Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Metz 44-AF-4i

Domyślnie

880 plus koszty rat - to juz stanowczo za duzo... mialem nadzieje na cos prostego, ale funkcjonalnego za 500 max 700 pln...
    Chyba pozostaje tylko wziac albo tumaxa, albo sigme i uczyc sie na manualu, tak??
    Ktory z nich mniej przeklamuje kolory??
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dust Zobacz posta
    880 plus koszty rat - to juz stanowczo za duzo... mialem nadzieje na cos prostego, ale funkcjonalnego za 500 max 700 pln...
    Chyba pozostaje tylko wziac albo tumaxa, albo sigme i uczyc sie na manualu, tak??
    Ktory z nich mniej przeklamuje kolory??
    Wpłaciłem 380 zł, reszta na 24 raty.

Gdzieś tu jest test porównawczy Sigmy i Tumaxa - poszukaj i sam zdecyduj.

Dodane:
    Test Tumaxa i Sigmy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6474
    Test tumaxa i SB-600 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7162

Gdybyś zdecydował się na Sigmę, to na Allegro http://www.allegro.pl/item138703284_...yfrowych_.html
    Ostatnio edytowane przez volumen ; 02-11-2006 o 23:33

Domyślnie

czytalem chyba wszystko co zawiera "tumax" sigma" i oczywiscie "metz" , ale dzieki za linki
    co do ofert on-line to znalazlem kilka akceptowalnych i te uzywke s500 tez. Tak sie nad nia zastanawiam, bo cena jest ciekawa. W sumie wolalbym nowa (jestem VATowcem) z gwarancja, ale ceny (699) sa zabojcze (jak metza 44). I co tu wybrac??
    Moge zaproponowac krotkie podsumowanie, cos w rodzaju potencjalnych bolaczek, ktorych sie obawiam:
    1. Zle oswietla swiatlem odbitym (ale jesli da sie skorygowac o stala wartosc i nie jest to loteria, to sie punkt nie liczy)
    2. Daje kolorystyke ktorej sie nie da prosto ustawic w NEFie na "naturalna" (np. biala sciana jest znowu biala, ale np. czyjas twarz pomaranczowa )
    3. Daje "losowa" moc blysku (na tyle duze, ze trudno wyprowadzic z NEFa)
    4. Glosno pracuje (lekki pisk przy ladowaniu dopuszczalny, ale np ciagly juz nie)
    5. Dlugosc gwarancji i realizacja napraw serwisowych
    6. CENA

pomocy....
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

Też myślałem, że kupię coś taniej, jakiegoś zamiennika z innej firmy. Jednakże po lekturze forum i paru rozmowach doszedłem do wniosku, że aby mieć spokój, to jedynie lampa Nikona, Metz 54-58 lub Sigma Super. Metz jest poza moim zasięgiem, zdecydowałem się więc na Sabinkę.
    Jeżeli masz na lampę powiedzmy... 400 zł, to wpłać to jako pierwszą wpłatę, a resztę weź na raty. Przy 24 ratach wyjdzie Ci w okolicach 30 zł miesięcznie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Witam!

Jesli chcecie/mielibyscie uzywac manuala (ze wzgledow cenowych) to moze dobra opcja bedzie uzywana SB80dx albo SB28 z wlasna automatyka? Osobiscie mam z analogowych czasow SB80dx i powiem, ze z wlasna automatyka spisuje sie znakomicie zarowno z palnikiem na wpros, jak i podniesionym (uzywam z D80).
    Jedyny minus to brak komunikacji z body (czulosc, przyslona, ogniskowa), ale efekty naswietlania sa bardzo OK.
    SB80dx kosztuje chyba okolo 600pln (uzywka). Sam taka kupilem 2 lata temu w interfoto i na razie dziala.

pozdrawiam,
    wallace

Domyślnie

volumen, ale Metza 54 AF-1 mozna kupic za jakies 880 pln... czyli podobnie jak sb600
    Jaka jest wyzszosc Metza 54 MZ-4i nad AF1 ?? Oprocz zmiany systemu oczywiscie...
    Tak pod katem tego co juz wczesniej pisalem....
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dust Zobacz posta
    volumen, ale Metza 54 AF-1 mozna kupic za jakies 880 pln... czyli podobnie jak sb600
    Jaka jest wyzszosc Metza 54 MZ-4i nad AF1 ?? Oprocz zmiany systemu oczywiscie...
    Tak pod katem tego co juz wczesniej pisalem....
    Miałem na myśli Metza 54 MZ-4i - a to już 1200-1300 zł. ALF ma takiego. Ten Metz, którego wymieniłeś chyba nie obsługuje ITTL...

Domyślnie

Metz twierdzi ze obsluguje: http://www.metz.de/en/photo_electron...nuals.164.html
    Tam sa linki do instrukcji do poszczegolnych lamp.
    Dlatego pytam czym (oprocz mozliwoscie zmiany systemu) jest spowodowana popularnosc 4i na AF-1 ?
    Chyba sie jednak skusze na 44 - ma iTTLa i kilka innych *******. Moze uda mi sie uzgodnic wymiane na wyzszy model jakby mi nie spasila.
    SB600 jakos sie boje, bo moze okazac sie slabawa przy pracy z odbiciami od scian/sufitow.
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

Sam przeglądam lampy do D80 (już wkrótce ) i jeśli chodzi o marki, to chyba tylko Nikon i Metz.
    Z nikonem jest taki problem, że SB600 znika ze sklepów, a ceny rosną.
    Metz ma za to szerszą ofertę przy porównywalnej jakości. 44AF-4i i 54AF-1 to chyba ta sama lampa w 2 wersjach mocy. Co ciekawe 54- nie ma na stronie Metza !!!, ale występuje w ofertach sprzedaży. Obie obsługują i-TTL !!! Dla mnie problemem przy obu jest brak obracanego palnika (kadr pionowy i światło odbite - nie można od sufitu, a ściany bywają kolorowe) - przerobiłem ten temat już przy mojej 40-MZ4.
    To tańszy segment.
    W droższym są 3 modele: SB800, Metz 54MZ-4i i nowa 58AF-1 digital. Sabinka jest chyba deczko mocniejsza od 54MZ, ale deczko słabsza od 58AF (a może ma taką samą moc???) - ale różnice są niewielkie. Za to cenowo chyba najlepiej wypada nóweczka czyli 58AF-1, bo np. na stronie http://www.foto-technika.pl jest po 1282PLN !!!! Dla mnie to świetna cena, tym bardziej, że Metz daje możliwość wgrywania nowego softu przez USB, co pozwala mieć nadzieję na uniknięcie problemu kompatybilności z nowymi systemami pomiaru światła, jakie Nikoś wymyśli (ii-TTL, iii-TTL, itd. ).
    A sam Metza mam i jestem bardzo zadowolony. Nie przepala, daje bardzo przewidywalne błyski i dobre światło. Generalnie włączam lampę i martwię się tylko, kiedy baterie siądą, bo resztą zajmuje się lampa . Brak mi tylko obracanej głowicy, ale i większą mocą bym nie pogardził.
    Acha, nie wiem jak Metz gada w trybie Command, ale ALF twierdził w innych wątkach, że na pewno gada w swoim systemie bezprzewodowym. Ja nie przeiwduję większej ilości lamp, a jeśli kiedyś... , to dokupię kompatybilne do tego co będę posiadał.
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

coraz bardziej sie przychylam do wydania wiekszej ilosci pieniazkow i kupna Sigmy EF-500 DG Super. Spore mozliwosci - szybko z niej nie wyrosne. Dosc mocna choc ustepuje troche SB800 i mocno Metzowi 54.
    Jednak obracany palnik, rozne rodzaje blysku, wyzwalanie z lampy wbudowanej - przemawiaja do mnie.
    Niech sie wypowiedza posiadacze wersji Super

A moze tego wszystkiego sie raczej nie uzywa?? Moze do normalnych pomieszczen (nie kosciolow ) wystarczy np. Metz44 i jego funkcjonalnosc??

Panowie i Panie, nie potrzebuje gadzetu, slubow nie "robie", chce sobie czasem rodzinke i znajomych uwiecznic w trudniejszych warunkach oswietleniowych. Jesli uwazacie ze warto w stosunku do Metza44 dolozyc 200 pln i brac Sigme500 super, to walcie. Jesli bylby to wyrzucony pieniadz to powiedzcie. Moze generalnie sie przydaje sama moc lampy, a nie obracana na boki glowica, zdalne wyzwalanie i te wszystkie bajery ktorymi dysponuja S500/SB800.

POMOCY!!!
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów