeprosinami za problemy z serwisem i deklaracją poprawy. Szkoda, że nic takiego nie miało miejsca. Nadal czekamy na pierwszy krok.
    To nie moglo miec miejsca bo ja nie jestem strona w sprawie. Pojechalem tam sprawdzic jak sie sprawy maja i jestem usatysfakcjonowany ta wizyta. Obysmy wszyscy byli...

Ide odespac. Milej nocy.

Domyślnie

To tez nie tak. Ja poprostu nie mam upranien do wypowiadania sie za NP. Wiem ze to rozumiecie. W koncu ani etat, ani umowa o prace. Chcialem sie przekonac na ile ta sprawa jest wazna dla NP i juz wiem. Naprawde widze tam zaangazowanie.
    Ja to w w 100% rozumiem. Jak piszesz, ze wizyta byla owocna, to domyslam sie, ze tak bylo. Oczywiscie jest pewnie tez, ze realnie jest tak, ze wiecej wiesz, niz mozesz oficjalnie napisac z powodow m.in. jak wyzej.

Mowiac o mechanizmie mialem na mysli to, ze uzytkownicy, szczegolnie Ci niezadowoleni z uslug serwisu, czekaja na konkrety i dopoki nie zobacza jakichs oficjalnych ruchow ze strony NP dla nich sytuacja jest de facto w punkcie wyjscia.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 03-11-2009 o 02:08

Domyślnie

To na co wszyscy czekaja. Serwis. Nie zostalem uprawniony do jakiejkolwiek oficjalnej wypowiedzi w imieniu NP co jest rzecza dla wszystkich oczywista ale Konkluzja spotkania jest jasna i wynika z niej co nastepuje: Nikon Polska ma swiadomosc obecnej sytuacji i podejmie stosowne dzialania. Na ta chwile tyle ale wiem ze ta sprawa lezy tam wielu osobom na sercu. Wszystkie informacje beda przekazywane na biezaco ale juz nie za moim posrednictwem.
    Bylem tam Waszym przedstawicielem i przekazalem Wasz a nie swoj glos.
    Wybacz, ale nie rozumiem sensu Twojego wyjazdu do serwisu poza czyszczeniem matryc.
    Przecież wszyscy tam wiedzieli co się dzieje. Forum i PNS nie czytali?
    Być może mam bardzo mylną ocenę sytuacji spowodowaną oburzeniem i jeśli się mylę to serdecznie przepraszam, ale pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to mocna dwuznaczność tej sytuacji i konflikt Twoich interesów. Nie chciałbym być w Twojej skórze.

Ruszylismy wspolnie sprawe, nie zepsujmy tego co w tym wszystkim jest NAJWAZNIESZE, wzajemnego szacunku i rzetelnego podejscia z obu stron. Wspolnie naprawiajmy zamiast niszczyc. To moja konkluzja tej sprawy.
    Sprawę ruszył tak naprawdę PNS. Bez tej inicjatywy, popartej zresztą wątkami na forum, byłoby to co zawsze. Parę narzekań i pocieszeń, że na Żytniej też nie jest idealnie.

Moim rzetelnym podejściem do sprawy jest zakup sprzętu Nikon. Za niemałe pieniądze. Druga strona w ramach rzetelnego podejścia ma się zająć rzetelnym serwisem i wysokim standardem usług - w końcu w cenę sprzętu to też jest wliczone.
    PNS zatrzęsło NP. I dobrze.

Z naszej strony jako użytkowników wymagania co do serwisu są jasne i proste. Były powtarzane od kilku lat. Przecież nikt nie chce aby mu wymieniać zamoczony aparat na nowy.
    Nie oczekuję oficjalnego stanowiska NP - raczej go nie będzie, bo to oznaczałoby przyznanie się do winy, co podchwyciłaby konkurencja.

Przyznaję szczerze, że na początku byłem za tym, żeby jak najbardziej dowalić NP, żeby zrobić rewolucję. Teraz jednak jestem za tym, żeby odwiesić miecze i zobaczyć co się zmieni. Nie ma sensu podpowiadać co ma być w serwisie NP. Oni sami wiedzą dobrze.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cyber, wiesz ze na Zytnia tez jedzie sie ostro...
    Wiem, bo za czasów analoga byłem w obozie Canona. Stąd wtedy miałem dylemat czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę!

Wiele osób, które korzystały z zagranicznych serwisów zdążyło doświadczyć, że w polskich serwisach są traktowane zdecydowanie gorzej. Warunki gwarancji w Polsce też w wielu wypadkach pozostawiają wiele do życzenia. Tyle, że w krajach starej UE jest sporo organizacji pozarządowych, które dość skutecznie działają na rzecz konsumenta. Poza tym tamci konsumenci wypracowali sobie pewną pozycje poprzez różnego rodzaju spontaniczne akcje. Dlatego też uważam, że akcje typu PNS są potrzebne. Im więcej takich akcji, tym większą szansę mamy na normalność w naszym kraju.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-11-2009 o 02:30 Powód: orto. ("zdąrzyło")

Domyślnie

więc może tak - skoro chcą ten problem rozwiązać to powinni dostać listę zmian jakie widzielibyśmy w firmie i powinni do niej się odnieść ????!!!!

- odbieranie telefonów,
    - odpisywanie na e-maile,
    - ustalanie maksymalnego/realnego czasu naprawy sprzętu
    - wysyłanie potwierdzeń typu: sprzęt dotarł i ma XXX nr naprawy, sprzęt został zbadany - tak wygląda kosztorys, sprzęt został naprawiony, sprzęt został wysłany - taki i taki numer przesyłki,
    - stworzenie strony gdzie na bieżąco po wpisaniu numeru naprawy widoczny jest jej status ?! (mało realne?),
    - działanie zgodne z działaniami serwisów Nikona w UE (koszty napraw i rodzaje napraw gwarancyjnych),
    - stworzenie drugiego alternatywnego serwisu w PL ?,
    - jakość wykonywanych usług! np. kalibracje body czy szkła - to woła o pomstę do nieba, bo sami niejednokrotnie potrafimy to zrobić lepiej niż serwis (mówię o body)...

- p.s - wydłużenie okresu gwarancyjnego z 1 roku do 2 lat ( z zasady dla użytkowników "domowych" jest to 2 lata a dla firm, które odliczają sprzęt 1 rok)

z mojej strony tyle - w końcu miał być to wątek "rzeczowy"

dzięki adminie/Piotrze...
    Ostatnio edytowane przez AsKier ; 03-11-2009 o 02:13
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AsKier Zobacz posta
    więc może tak - skoro chcą ten problem rozwiązać to powinni dostać listę zmian jakie widzielibyśmy w firmie i powinni do niej się odnieść ????!!!!

1 odbieranie telefonów,
    2 odpisywanie na e-maile,
    3 ustalanie maksymalnego/realnego czasu naprawy sprzętu
    4 wysyłanie potwierdzeń typu: sprzęt dotarł i ma XXX nr naprawy, sprzęt został zbadany - tak wygląda kosztorys, sprzęt został naprawiony, sprzęt został wysłany - taki i taki numer przesyłki,
    5 stworzenie strony gdzie na bieżąco po wpisaniu numeru naprawy widoczny jest jej status ?! (mało realne?),
    6 działanie zgodne z działaniami serwisów Nikona w UE (koszty napraw i rodzaje napraw gwarancyjnych),
    7 stworzenie drugiego alternatywnego serwisu w PL ?,
    8 jakość wykonywanych usług! np. kalibracje body czy szkła - to woła o pomstę do nieba, bo sami niejednokrotnie potrafimy to zrobić lepiej niż serwis (mówię o body)...
    ad1 np jedna osoba(lub więcej) odpowiedzialna tylko i wyłącznie za kontakt z użytkownikami, mająca dostęp do bazy serwisowej - coś na zasadzie HelpDesku

ad2 j/w

ad3 to już raczej kwestia indywidualna każdego przypadku, ale można przecież ustalić stały czas na "ocenę/diagnozę"

ad4 patrz ad1

ad5 już jest: http://nikon.pl/support/pl_PL/local/broad/379/1.html

ad6 podobno w szwecji, czy norwegii (już nie pamiętam) działa jeszcze gorzej niż u nas

ad7 miło by było

ad8 żaden problem ustalić zakresy usług i przypisać im priorytety oraz terminy wykonania, z czego potem pracownicy serwisu mogą być rozliczani

p.s.
    piszę to na własnym przykładzie, gdzie mój dział jest działem usługowym dla całej firmy - duża hamerykańska korporacja korzystająca z wielu aplikacji, systemów, komputerów, rozległej sieci, a ja siedzę w dziale IT, więc jak coś padnie, to zlecenie trafia do nas.

system ogólnie pojętego HelpDesku sprawdza się bardzo dobrze.
    są do tego także gotowe aplikacje, dzięki którym można bardzo ładnie wszystkim zarządzać.
    wiele serwisów korzysta z takich udogodnień.

każde przyjęcie zlecenia jest rejestrowane w systemie, następnie kierowane do odpowiedniego działu.
    na każdym etapie dokonywany jest wpis do systemu, dzięki czemu można cały czas monitorować status zlecenia.
    po przekroczeniu założonego terminu danego etapu realizacji zlecenia musi nastąpić wpis z wyjaśnieniem przyczyny opóźnienia, a jeśli nie, to na "dywanik" do szefa.

szczegóły to już do dopracowania.

większość firm działa właśnie w ten sposób i jest to bardzo dobre rozwiązanie.
    oczywiście zdarzają się przypadki jednostkowe, tak zwane "trudne", ale są one rozwiązywane nie po cichu, a z informacją zwrotną do użytkownika.
    jeśli sprawa wątpliwa, czy też nietypowa, to użytkownik musi wiedzieć co się dzieje, aby nie pisał "paszkwili" do szefostwa.

ot tyle z mojego własnego doświadczenia.
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów