Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: NEF, a DNG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    W tym samym czasie Adobe wprowadza takie same bandyckie metody zmuszając do kupna nowego PS bo plug-iny do czytania RAW z nowszych wersji PS nie działają w starszych.
    Ale mnie nie interesuje czy standard jest otwarty czy nie. Adobe nie może przeskoczyć kodowania w aparatach więc robi darmowy standard aby zniszczyć konkurencję.
    Niech Adobe najpierw wypuści otwarty konwerter RAW czytający wszystkie aparaty we wszystkich wersjach PS a wtedy uwierzę w dobre intencje Adobe z DNG.
    Akurat jeśli o to chodzi, to się z Tobą niezgadzam, drogi Władco. Nie należy winić Adobe za całe zło tego świata - to nie Adobe wymyśliło kretyńskie wprowadzanie nowych formatów RAW dla każdej nowej lustrzanki, a zachowanie ad mortem defecantam wstecznej kompatybilności ACR-a zapewne byłoby dość kłopotliwe, zresztą jak mi się wydaje jeśli chodzi o konkurencję, to też nikt nie jest aż takim dobrym wujkiem. Nie jest też tak, że całkowicie zostawiają klientów na lodzie, bo jednak DNG Converter jest darmowy i wspiera niemal wszystko co się pojawia, więc ostatecznie nawet korzystając ze starych wersji ACR idzie się dobrać do RAW-ów z nowszych puszek.

Nie wiem jakie demoniczne plany ma Adobe wprowadzając DNG, ale z mojego egoistycznego punktu widzenia grafika jeden obowiązujący standard to błogosławieństwo. Klienci czasem dostarczają mi materiały w RAW i instalowanie 1000 konwerterów, a następnie notoryczne ich aktualizowanie ani trochę mnie nie bawi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Akurat jeśli o to chodzi, to się z Tobą niezgadzam, drogi Władco. Nie należy winić Adobe za całe zło tego świata - to nie Adobe wymyśliło kretyńskie wprowadzanie nowych formatów RAW dla każdej nowej lustrzanki, a zachowanie ad mortem defecantam wstecznej kompatybilności ACR-a zapewne byłoby dość kłopotliwe, zresztą jak mi się wydaje jeśli chodzi o konkurencję, to też nikt nie jest aż takim dobrym wujkiem.
    Prosty przykład:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16899&page=3
    O ile pamiętam byłem pierwszy na forum który pokazał, że NEF z D40 da się otworzyć w Nikona Capture 4 i nie trzeba kupować nowszej wersji NX czy PS. Podobnie było z innymi aparatami np. D3-D700

Udowodniłem, że 1 lub 2 bajty podmienione w NEF i starsze programy bez problemy otwierały NEF z nowych puszek.
    Kilku moich znajomych było wściekłych, że muszą kupić nowe oprogramowanie ale byli jeszcze bardziej wściekli kiedy pokazałem, że bez kupna nowych programów można spokojnie pracować.
    Oczywiście Nikon i Adobe twierdziły coś innego i zmuszały do kupna NX czy później NX2 czy do nowszej wersji PS. Wmawiano, że nowe matryce wymagają dużego nakładu pracy a tak naprawdę to wystarczyło dopisać jedną linię kodu aby zdjęć blokadę z nowszego aparatu.
    Nie chcę winić Adobe za wszelkie zło, ale pewna uczciwość wymaga, aby za coś co wymaga 10 sekund pracy nie obciążało użytkowników kwotą 100-200 dolarów.

PS
    Mam kontakt a firmą Adobe USA od kilkunastu lat. 10 lat temu było przyjemnością do nich dzwonić.
    Miałem z nimi ponownie kontakt kilka tygodni temu. Czas oczekiwania na połączenie do 6 godz!!! i tak codziennie przez kilka tygodni. Później rozmowy z całą masą osób, które nie mają najmniejszego pojęcia o tym jakie programy Adobe posiada. Po 3 tygodniach i kilkudziesięciu telefonach nikt w Adobe nie był w stanie powiedzieć jaki program mam kupić jako upgrade. Dowiedziałem się między innymi, że program kupiony bezpośrednio w Adobe jest legalny a jak w sklepie to jest nielegalny Twierdzono, że pakiet który posiadam nigdy nie był sprzedawany przez Adobe.
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 31-10-2009 o 02:34
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

W tym samym czasie Adobe wprowadza takie same bandyckie metody zmuszając do kupna nowego PS bo plug-iny do czytania RAW z nowszych wersji PS nie działają w starszych.
    Właśnie odwrotnie - dostajesz DNG konwerter zupełnie gratis, dzięki czemu wszystko za co zapłaciłeś działa Ci perfekt, więc nie ma mowy o zmuszaniu do uprade'u. Kupiłeś oprogramowanie i możesz używać go do woli, bez żadnych przeszkód i ograniczeń.
    Nowe wersje ACR są wyposażone w nowe funkcje i nowe możliwości - są w końcu częścią nowszego pakietu oprogramowania.
    Ciężko wymagać od Adobe, by za darmo do CS2 dodawała Ci funkcje CS4. Zupełnie jakbym zażądał od Forda wkładania do mojego grata nowych podzespołów kiedy tylko wymyślą coś nowego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    O, proszę, nie wiedziałem.

To teraz hm. Zastanawia mnie dlaczego w Linuksie na ten przykład jest AFAIK tylko jeden program, który potrafi "wywoływać" DNG, a mianowicie digikam.
    I to całkiem od niedawna i ciągle działa to bardzo słabo.

Myślałem, że wynika to z właśnie kłopotów z dostępnością specyfikacji formatu, jako zamkniętego.

Hm. Trzebaby się trochę zdoktoryzować...
    Podeśle mi ktoś może takiego jednego DigitalNegativa? Jakby kto był chętny to PW, podam maila.
    Kiedyś testowałem jakiś soft na Linuksie i znalazłem na niego haka, co by odczytywał nikonowskie NEF'y, może mój "magiczny trick" zadziała też w przypadku tego formatu? Będzie to mały kilk dla człowieka, wielki klik dla społeczności linuksowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Ciężko wymagać od Adobe, by za darmo do CS2 dodawała Ci funkcje CS4. Zupełnie jakbym zażądał od Forda wkładania do mojego grata nowych podzespołów kiedy tylko wymyślą coś nowego
    Czy ja napisałem, że chcę nowe funkcja za darmo?
    Napisałem, że bardzo często pokazuje się nowy aparat i firmy wiedzą, że można go otworzyć w starszej wersji ale jest to zablokowane i zmusza się do wydanie pieniędzy na coś co straszy program może zrobić.
    Napisałem również, że nie wierzę w dobre intencje firmy Adobe bo oni tylko pod przykrywką nowego standardu chcą wykończyć konkurencję.
    Popatrz co się dzieje na rynku telefonów. Każdy nowy model ma inny kształt wtyczki od zasilacza, aby zmusić użytkownika, aby ponownie kupił zasilacz do samochodu czy zapasowy zasilacz do zakładu. Napięcie jest to samo, parametry takie same to po cholerę zmieniać kształt. Ludzie jednak nie krzyczą i firmy nas doją.

Jeżeli pokazujesz przykład samochodu to nie wymagam, aby firma dawała nowe podzespoły ale wymagam, aby klucze kupione do naprawy samochodu czy pompka do opon pasowała w następnym modelu.

PS.
    Kolejny przykład: moja ukochana firma Microsoft. Wypuścili Office 2007. Wmówiono, że ma tyle nowości, i wprowadzono nowy format zbiorów który nie pozwala to na czytanie zbiorów przez Office 2003. Po jakiś naciskach okazło się, że da się jednak zrobić małą poprawką w Office 2003 i nagle bez problemówów można otwierać 2007 w wersji 2003 i nie potrzeba wydawać pieniędzy na nowszą wersję.
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 31-10-2009 o 03:40
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Oszczędny w słowach Awatar eXtreme
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Każdy nowy model ma inny kształt wtyczki od zasilacza
    No z tym akurat sobie już poradzili i będzie jeden wtyk do wszystkich telefonów

Domyślnie

Hej Myśliciele! Czy mogę poprosić o przykładowe zdjęcie w formacie DNG, chciałbym sobie kilka testów porobić na linuksie. Ewentualnie na mail: "kamilfiryn" w poczcie "gmail.com". Z górcy dziękować

Domyślnie

Prosty przykład:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16899&page=3
    O ile pamiętam byłem pierwszy na forum który pokazał, że NEF z D40 da się otworzyć w Nikona Capture 4 i nie trzeba kupować nowszej wersji NX czy PS. Podobnie było z innymi aparatami np. D3-D700

Udowodniłem, że 1 lub 2 bajty podmienione w NEF i starsze programy bez problemy otwierały NEF z nowych puszek.
    .........
    To samo zrobiłem z RawShooterem. Przerobiłem kilka bajtów w pliku wykonywalnym i spokojnie otwierałem RAW-y z C400D.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów