Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: NEF, a DNG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Właśnie właśnie, qva. Jak tylko zobaczycie kiedyś jakieś petycje popierające DNG, to PODPISYWAĆ!!! Zakichani producenci wraz z każdą kolejną puszką wprowadzają - nie wiedzieć po grzyb - nowy typ RAW, którego stare oprogramowanie nie qma. Efekt jest taki, że co chwilę trzeba aktualizować konwertery, bulić za owe ktualizacje, a czasem nawet stosować wyłącznie soft producenta, bo nic innego nie abla z jego wycudowanym formatem (vide Hasselblad - oby ich obesrało). Mając zdjęcia w DNG możemy je bez problemu otworzyć niezależnie od tego, jak stary jest konwerter i jak nowa puszka.

DNG to zwykły format RAW, całkowicie bezstratny. Adobe udostępnia go bezpłatnie, wraz z bezpłatnymi narzędziami do wygodnego tworzenia i edycji profili, których każdy może sobie używać do woli. Nic nie stoi na przeszodzie, by producenci wspierali ten format, poza ich malutkimi, zasraniutkimi, partykularnymi interesikami. Format jest nawet tak pomyślany, by producenci mogli tagować pliki własnymi informacjami wykorzystywanymi przez konwerter (jak to ma obecnie miejsce w NEF-ach, gdzie Nikon Capture odczytuje ustawienia puszki i wykorzystuje je podczas wołania).
    Szczera prawda.
    Jakimś środkiem na ciągłe zmiany specyfikacji RAWów jest darmowy DNG Converter od Adobe.
    Na bieżąco aktualizują o nowe formaty i to całkiem fajna alternatywa do kupowania nowej wersji PSa za 3k z hakiem.
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woytec60 Zobacz posta
    Szczera prawda.
    Jakimś środkiem na ciągłe zmiany specyfikacji RAWów jest darmowy DNG Converter od Adobe.
    Na bieżąco aktualizują o nowe formaty i to całkiem fajna alternatywa do kupowania nowej wersji PSa za 3k z hakiem.
    Powiedzmy, że jakby w puszce była opcja zapisu do DNG to byłoby to jednakowoż deczko wygodniejsze

Domyślnie

Pentax chyba potrafi zapisywac DNG od razu w puszce...
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

DNG jest formatem otwartym.
    O, proszę, nie wiedziałem.

To teraz hm. Zastanawia mnie dlaczego w Linuksie na ten przykład jest AFAIK tylko jeden program, który potrafi "wywoływać" DNG, a mianowicie digikam.
    I to całkiem od niedawna i ciągle działa to bardzo słabo.

Myślałem, że wynika to z właśnie kłopotów z dostępnością specyfikacji formatu, jako zamkniętego.

Hm. Trzebaby się trochę zdoktoryzować...
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emgieb Zobacz posta
    Pentax chyba potrafi zapisywac DNG od razu w puszce...
    Pentax i Leica, dawniej Hasele.

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta

To teraz hm. Zastanawia mnie dlaczego w Linuksie na ten przykład jest AFAIK tylko jeden program, który potrafi "wywoływać" DNG, a mianowicie digikam.
    I to całkiem od niedawna i ciągle działa to bardzo słabo.

Myślałem, że wynika to z właśnie kłopotów z dostępnością specyfikacji formatu, jako zamkniętego.

Hm. Trzebaby się trochę zdoktoryzować...
    Format dlaczegoś jest przez wszystkich totalnie ignorowany. Z punktu widzenia użyszkodnika ma same zalety i jest pomyślany z głową. Dlatego ilekroć otwieram jakiś RAW i wyświetla mi się komunikat "staaary - nie czaję czaczy co toto znaczy", życzę śmierci wszystkim gnojkom, którzy są odpowiedzialni za ten stan rzeczy.

Potrafię jeszcze zrozumieć Nikona, który ma oskomę skubnąć frajera za nową wersję NX-a, ale dlaczego np. taki Canon, który swoje cudne DPP rozdaje za darmo (co nb. dziwnym nie jest - wyjątkowo paździrzowaty konwerter) nie może w swej łaskawości udostępnić opcji DNG, to nie qmam totalnie. Miejmy nadzieję, że uznają go za standard ISO i coś się wreszcie ruszy.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 29-10-2009 o 22:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    http://en.wikipedia.org/wiki/Digital...file_format%29
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Właśnie właśnie, qva. Jak tylko zobaczycie kiedyś jakieś petycje popierające DNG, to PODPISYWAĆ!!! Zakichani producenci wraz z każdą kolejną puszką wprowadzają - nie wiedzieć po grzyb - nowy typ RAW, którego stare oprogramowanie nie qma. Efekt jest taki, że co chwilę trzeba aktualizować konwertery, bulić za owe ktualizacje, a czasem nawet stosować wyłącznie soft producenta, bo nic innego nie abla z jego wycudowanym formatem (vide Hasselblad - oby ich obesrało). Mając zdjęcia w DNG możemy je bez problemu otworzyć niezależnie od tego, jak stary jest konwerter i jak nowa puszka.
    W tym samym czasie Adobe wprowadza takie same bandyckie metody zmuszając do kupna nowego PS bo plug-iny do czytania RAW z nowszych wersji PS nie działają w starszych.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    W tym samym czasie Adobe wprowadza takie same bandyckie metody
    Mowimy o otwartych standardach...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Mowimy o otwartych standardach...
    Ale mnie nie interesuje czy standard jest otwarty czy nie. Adobe nie może przeskoczyć kodowania w aparatach więc robi darmowy standard aby zniszczyć konkurencję.
    Niech Adobe najpierw wypuści otwarty konwerter RAW czytający wszystkie aparaty we wszystkich wersjach PS a wtedy uwierzę w dobre intencje Adobe z DNG.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Powiedzmy, że jakby w puszce była opcja zapisu do DNG to byłoby to jednakowoż deczko wygodniejsze
    Pewnie.
    Napisałem, że konwerter to tylko jakis środek.
    Przydatny zwłaszcza gdy:
    Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    W tym samym czasie Adobe wprowadza takie same bandyckie metody zmuszając do kupna nowego PS bo plug-iny do czytania RAW z nowszych wersji PS nie działają w starszych.
    Swoją drogą zastanawiam się, jaki interes mają firmy w utrzymywaniu własnych "standardów"?
    Bo to musi być interes, inaczej nie robiłoby im różnicy.
    Może zaszywanie w RAWach odszumiania, odejmowania pustek klatki itp?
    W otwartym standardzie takie praktyki wyszłyby od razu a tak...
    Adobe zresztą też chce zarabiać więc kompatybilność wstecz nie jest im na rękę ale przynajmniej dają konwerter.
    Ostatnio edytowane przez woytec60 ; 30-10-2009 o 09:30
    pozdrawiam, Wojtek

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów