Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: D200 i Helios

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Tak, po podaniu danych obiektywu aparat będzie śmigał we wszystkich trybach. Czasem jednak manuale "oszukują", więc trzeba brać ewentualną korektę na +/-.

Nie, aparat sam odczyta dane z obiektywu.
    dobra, wpisałem ogniskowa i max. przysłonę 16. I mam pytanie, Czy zmaian przesłony pierścieniem powinna zmieniać wartośc na wyświetlaczu czy powinna byc ona stała na wartości 16??
    Bo czytam instrukcje i nie moge tego zrozumieć. U mnie wartośc przy zmianie przysłony jest cały czas taka sama na wyswietlaczu.

Domyślnie

Miałeś podać maksymalny otwór czyli największą dziurę inaczej najniższą liczbę a nie najwyższa
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

faktycznie, zle przeczytałem w instrukcji, ja przeczytałem że mam podać największą przysłonę a nie największy otwór przysłony...
    ale nie zmienia to faktu, że dalej nie wiem czy na wyswietlaczu przysłona ze zmiana pierscieniem ma sie zmieniac czy pozostać cały czas na wartości 2??

Domyślnie

Jeżeli twój obiektyw manualny ma popychacz przysłony (czyli musi mieć "dupkę" Nikonowską), wtedy wartość będzie się zmieniać. W przypadku każdego innego obiektywu wartość podawana na wyświetlaczu będzie zawsze ta sama, czyli ustawiony domyślnie największy otwór przysłony (np. f2.8 ), natomiast sam aparat będzie dobierał sobie odpowiednio czasy do ekspozycji. W sumie w mojej poprzedniej wypowiedzi popełniłem mały błąd. D200 będzie w pełni "gadał" z każdym obiektywem w trybach M i A. Pozostałe tylko w szkłach z bagnetem Nikona (aparat np. w Zenitowskich itp. nie może sobie automatycznie ustawiać przysłony).
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

i wszystko jasne. U mnie cały czas bedzie 2 bo nie mam 'dupki' nikonowskiej mam M42 i adapter...Dzieki za odpowiedzi.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów