Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Domyślnie

ACR otwiera tylko NEF,chyba że o czymś nie wiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    ACR otwiera tylko NEF,chyba że o czymś nie wiem.
    Nooo... Nie wiesz, ze otwiera takze JPGa i TIFFa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Generalnie chodzi o to, żeby rozwiązać problem barw w wywoływaniu NEFa, i dalszej pracy w PS nad plikiem - ominięciu żmudnego i długiego procesu obróbki w NX2.
    Nie wiem jak dużo zdjęć dziennie obrabiasz ,ale nie widzę sensu robić tego samego w ACR co mógłbyś zrobić w NX2 dużo lepiej. Chyba, że wołasz setki zdjęć dziennie i zależy Ci wyłącznie na czasie to ACR ma sens, ale kosztem jakości, coś za coś. Trzeba iść na kompromis.

Jeśli masz jakieś inne propozycje to chętnie posłucham bo wątek po to podtrzymuję i zadaję pytania.
    Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy. Jedną z rzeczy którą poprawiłbym w NX2 to "highlight protection" . Niestety, ale artefakty czasem ładne wychodzą. Taki OT.

pewnie tak, ale da się otwierać różne pliki w ACR
    w ostateczności jest w PSie narzędzie "ekspozycja"
    w NX2 też się da. tylko w jpegach ani balansu bieli i ekspozycji nie wyregulujesz. Nawet jak jest jakaś funkcja "ekspozycja",bo nie używam PS to na pewno nie działa tak dobrze jak "normalna" ekspozycja na Nefach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy. Jedną z rzeczy którą poprawiłbym w NX2 to "highlight protection" . Niestety, ale artefakty czasem ładne wychodzą.
    Tez to zauwazylem. Zreszta w ogole przydaloby sie jeszcze tak dzialajace jak w Shopie Shadow/Highlight. Zarowno Shadow Protection jak i DLighting z NXa do piet nie dorastaja ten narzedziu Shopa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tez to zauwazylem. Zreszta w ogole przydaloby sie jeszcze tak dzialajace jak w Shopie Shadow/Highlight. Zarowno Shadow Protection jak i DLighting z NXa do piet nie dorastaja ten narzedziu Shopa.
    Z shadow protection akurat jestem bardzo zadowolony w NX2 . Na pewno lepiej działa niż Highlight .Ładnie wyciąga ciemne miejsca na zdjęciu. Ale nie mam porównania z Shopem. Musiałbym przetestować to narzędzie. może jakiegoś dnia to zrobię.

Domyślnie

Z shadow protection akurat jestem bardzo zadowolony w NX2 . Na pewno lepiej działa niż Highlight .Ładnie wyciąga ciemne miejsca na zdjęciu. Ale nie mam porównania z Shopem. Musiałbym przetestować to narzędzie. może jakiegoś dnia to zrobię.
    W Shopie jest o tyle lepsze, ze mozesz niezaleznie od siebie regulowac Amount, Tonal Width i Radius. W NXie jeden suwak i koniec.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nie wiem jak dużo zdjęć dziennie obrabiasz ,ale nie widzę sensu robić tego samego w ACR co mógłbyś zrobić w NX2 dużo lepiej. Chyba, że wołasz setki zdjęć dziennie i zależy Ci wyłącznie na czasie to ACR ma sens, ale kosztem jakości, coś za coś. Trzeba iść na kompromis.
    Widzisz, u mnie jest to skomplikowane dosyć.
    Robienie i obrabianie zdjęć to dla mnie drugi z trzech zawodów jakie uprawiam. Głównie śluby, czasem coś do folderów reklamowych się trafi, kalendarzy itp. Ale jednak pieniążki są ze ślubów.
    Dłubanie w NX2 po jednym zdjątku zabiera mi stanowczo za dużo czasu. Chciałem połączyć jakość NX2 z PSem, którego i tak będę musiał zakupić. Połączyć, skorzystać, zainspirować do działań i kombinacji bo narzekania na skórę i WB w ACR jest sporo.
    Widzę, że nie przyspieszę pracy znacząco, ale dodam trochę jakości i możliwości do zdjątek. NX2 to wywoływarka. Jeszcze. Wolna wywoływarka. Długo jeszcze zapewne.

Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy.
    Dłuuuugo czekać. Swoją drogą Adobe by się postarało albo dogadało z Nikonem...

Nawet jak jest jakaś funkcja "ekspozycja",bo nie używam PS to na pewno nie działa tak dobrze jak "normalna" ekspozycja na Nefach.
    Jeśli korekty byłby niewielkie to widać nic nie będzie przecież.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

...czytam czytam i czegoś tu nie rozumiem - dlaczego "dłubiesz" w NX po jednym zdjęciu skoro jak sam pisałeś przeważnie korekty są niewielkie i takie same dla pewnej serii zdjęć....a nie lepiej:
    obrabiasz jedno - save adjustment (co tam Ci pasuje) - a później run batch process na serii zdjęć i przerwa na herbatę....chyba że czegoś nie doczytałem
    natenczas brak sygnaturki

Domyślnie

jesli tak duzo zdjec obrabiasz i nie potrzebne sa ci korekty jakies mocne (praca na warstwach, maskowanie i itd) a soft nikon aci nie podchodzi to proponuje LR2 i zrobienie do niego troche profili (jak sie robi te profile i jak ich pozniej uzywa mozna docztac na forum albo poradzic sie speca Czonyja)
    tak czy inaczej proponuje stestowac triala

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panchoo77 Zobacz posta
    a nie lepiej:
    obrabiasz jedno - save adjustment (co tam Ci pasuje) - a później run batch process na serii zdjęć i przerwa na herbatę....chyba że czegoś nie doczytałem
    doczytałeś
    straszne mnie ten sposób wnerwia - aż tak mało poprawek nie ma - niektóre zdjęcia wymagają dodatkowych zmian, a w ACR można sobie pięknie zmieniać (tak pamiętam z triali)

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    jesli tak duzo zdjec obrabiasz i nie potrzebne sa ci korekty jakies mocne (praca na warstwach, maskowanie i itd) a soft nikon aci nie podchodzi to proponuje LR2 i zrobienie do niego troche profili (jak sie robi te profile i jak ich pozniej uzywa mozna docztac na forum albo poradzic sie speca Czonyja)
    tak czy inaczej proponuje stestowac triala
    kolega mi profile zrobił do trzech puszek i miały wyglądać nawet a la C5D, ale jakoś nie wyglądały na C5D i były dla mnie nie do przyjęcia
    trial LRM się skończył... (PSE i PS też)
    kolega dalej struga na swoim, efekty są zauważalnie lepsze

Nie przekomarzam się z Wami, tylko szukam rozwiązania dla siebie, ew. sposobu na połączenie funkcjonalności PSa i wspaniałych efektów z NX2, jak się nie da to trudno.
    A PSa i tak musze kupić...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów