Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Metz 44-AF-4i

Domyślnie

Gawronnek miał tę Sigmę, jak już pisałem, miałem ja odkupić - nie wyszło, musiałem bazować na ratach.
    W Interfoto mają te Sigmy po 850 zł, ale z roczną gwarancją sklepu. Pochodzą one spoza oficjalnego źródła - Sigma Polska.
    Zdecydowałem się na Sabinkę - jestem amatorem i wydaje mi się, że SB-600 zaspokoi w pełni moje zapotrzebowanie. Sigma jest trochę trudniejsza w obsłudze - może to mnie trochę wystraszyło
    Lampę powinienem mieć w połowie tygodnia, mogę Ci zaproponować spotkanie (Oświęcim-Bielsko to nie jest wielka odległość) i wtedy przetestujesz Sabinkę. Sigmy najbliżej chyba mają w Krakowie - www.fotopanorama.pl i http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/sigma/ Można więc sobie zrobić wycieczkę krajoznawczą i przy okazji przebadać organoleptycznie.

Domyślnie

Szarpnij się na Metza 58 AF-1, starczy na lata.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ten metz 58AF1 jest bardzo ciekawym pomysłem...przyznam, że sam przymyśliwałem zakup tego błyskograta, ale chyba jednak (jeśli kasa pozwoli) szarpnę się na 76...pociąga mnie ta potęga błysku
    54MZ4i i SB800 mają chyba zbliżoną siełę błysku...ciekawe...hmmm...trzeba będzie na najbliższym plenerku grupy JKD zrobić teścik porównawczy
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

volumen, kilka pytan:
    1. Skoro i niej myslales, to jak rozumiem, nie miala problemow z kolorem swiatla, sila blysku i takimi tam
    2. Pod jakim wzgledem jest trudniejsza ?? Masz na mysli brak automatyki przy odbiciach ?? (co podobno jest w sabinkach)
    wrrum:
    1. Jakiego masz Metza?? Czy to wspolna cecha wszystkich Metzow??
    Alf:
    1. Szarpnalbym sie, ale tutaj jest bariera psychologiczna (mojej zony, hihi ) - planuje powiedziec: "wiesz kochanie, niecaly tysiac zlotych, i jeszcze sobie w koszty wrzucilem"

Panowie, mozecie odpowiedziec na moje pytania:
    1. Jak czesto obracacie glowice na boki
    2. Czy czesto wyzwalacie lampe zdalnie (nie studio)
    3. Czy LP na poziomie 44 wystarcza do oswietlania 20kilku metrowego pokoju przy odbiciu od sufitu.
    4. Czy amatorzy korzystaja z fynkcjonalnosci sb800/sigma super/Metz54-4costam ??

Wydaje mi sie ze:
    1. Metz 44 AF-4i - niedroga i kompatybilna lampa - dosc slaba, glowica rusze sie tylko w jednej plaszczyznie, brak wyzwalania zdalnego i kilku bardziej zaawansowanych trybow.
    2. Metz 54 AF-1 - j.w. tylko mocniejsza - identyczne tryby pracy
    3. SB600 - mocniejsza od 44 i slabsza od 54 - kompatybilnosc na maxa, jako jedyna (oprocz SB800) podaje informacje o temperaturze swiatla do body!!. Reszta funkcjonalnosci jak poprzednie
    4. Sigma 500 ST - jak 54, tylko slabsza troszke, glowica rusza sie w poziomie, funkcjonalnosc ta sama
    5. Sigma 500 Super - mocniejsza od sb600 (35mm - 30), slabsza od 800 (35mm - 3, ma na 35mm 35. Nie wiem jak na 35mm ma Metz 44 i 54. Wypas funkcjonalny.

Pomogliscie juz na tyle, ze moj wybor ma szanse stac sie bardizej swiadomy Nie chce placic za funkcje ktorych nie bede uzywal, body raczej nie zmienie, chce dopasowac moc lampy do spodziewanych warunkow pracy. Moge zaplacic nawet 1000 (999 ) za funkcje ktore beda przydatne i efekt bedzie widoczny, ale nie zapalce ani zlotowki za bajery. Z drugiej strony wole przeplacic za dobra rzecz, niz troche oszczedzic i kupic bezwartosciowy szmelc.

Pomocy
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dust Zobacz posta
    volumen, kilka pytan:
    1. Skoro i niej myslales, to jak rozumiem, nie miala problemow z kolorem swiatla, sila blysku i takimi tam
    2. Pod jakim wzgledem jest trudniejsza ?? Masz na mysli brak automatyki przy odbiciach ?? (co podobno jest w sabinkach)
    Problemy z kolorystyką mają Sigmy ST - było o tym na forum, w październikowym FVD w teście lamp też o tym wspominają. Sigma Super tego nie ma, przynajmniej nie spotkałem się z tymi informacjami.
    O "trudniejszej" obsłudze mówił facet z Interfoto, ale jak pewnie zauważyłeś, zrobiłem przy tym przymrużone oczko, bo to nie jest wielki problem. Skoro nauczyłem się obsługiwać mikrofalówkę to i tu podołałbym
    Jak i u większości z Was, u mnie krucho z kasą i nie stać mnie na eksperymenty - ostatecznie wolałem wybrać sprawdzony produkt, dający pełną kompatybilność z body Nikona (Sigmy np. mają problemy z D80, choć ponoć jest to bezpłatnie przez Sigmę usuwane).

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

1. często
    2. sporadycznie, ale się trafia...z tym, że mam 2 lampy
    3. trochę mało
    4. to zależy jak są świadomi tego co mają ...ja też jestem wyłącznie amatorem
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Panowie, chyba namawiacie mnie na sigme super Bo ani Metz, ani sabinki do okolic 1k sie nie lapia Chyba ze Alf autorytarnie stwierdzi, ze Metz 54af-1 mi starczy i ze jest taki fajny i ma tyle funkcji, ze starczy to moze ew. jego wezme.
    Jesli 44 malo, to obecnie na placu boju pozostaja:
    1. SB600 (ok.850)
    2. Metz 54 AF-1 (ok. 860)
    3. Sigma 500 Super (999)

Panowie, robi sie cieplo, chyba dochodze () do wnioskow i zakupu

aha, volumen FVD - Foto Video Digital?? Jest jeszcze w kioskach?? Jakie lampy byly testowane?? Moglbys zrobic skan/zdjecie i przeslac?? (jesli oczywiscie mowa o lampach ktore pozostaja w moim zasiegu i kregu zainteresowan)
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

powiem tak...lampa dla amatora to prawie dożywocie, zwłaszcza tej klasy co nikon czy metz, więc imho warto dołożyć/dozbierać do lamp z tej średnij półki czyli SB 800, metz 54MZ4i lub 58AF1

Domyślnie

Witam, w Warszawie w MM na Górczewskiej Metz 44AF-4i kosztował 300 złotych. Nówka sztuka z gabloty. Za tyle kupiłem.

Domyślnie

niestety, nie jest to kwestia dozbierania, tylko bariery psychologicznej- zreszta nie mojej ("w ogole po co ci lampa skoro masz wbudowana").

Alf, pod jakim wzgledem jest lepszy Metz od Sigmy Super??
    Czy np. Sigma gubi sie (pomiary) przy odbiciach, a Metze nie??
    Jesli tak to biore 54 AF-1
    Jesli mialbym wybierac sposrod tych co napisalem (lub innych do 1000pln) to co radzicie??

Volumen, bawiles sie ta Sigma ktora chciales kupic??
    Ostatnio edytowane przez dust ; 05-11-2006 o 21:06
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów