Też kupiłem kastrata i sobie chwalę![]()
Wybór: napęd, czy nowocześniejszy sprzęt
Klub onanistów d80, że napęd, że professional zaraz się odezwie![]()
Szukaj
Też kupiłem kastrata i sobie chwalę![]()
Wybór: napęd, czy nowocześniejszy sprzęt
Klub onanistów d80, że napęd, że professional zaraz się odezwie![]()
Miałem D40. Po roku kupiłem D90.
D40 poza matrycą i marketingowymi bajerami to to samo, co D60, Więc pozwolę sobie wypowiedzieć się.
Osobiście w takiej sytuacji byłbym za D80. Wygodniejszy, szybszy w obsłudze, większy, jaśniejszy wizjer, więcej punktów AF, ułatwiający pracę górny LCD. Ma silnik, więc nie będziesz się ograniczał do droższych i rzadziej występujących na rynku wtórnym obiektywów AF-S, HSM. Wyzwala bezprzewodowo lampy błyskowe (jak dla mnie opcja nie do przecenienia, lepsza nawet od śrubokręta). Generalnie sprzęt dużo bardziej rozwojowy.
Co do lampy polecam (z resztą nie tylko ja) Metz 48 AF-1
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
d40 to nie to samo co d60, a nawet d40x. To czysta demagogia. D40x ma matrycę d80 i lepsze od niego osiągi: vide [url]http://www.dxomark.com/. W przypadku D60: dochodzi czyszczenie matrycy. Tak naprawdę rozchodzi się tylko o stare szkła bez własnego napędu!... i ergonomię
Ostatnio edytowane przez Troit ; 18-10-2009 o 22:49
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Chodzi mi właśnie o to że, jeżeli chodzi o osiągi, d80 odstaje od d40x (radzę zajrzeć do linka). A co do tego że d40 robi dobre zdjęcia to się zgadzamGłówny szkopuł linii d40-d40x-d60-d5000 to -moim zdaniem-ergonomia, a nie brak silnika. Naprawdę trzeba się napracować w menu żeby zawalczyć dobre zdjęcie na manualu.
Nie zgadzam się z tym. Preferuję światło zastane, a 50 1,4 przy 800 iso pozwala robić foty nawet w nocy. Zabawy z fleszem to rzecz gustu. Złośliwy powiedziałby, że to specjalizacja ślubnych fotografów. Naprawdę D80 to historia i - w przypadku wyboru - nie powinieneś sugerować się głosami jego posiadaczy tworzących dosyć agresywne lobby na tym forum.
ale nikt ci nie zabrania pogodzic swiatlo zastane ze swiatlem z flesza
co do wyboru aparatu to wg mnie idz do sklepu, wez w lape jeden drugi czy trzeci i zdecyduj i to napewno bedzie najlepsza decyzja, wg mnie ergonomi uzytkowania sprzetu nie wynagrodzi nawet niewiadomo jaka matryca, srubokret czy procesor
Ostatnio edytowane przez GeparD ; 19-10-2009 o 05:59
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Skontaktuj się z nami