Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: D200 i Helios

Domyślnie D200 i Helios

Witam. Ponieważ dopiero uczę się aparatu mam pytanie czy podłączając poprzez adapter do tego aparatu Heliosa 44M/2 oprócz zmiany Focus-a na manual coś jeszcze musze ustawić w menu, np. w zakładce dotyczacej obiektywu bez komputera??

Domyślnie

Wybaczcie pytanie profana ale jakim adapterem idzie toto podłączyć? Może jeszcze mi się do czegoś szkła z mojego Zenita przydadzą

Domyślnie

np takim Link ale nieostrzy na nieskończoność
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    Witam. Ponieważ dopiero uczę się aparatu mam pytanie czy podłączając poprzez adapter do tego aparatu Heliosa 44M/2 oprócz zmiany Focus-a na manual coś jeszcze musze ustawić w menu, np. w zakładce dotyczacej obiektywu bez komputera??
    Masz tam podać zakres lub ogniskową jeśli to stałka i największą przysłonę.

Z adapterami to jest tak, jak ma soczewkę to ostrzy do nieskończoności ale jakość obrazu spada, jak nie ma soczewki to jakość nie spada ale nie ostrzy do nieskończoności
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Masz tam podać zakres lub ogniskową jeśli to stałka i największą przysłonę.

Z adapterami to jest tak, jak ma soczewkę to ostrzy do nieskończoności ale jakość obrazu spada, jak nie ma soczewki to jakość nie spada ale nie ostrzy do nieskończoności
    Moj jest jak w linku powyżej bez soczewki. Czyli podpinam szkło do puszki, ustawiam manual, w menu wpisuję ogniskową bo to raczej stałka i podaję największą przysłonę i wszystko powinno hulać??

Domyślnie

A jak podepnę szkło DX z kompem to musze to wykasować z menu??

Domyślnie

Tak, po podaniu danych obiektywu aparat będzie śmigał we wszystkich trybach. Czasem jednak manuale "oszukują", więc trzeba brać ewentualną korektę na +/-.

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    A jak podepnę szkło DX z kompem to musze to wykasować z menu??
    Nie, aparat sam odczyta dane z obiektywu.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Mój stary Helios 44M/2 jest raczej w kiepskim stanie ale czy ktoś próbował podpiąć pod Nikona Jupiter-a 135/3.5 ?
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Ja dokupiłem do Jupitera wymienny tylny element z bagnetem nikonowskim, wymieniłem i mam fajnego manuala, ostrzącego na nieskończoność.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

to poproszę namiar na typ tego "elementu"
    model jakiś ...

acha i czy toto zadziała razem z zenitowym telekonwerterem?
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów