Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 98

Wątek: d60 vs d80

Domyślnie

Też kupiłem kastrata i sobie chwalę
    Wybór: napęd, czy nowocześniejszy sprzęt
    Klub onanistów d80, że napęd, że professional zaraz się odezwie

Domyślnie

Miałem D40. Po roku kupiłem D90.
    D40 poza matrycą i marketingowymi bajerami to to samo, co D60, Więc pozwolę sobie wypowiedzieć się.
    Osobiście w takiej sytuacji byłbym za D80. Wygodniejszy, szybszy w obsłudze, większy, jaśniejszy wizjer, więcej punktów AF, ułatwiający pracę górny LCD. Ma silnik, więc nie będziesz się ograniczał do droższych i rzadziej występujących na rynku wtórnym obiektywów AF-S, HSM. Wyzwala bezprzewodowo lampy błyskowe (jak dla mnie opcja nie do przecenienia, lepsza nawet od śrubokręta). Generalnie sprzęt dużo bardziej rozwojowy.

Co do lampy polecam (z resztą nie tylko ja) Metz 48 AF-1
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

d40 to nie to samo co d60, a nawet d40x. To czysta demagogia. D40x ma matrycę d80 i lepsze od niego osiągi: vide [url]http://www.dxomark.com/. W przypadku D60: dochodzi czyszczenie matrycy. Tak naprawdę rozchodzi się tylko o stare szkła bez własnego napędu!... i ergonomię
    Ostatnio edytowane przez Troit ; 18-10-2009 o 22:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troit Zobacz posta
    d40 to nie to samo co d60, a nawet d40x. To czysta demagogia. D40x ma matrycę d80 i lepsze od niego osiągi: vide [url]http://www.dxomark.com/. W przypadku D60: dochodzi czyszczenie matrycy. Tak naprawdę rozchodzi się tylko o stare szkła bez własnego napędu!... i ergonomię
    Pod względem możliwości to jest to samo. Matryca z D80 wcale x-owi nie pomogła. Czyszczałka w D60 też w magiczny sposób nie sprawi, że można tym aparatem zrobić lepsze zdjęcie niż D40.

Wniosek jest prosty - róznice są marginalne. Dla mnie osobiście - żadne

Domyślnie

Chodzi mi właśnie o to że, jeżeli chodzi o osiągi, d80 odstaje od d40x (radzę zajrzeć do linka). A co do tego że d40 robi dobre zdjęcia to się zgadzam Główny szkopuł linii d40-d40x-d60-d5000 to -moim zdaniem-ergonomia, a nie brak silnika. Naprawdę trzeba się napracować w menu żeby zawalczyć dobre zdjęcie na manualu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troit Zobacz posta
    Chodzi mi właśnie o to że, jeżeli chodzi o osiągi, d80 odstaje od d40x (radzę zajrzeć do linka). A co do tego że d40 robi dobre zdjęcia to się zgadzam Główny szkopuł linii d40-d40x-d60-d5000 to -moim zdaniem-ergonomia, a nie brak silnika.
    Dla mnie tym głównym szkopułem osobiście był brak CLS.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkamil13 Zobacz posta
    (...) ale jest też niezbędna lampa błyskowa (...)
    no i tu mamy odpowiedź - z tych dwóch to tylko D80 bo zabawa z CLS'em to jest to czego naszej braci zazdroszczą konkurenci...

pozdrawiam
    natenczas brak sygnaturki

Domyślnie

Nie zgadzam się z tym. Preferuję światło zastane, a 50 1,4 przy 800 iso pozwala robić foty nawet w nocy. Zabawy z fleszem to rzecz gustu. Złośliwy powiedziałby, że to specjalizacja ślubnych fotografów. Naprawdę D80 to historia i - w przypadku wyboru - nie powinieneś sugerować się głosami jego posiadaczy tworzących dosyć agresywne lobby na tym forum.

Domyślnie

ale nikt ci nie zabrania pogodzic swiatlo zastane ze swiatlem z flesza

co do wyboru aparatu to wg mnie idz do sklepu, wez w lape jeden drugi czy trzeci i zdecyduj i to napewno bedzie najlepsza decyzja, wg mnie ergonomi uzytkowania sprzetu nie wynagrodzi nawet niewiadomo jaka matryca, srubokret czy procesor
    Ostatnio edytowane przez GeparD ; 19-10-2009 o 05:59
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    ... Ma silnik, więc nie będziesz się ograniczał do droższych i rzadziej występujących na rynku wtórnym obiektywów AF-S, HSM.
    Znam gościa, który D40 i obiektywami bez silnika (również tymi od Zenita) robi piękne zdjęcia. Więc nie jest sztuką robić zdjęcia obiektywami z napędem, ale bez, i do tego w trybie M.
    N

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów