ACR otwiera tylko NEF,chyba że o czymś nie wiem.
Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Nie wiem jak dużo zdjęć dziennie obrabiasz ,ale nie widzę sensu robić tego samego w ACR co mógłbyś zrobić w NX2 dużo lepiej. Chyba, że wołasz setki zdjęć dziennie i zależy Ci wyłącznie na czasie to ACR ma sens, ale kosztem jakości, coś za coś. Trzeba iść na kompromis.
Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy. Jedną z rzeczy którą poprawiłbym w NX2 to "highlight protection" . Niestety, ale artefakty czasem ładne wychodzą. Taki OT.
w NX2 też się da. tylko w jpegach ani balansu bieli i ekspozycji nie wyregulujesz. Nawet jak jest jakaś funkcja "ekspozycja",bo nie używam PS to na pewno nie działa tak dobrze jak "normalna" ekspozycja na Nefach.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
www.SALDAT.pl
Widzisz, u mnie jest to skomplikowane dosyć.
Robienie i obrabianie zdjęć to dla mnie drugi z trzech zawodów jakie uprawiam. Głównie śluby, czasem coś do folderów reklamowych się trafi, kalendarzy itp. Ale jednak pieniążki są ze ślubów.
Dłubanie w NX2 po jednym zdjątku zabiera mi stanowczo za dużo czasu. Chciałem połączyć jakość NX2 z PSem, którego i tak będę musiał zakupić. Połączyć, skorzystać, zainspirować do działań i kombinacji bo narzekania na skórę i WB w ACR jest sporo.
Widzę, że nie przyspieszę pracy znacząco, ale dodam trochę jakości i możliwości do zdjątek. NX2 to wywoływarka. Jeszcze. Wolna wywoływarka. Długo jeszcze zapewne.
Dłuuuugo czekać. Swoją drogą Adobe by się postarało albo dogadało z Nikonem...
Jeśli korekty byłby niewielkie to widać nic nie będzie przecież.
...czytam czytam i czegoś tu nie rozumiem - dlaczego "dłubiesz" w NX po jednym zdjęciu skoro jak sam pisałeś przeważnie korekty są niewielkie i takie same dla pewnej serii zdjęć....a nie lepiej:
obrabiasz jedno - save adjustment (co tam Ci pasuje) - a później run batch process na serii zdjęć i przerwa na herbatę....chyba że czegoś nie doczytałem
natenczas brak sygnaturki
jesli tak duzo zdjec obrabiasz i nie potrzebne sa ci korekty jakies mocne (praca na warstwach, maskowanie i itd) a soft nikon aci nie podchodzi to proponuje LR2 i zrobienie do niego troche profili (jak sie robi te profile i jak ich pozniej uzywa mozna docztac na forum albo poradzic sie speca Czonyja)
tak czy inaczej proponuje stestowac triala
doczytałeś
straszne mnie ten sposób wnerwia - aż tak mało poprawek nie ma - niektóre zdjęcia wymagają dodatkowych zmian, a w ACR można sobie pięknie zmieniać(tak pamiętam z triali)
kolega mi profile zrobił do trzech puszek i miały wyglądać nawet a la C5D, ale jakoś nie wyglądały na C5D i były dla mnie nie do przyjęcia
trial LRM się skończył... (PSE i PS też)
kolega dalej struga na swoim, efekty są zauważalnie lepsze
Nie przekomarzam się z Wami, tylko szukam rozwiązania dla siebie, ew. sposobu na połączenie funkcjonalności PSa i wspaniałych efektów z NX2, jak się nie da to trudno.
A PSa i tak musze kupić...
Skontaktuj się z nami