Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: nikkor 20 i 24

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie nikkor 20 i 24

przejrzałem cały watek optyka i nie znalazłem tematu dotyczącego tylko tych obiektywów. sa wątki w których jest po jednym dwa posty, ale nic konkretnie.
    wszystkie dostępne testy na cyfrze były robione jak królował DX. wiem, wiem że liczy się tylko 14-24

więc pytanie do użytkowników FX

jak się spisują te obiektywy i który jest lepszy na pełnej klatce?
    Ostatnio edytowane przez mkoczkodaj ; 14-10-2009 o 13:11

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

24 jest lepszy na FX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkoczkodaj Zobacz posta
    przejrzałem cały watek optyka i nie znalazłem tematu dotyczącego tylko tych obiektywów. sa wątki w których jest po jednym dwa posty, ale nic konkretnie.
    wszystkie dostępne testy na cyfrze były robione jak królował DX. wiem, wiem że liczy się tylko 14-24

więc pytanie do użytkowników FX

Ja mam 20-kę i jestem zadowolony: krajobraz czy grzyby są ok., ale najlepiej działa z lampą w pomieszczeniu.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkoczkodaj Zobacz posta

Jeśli jesteś zainteresowany przetestowaniem 24 to pisz na PW, często jestem w Łukowie więc masz rzut beretem.
    A i 20 dałoby się załatwić na chwilę.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie

dziękuję za propozycję i napewno skorzystam
    pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Ja mam 20-kę i jestem zadowolony: krajobraz czy grzyby są ok., ale najlepiej działa z lampą w pomieszczeniu.
    dziękuję z linki

Domyślnie

Mam 20-kę i 24-kę. Na testy zapraszam do pięknego miasta Piły Obydwa porównywalne i na moim D700 ostre od 2.8. Gdyby jeszcze światełko miały 1.8...
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziulas Zobacz posta
    Mam 20-kę i 24-kę. Na testy zapraszam do pięknego miasta Piły Obydwa porównywalne i na moim D700 ostre od 2.8. Gdyby jeszcze światełko miały 1.8...
    no i tu pojawią się na horyzoncie zawsze dwa obiektywy sigmy 1,8. nowsze konstrukcyjnie, ale dużo większe. no i czasami problemy z AF
    Ostatnio edytowane przez mkoczkodaj ; 15-10-2009 o 09:12

Domyślnie

Odkopię trochę wątek o obu szkłach jest sporo na forum i w archiwum, było też wiele razy ale nie są to generalnie informacje klarowne pt o jest super a to jest be raz przeważają że lepsze 20 raz że 24 niedługo będę kupował stałe 50 to obecnie mam same ciężkie klamoty co spowodowało że nie zawsze zabieram ze sobą aparat "tak na co dzień" teraz chciałbym to znowu zmienić i kupić najprawdopodobniej 50/1.4D i do tego 20/2.8 lub 24/2.8 żeby mieć coś szerokiego - plusem jednego i drugiego szkła są rozmiary i waga co na co dzień jest dla mnie ważne (po prostu chodzę z innymi klamotami ) dlatego duże sigmy 1.8 odpadają zależy mi też na niskiej cenie bo to nie mają być jakieś "superprodukcje" tylko klimatyczne fotki pewnie głównie a'la street i inna reporterka więc albo będzie wspomniany komplet albo 35/2 chociaż jednak wspomniane 20/24 + 50 chyba bardziej mi będzie odpowiadało 20 jest też polecana jako szkło do IR gdyż podobno nie ma hotspota - generalnie nie robię IR ale snuło mi się kiedyś po głowie wiec przy okazji... to też jakiś plus - ale co lepsze? 20 czy 24? Winieta może sobie być, żyleta też jakaś straszna być nie musi ale żeby trzymały jakiś przyzwoity poziom - po prostu nie chce mi się codziennie zabierać np 24-70 który sam waży kilogram i zajmuje miejsca że ho ho a po za tym ostatnio nawet rezygnuję z wyostrzania zdjęć więc ważniejsze jest żeby obrazek miał klimat, fajny bokeh i ogólnie był przyjemny - więc co 20/2.8 czy 24/2.8? a może jakieś propozycje?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów