Czy ja napisałem, że chcę nowe funkcja za darmo?
Napisałem, że bardzo często pokazuje się nowy aparat i firmy wiedzą, że można go otworzyć w starszej wersji ale jest to zablokowane i zmusza się do wydanie pieniędzy na coś co straszy program może zrobić.
Napisałem również, że nie wierzę w dobre intencje firmy Adobe bo oni tylko pod przykrywką nowego standardu chcą wykończyć konkurencję.
Popatrz co się dzieje na rynku telefonów. Każdy nowy model ma inny kształt wtyczki od zasilacza, aby zmusić użytkownika, aby ponownie kupił zasilacz do samochodu czy zapasowy zasilacz do zakładu. Napięcie jest to samo, parametry takie same to po cholerę zmieniać kształt. Ludzie jednak nie krzyczą i firmy nas doją.
Jeżeli pokazujesz przykład samochodu to nie wymagam, aby firma dawała nowe podzespoły ale wymagam, aby klucze kupione do naprawy samochodu czy pompka do opon pasowała w następnym modelu.
PS.
Kolejny przykład: moja ukochana firma Microsoft. Wypuścili Office 2007. Wmówiono, że ma tyle nowości, i wprowadzono nowy format zbiorów który nie pozwala to na czytanie zbiorów przez Office 2003. Po jakiś naciskach okazło się, że da się jednak zrobić małą poprawką w Office 2003 i nagle bez problemówów można otwierać 2007 w wersji 2003 i nie potrzeba wydawać pieniędzy na nowszą wersję.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami