Close

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 157

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    ... nie ma co się tak od razu bulwersować
    Wychodzi na to, że mam problemy z przekazaniem swoich spostrzeżeń, skoro tak odebrałeś moją wypowiedź
    Nie jestem, bynajmniej, zbulwersowany
    Oczywiście, że masz rację, że zakres prac obróbkowych zależy od przeznaczenia zdjęć i ich konwencji. Nikt przecież nie będzie na 300 zdjęciach ze ślubu strugał retuszu glamourowego, bo to jest po prostu fizycznie niemożliwe. Ja tylko uważam, że nie można przypisywać różnym nakładkom i plug-inom jakiejś tajemniczej, magicznej mocy - one naprawdę nie robią nic więcej niż aplikacja, do której są wgrane. Zresztą nad obsługą plug-inów też trzeba troszkę przysiąść zanim się je opanuje w zadowalającym stopniu. Czyli co to za różnica; manipulować suwakami w plug-inie czy w samej aplikacji ? Wiara, że plug-in doda coś od siebie to taka trochę "zupa na gwoździu ugotowana"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yanoosh Zobacz posta
    Panowie, przerażacie mnie Z ogromną determinacją dążycie do utworzenia jednego, magicznego klawisza z napisem "Obrób zdjęcie". A najlepiej jeszcze z "podklawiszami" : "zdjęcia a la Phoenix", "zdjęcie a la Qstra" itd Co to w ogóle za argument: szybciej ? Jakość jest funkcją czasu, czyż nie ?
    Sprowadzasz wspomnianego tu Nika Color Efex do mianownika, z ktorym pozwole sie sobie nie zgodzic. Czytajac Twoje wypowiedzi mam wrazenie, ze dla Ciebie kazdy filtr/plugin etc. jest niczym innym tylko skroconym sposobem na obrobienie zdjecia dla osoby, ktora nie wie, nie ma pomyslu co zrobic ze zdjeciem.

Tymczasem - skoro juz bierzemy na tepete wspomnianego w tytule Nika Color Efexa - dla mnie jest to narzedzie, ktore pozwala po prostu operowac przy obrabianiu zdjec na nieco wyzszym poziomie abstrakcji niz podstawowe narzedzia programu od obrobki, czyli robiac np. wspomnianego tu bleach bypassa zamiast recznie przestawiac kazdy z klockow skupiam sie tylko na doborze odpowiednich parametrow (krycie, kontrast, saturacja etc.). Podobnie przy innego rodzaju filtrach z tego pakietu.

Wykorzystuje swiadomie narzedzia oferowane przez filtr tak aby uzyskac efekt koncowy, ktory sobie na wstepie zamierzylem, a nie po to zeby zrobic zdjecia jak pan X czy Y.

Filtr - po jego poznaniu - jest po prostu dla mnie kolejnym narzedziem dostepnym w programie do obrobki, ktory - przy obranianiu fotki - moge lub nie musze wykorzystac. I jak kazde inne narzedzie do obrobki - przy jego wykorzystaniu - wymaga glowy.

Sa tez filtry/pluginy, ktorych sila polega np. na duzo lepszym/wygodniejszym interfejse do przeprowadzania zmiany, np. jeden z filtrow do przeprowadzania bardzo niewielkich/wrecz punktowych korekcji krzywych - ktorego moc polega na tym, ze da sie te zmiany robic wygodniej/precyzyjniej operujac na fragmencie krzywej niz w PSie. I tylko/az tyle.

I zeby nie bylo, ze teoretyzuje. Oto przyklady - wszystko robione CNX + Nik (moga byc ciut miekkie nie chce mi sie wyostrzac przed wrzuceniem)

Ostatnio edytowane przez kichu ; 29-09-2009 o 20:51

Domyślnie

Kichu, ale przecież wyżej dwa razy powiedziałem, że jeżeli komuś jest wygodnie tak pracować i jest zadowolony z efektów to w czym sprawa ? Widzę, że jesteś zwolennikiem pakietu NIK'a i bardzo dobrze bo masz przekonanie do narzędzia. A jak masz przekonanie i zadowolenie to od razu przenosi się to na jakość zdjęć co świetnie zobrazowałeś przykładami.
    Zresztą co tam będziemy bić pianę o plug-iny i aplikację; ważne żeby zdjęcia były fajowe. A jak zrobione to już sprawa autora.

Domyślnie

a czy jest jakieś rozwiązanie dla używających PSa w wersji 64bit?... (poza przeinstalowaniem na 32 bitową wersję...)
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

możecie mi powiedziec czy jest znacząca różnica pomiędzy starsza wersja 2.0 a nowszą 3.0
    D700 i kilka szkiełek
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

NIK podobno pracuje, ale jak narazie jedyne co to wlaczac 32bitowa wersje jak chcemy uzyc NIK software'u.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R0bert Zobacz posta
    NIK podobno pracuje, ale jak narazie jedyne co to wlaczac 32bitowa wersje jak chcemy uzyc NIK software'u.
    pocieszające...
    za jakiś rok - dwa może się doczekamy ech... (czyżby czekali na wprowadzenie PS CS5 gdzie i dla Mac-ów będzie dostępna wersja 64bit?)
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osowiak Zobacz posta
    możecie mi powiedziec czy jest znacząca różnica pomiędzy starsza wersja 2.0 a nowszą 3.0
    Z tego, co widzę, to wersja nowsza jest bogatsza w ilość filtrów i ma więcej opcji ustawień. (Ja sobie obok wersji 2.0 wrzuciłam nowszą i mam "dwa w jednym" ).
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Wydaje mi się, że etap fascynacji pluginami każdy musi przejść. Bo jednak zamiast pieczołowitego zestawiania efeków w PS (mamy efekt zupełnie niepowtarzalny) klikamy "klik-klik" i mamy coś ładnego (efekt powtarzalny, za to modny).
    I tutaj jest pewna bariera, którą mało osób przekracza. Wiekszość pozostaje w zachwycie nad "modno-billbordowo-reklamowym" smaczkiem zdjęcia i nigdzie sie stamtąd nie rusza (no, chyba że pojawiają się nowe, modniejsze pluginy).
    Garstka osób zaczyna po chwili przyglądać się wynikom tych modnych wtyczek i zaczynają zauważać ich braki: a to że kolor z cross-a wygląda inaczej dla zdjęć wykonywanych w różnym świetle i nie każdy nadaje się do skóry, a to że przy pseudo-hdr-ach nie można sobie poradzić z nieostrościami bo powstają tam śmieszne obwódki itd.
    Na końcu wychodzi na to, że żeby zdjecie było naprawdę dopracowane, trzeba ręcznie wymaskować wiele efektów: tu troszkę cross-a, tam troszkę innego cross-a, a tam troszkę hdr-a.
    I na końcu okazuje się, że rozumne używanie pluginów wymaga większej wiedzy, doświadczenia i czasu niż praca w gołym PS-ie.
    Wszystkim i sobie życzę, abyśmy dotarli do tego miejsca.

Domyślnie

a ja mam pytanie jak uruchomic color efex pro w PS. pobralam ta wersje testowa, po uruchomieniu PS pojawia sie okno z pluginami Color Efex ale po kliknieciu na plugin pojawia sie info ze nie jest on dostepny.

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów