Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: d60 vs d80

Domyślnie d60 vs d80

Witam, już troche czytam tu na forum i w innych miejscach również.
    Ostatnio zamierzam kupić lustrzankę i padło już napewno na Nikona kwestia teraz tylko jakiego.

Nie mam nieograniczonych funduszy. Chciałbym wydać do 3000zł. Na początek wystarczy jeden obiektyw ale jest też niezbędna lampa błyskowa. Zdjęcia robię przeróżne. Imprezy okolicznościowe, natura, również sport, portrety, makro.

Macie może pomysł czy warto jest dołożyć do d80 czy różnice nie są aż tak znaczące żeby dopłacać
    Nie chce kupić aparatu i za rok go wymienić bo się okaże że mi nie wystarcza. Do tej pory używałem fuji s9600.

Domyślnie

Byłem w podobnej sytuacji i kupiłem D60, bo dla mnie jest idealny na początek. Jednak śledząc Forum od jakiegoś czasu trendy jest D80 i D90. Poza tym w archiwum masz sporo za i przeciw (i nieśmiertelny: "brak śrubokręta").

D60, bo tylko z nim mam do czynienia, dla początkującego jest całkiem niezły. Jak nie potrzebujesz multum punktów ostrości (D60 ma "tylko" trzy), nie wiesz co to "śrubokręt", chcesz wejść w świat foto to D60 nie jest złym wyborem. Zawsze można zmienić, jak umiejętności przewyższą możliwości korpusu.

PS.
    Na forum widziałem bardzo ładne zdjęcia osób, które w podpisie mają D40x, więc "kultowość" body nie wpływa na jakoś kompozycji.
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Domyślnie

Co do samych zdjęć to prawie ta sama matryca, D60 ma procesor expeed D80 nie ma więc powiedzmy że 60 będzie robił odrobinę lepsze zdjęcia jeśli to uznać za podstawowe kryterium to wygrywa D60
    D80 natomiast ma lepszą ergonomię własny napęd AF ale to żadna przewaga, ma pentapryzmatyczny wizjer a D60 lustrzany wiec w 80 będzie jaśniej, zakres czułości natywnych jest taki sam
    Wadą 60 jest 3 polowy AF jest to czasem uciążliwe, moim zdaniem za wadę można uznać również hybrydową migawkę oraz potrzebę włażenia w menu w celu zmiany jakiego kolwiek parametru

Nie wiem jak w D80 ale w D60 nie ma opcji wgrania profili przetwarzania obrazu co może przeszkadzać w JPG, brakuje też brecketingu co dla mnie jest dużym brakiem

Niestety decyzja należy do Ciebie
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Dobrym rozwiązaniem wydawać się może zakup D60 z 18-105.
    To super zestaw, szybko poznasz, które ogniskowe najbardziej Ci odpowiadają. Brak napędu AF powoli staje się mniej istotny, bo wiele obiektyw ma silniki. Gorzej, jeśli będziesz się chciał zająć np. portretem.
    Wówczas staniesz przed wyborem np. 50/1,8 oraz 85/1,8, a tu niespodzianka - oba są na śrubokręt. Fakt, jest 50/1,4, ale według wielu opinii jest nieco gorszy od starszego (na śrubokręt) 50/1,4.

Warto też nadmienić, iż D80 może np. pracować jako sterownik błysku dla lamp bezprzewodowych w CLS.
    Na pewno nie teraz, ale kiedyś, jak dokupisz dobrą lampę błyskową na pewno to zaprocentuje.

Dodatkowo D80 jest wygodniejszy - uchwyt, i jego rozmiar, za to D60 lżejszy, mniejszy i również całkiem w porządku.

Domyślnie

D60 za mało wygodny ale działający pomiar światła z każdym szkłem manualnym .

Domyślnie

D60 ma czyszczenie matrycy, d80 - nie. Wbrew pozorom to ważne jeżeli chcesz zmieniać obiektywy. Mój d40x tego nie ma i nad tym boleję. Wierz mi czyszczenie samemu nie jest takie proste, jak niektórzy to opisują na forach.

Domyślnie

Ja osobiście wybrałem D60 i nie żałuje dziś pewnie zakupiłbym D5000/90. Zresztą taki mam zamiar....choć przeglądając dziś swoje wypociny zastanawiam się nad sensem tego zakupu.
    A czyszczenie działa i to bardzo dobrze.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Czyszczenie jest banalne puszka sprężonego powietrza za 12pln
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Ok, dla ciebie banalne, dla kogoś nie, proponowałbym nie narzucać własnych standardów z taką pewnością siebie Czyszczenie jest dużym bonusem.

Domyślnie

Jatin ten sposób jedni chwalą a inni ganią. Mi na razie czyszczenie nie potrzebne choć nie powiem mam pod ręką jakiś tam pen....tak wrazie czego.
    Zresztą wracając do tematu to autor musi zdecydować. A inaczej musi wiedzieć czy będzie w stanie wykorzystać to co daje mu D80, czyli min. obsługę lamp, motorek . Mi to nie było potrzebne i pomimo wielu zdań nie kupuj "kastrata" kupiłem i sobie go chwale.
    Wiadomo każdy ma inne potrzeby i to co pasuje mi nie musi innym
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 18-10-2009 o 22:26
    D5100//// 18-105VR

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów