Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie Camera raw profile

Witam
    od dlugiego czasu uzywam camera raw do nefow ale ostatnio jedna rzecz ciagle mnie denerwuje ale dokladnie profile. Gdy otwieram zdjecie dostaje ono profil ACR ktoy je odrazu calkowicie zmienia, co mi sie nie podoba bo chce zeby efekt byl taki jak na aparacie. Jak zrobic zeby efekt byl taki sam? Probowalem podpinac profile Standard ale i tak zdjecia sa troche inne, zwlaszcza kolory, macie jakis pomysl?
    D50 + Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED + Nikkor 70-300mm f/4-5.6 G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gallson Zobacz posta
    od dlugiego czasu uzywam camera raw do nefow ale ostatnio jedna rzecz ciagle mnie denerwuje ale dokladnie profile. Gdy otwieram zdjecie dostaje ono profil ACR ktoy je odrazu calkowicie zmienia, co mi sie nie podoba bo chce zeby efekt byl taki jak na aparacie. Jak zrobic zeby efekt byl taki sam? Probowalem podpinac profile Standard ale i tak zdjecia sa troche inne, zwlaszcza kolory, macie jakis pomysl?
    Bylo poczytac inne watki na temat ACR. Ten, i zaden inny soft nie odczyta informacji z NEFow w taki sposob, zeby wygladaly dokladnie jak to zrobil aparat (tak, jak zostaly wygenerowane jpgowe prevki w NEFie). Tylko Nikon Capture to potrafi.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tylko Nikon Capture to potrafi.
    I to jest właśnie ten francowaty powód, dla którego nie mam PSa.

I mam jeszcze pytanie takie. Powstał w mojej głowie szatański plan obejścia tego gówna ACRowego. Nie mam działającej wersji ACRa więc rzucam temat w przestrzeń.

Gdyby za pomocą ViewNX lub NX2 skonwertować NEFy do TIFF lub JPG i potem otworzyć w ACR?
    Może by było to dobrym rozwiązaniem za te paskudne kolory?
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

W jpg na pewno nie bo obrabiajac to wszystko stracilibysmy na jakosci. Co inengo tiff. Kwestia czy majac dwa programy do tego samego warto skakac miedzy nimi?
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Kwestia czy majac dwa programy do tego samego warto skakac miedzy nimi?
    Przy cenie Shopa i jego mozliwosciach (oraz przeznaczeniu), mozliwosc wolania NEFa jest w zasadzie tylko milym dodatkiem. Generalnie jednak jesli ktos chce wyciagnac max mozliwosci z potencjalu RAW, a i nie konczyc tylko na tym co udostepniaja "wolarki" RAW -- nie ma mowy o skakaniu -- to beda dwa rozne elementy calego workflow. Do czasu, kiedy w NC doloza warstwy, dobre narzedzia do retuszu i przyspiesza jego dzialanie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Do czasu, kiedy w NC doloza warstwy, dobre narzedzia do retuszu i przyspiesza jego dzialanie.
    Długo na to będziesz/my czekać

Czy ktoś próbował otworzyć w ACR jpg czy tiff wyprowadzony z NX2?
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Czy ktoś próbował otworzyć w ACR jpg czy tiff wyprowadzony z NX2?
    A w jakim kontekscie pytasz? Bo ze ACR otworzy, to wiadome. Nie pamietam jak z TIFFem, ale do otwarcia JPG da sie go zmusic.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A w jakim kontekscie pytasz?
    Chodzi o to, że TIFF czy JPG po wyjściu z NX2 będzie już z ustawieniami puszki i "ładnym" kolorkiem skóry. Oczywiście żeby skonwertować RAWa bez grzebania w nim to trzeba go w miarę prawidłowo doświetlić i jako taka balans bieli ustawić.
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Chodzi o to, że TIFF czy JPG po wyjściu z NX2 będzie już z ustawieniami puszki i "ładnym" kolorkiem skóry.
    Wszystko bedzie wygladac tak jak na podgladzie w aparacie.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wszystko bedzie wygladac tak jak na podgladzie w aparacie.
    Wspaniale. To pozostaje zakupić PS4, a NX2 potraktować jako wtyczkę do wstępnego wywoływania RAW, w ten sposób, że maksymalnie ustawiać trzeba w puszce wszelakie ustawienia, następnie skonwertować do TIFF/JPG i otwierać w ACR Adobe
    Przy ślubniakach mi wszystko jedno jaki format.
    John Coltrane

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów