Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Panowie, w którymś z podobnych wątków (nie mogę znaleźć) zanosiło się na krótki mecz NX kontra ACR. Stig zapodał wywołany w NX wyrafinowany NEF z mieszanym światłem (a w zasadzie z mieszanymi cieniami) a Czornyj (zapowiadało się), że podniesie rękawice i spróbuje go tak wywołać w ACR.
    Jakieś rozstrzygnięcie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No wlasnie... A ja niestety wiekszosc swojej reporterki przy swietle sztucznym, uprawiac jestem zmuszony wlasnie z takim czesto beznadziejnym swiatlem.
    Na beznadziejne światło najlepszym antidotum jest własny, 24-o polowy, munsellowski Color Checker i własne profile. Trochę durnowato to wygląda gdy lata się z tablicą pełną kolorowych kwadracików, ale na naprawdę popieprzone widmo nie ma lepszego rozwiązania.

Dostępny jest darmowy Adobe DNG Profile Editor pozwalający na tworzenie i edycję profili na podstawie pliku ze sfotografowanym wzornikiem (trzeba dokupić wzornik CC24 w wersji mini lub normalnej), oraz nowy pakiet X-Rite ColorChecker Passport z oprogramowaniem profilującym i poręcznym wzornikiem w etui:

Cytat Zamieszczone przez B.K. Zobacz posta
    Panowie, w którymś z podobnych wątków (nie mogę znaleźć) zanosiło się na krótki mecz NX kontra ACR. Stig zapodał wywołany w NX wyrafinowany NEF z mieszanym światłem (a w zasadzie z mieszanymi cieniami) a Czornyj (zapowiadało się), że podniesie rękawice i spróbuje go tak wywołać w ACR.
    Jakieś rozstrzygnięcie?
    Stig użył wtedy wyjątkowo wrednego profilu NX-a dla światła sodowego. Światło sodowe to najbardziej specyficzny i popieprzony ze znanych mi standardowych iluminantów - ma pikowe widmo wyłącznie w zakresie odpowiadającym barwie oranżowo-żółtej, jest to praktycznie monochromatyczne światło. Udało mi się uzyskać dość zbliżony efekt za pomocą narzędzi do edycji profili, ale nie byłem do końca zadowolony z uzyskanego efektu, więc dałem za wygraną. Narzędzia do profilowania niestety nie bardzo nadają się do wykonywania symulacji renderingu innych profili, służą raczej do uzyskania dobrej zgodności kolorymetrycznej.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 04-10-2009 o 21:18

Domyślnie

Czasami super specyficzna sytuacja może sprawiać większe kłopoty z wiernością barw, ale tutaj były tylko zwykłe sceniczne filtry kolorowe...

Po zainstalowaniu profili nasz początkowy przykład wygląda nieco tylko lepiej:

ACR - profil neutral

( inne profile w tym przypadku nieco tylko się różnią, z wyjątkiem vivid - gdzie sukienka jest już tak czarna że prawie nic na niej nie widać a artystka wygląda na twarzy prawie jak indianka...)

nikt pracując w ACR z takim syfkiem w czerniach się nie zderzał ?

Domyślnie

To teraz przesuń jeszcze suwaczek "contrast" trochę w lewo.

Domyślnie

mniejszy kontrast powoduje, że sukienka robi się jaśniejsza a ten syf-cień dalej pozostaje
    - tylko zwiększenie czerni powoduje że się to nieco maskuje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Na beznadziejne światło najlepszym antidotum jest własny, 24-o polowy, munsellowski Color Checker i własne profile. Trochę durnowato to wygląda gdy lata się z tablicą pełną kolorowych kwadracików, ale na naprawdę popieprzone widmo nie ma lepszego rozwiązania.

Dostępny jest darmowy Adobe DNG Profile Editor pozwalający na tworzenie i edycję profili na podstawie pliku ze sfotografowanym wzornikiem (trzeba dokupić wzornik CC24 w wersji mini lub normalnej), oraz nowy pakiet X-Rite ColorChecker Passport z oprogramowaniem profilującym i poręcznym wzornikiem w etui:
    Taaa... Juz widze siebie jak podczas fotoreportazu pstrykam sobie tablice w kazdym miejscu gdzie zamierzam pozniej cos fotografowac... Przeciez to absurd. Prosciej zmienic program do wolania i zapomniec o tym calym cyrku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Taaa... Juz widze siebie jak podczas fotoreportazu fotografuje sobie tablice w kazdym miejscu gdzie zamierzam pozniej cos fotografowac... Przeciez to absurd. Prosciej zmienic program do wolania i zapomniec o tym calym cyrku.
    Wystarczy w jednym, a dobrym. Po pewnym czasie można też zgromadzić kolekcję profili na praktycznie każdą okazję.
    Profile NX-a policzone pod standardowe iluminanty też nie zawsze utrafią w widmo oświetlenia danej sceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Wystarczy w jednym, a dobrym. Profile NX-a policzone pod standardowe iluminanty też nie zawsze utrafią w widmo oświetlenia danej sceny.
    Ale kazdy taki profil mozna sobie jeszcze suwaczkami zmodyfikowac. 3 sekundy na dobranie odpowiedniego ustawienia, to troche sensowniejsze niz bieganie jak idiota z wzornikiem kolorow. Moge sie czyms takiem w studio pobawic, ale nie podczas reportazu. No Czornyj -- prosze Cie -- przeciez to idiotyzm jest!
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów