Szukaj
Bo pluginy same w sobie są akcjami
![]()
Należy pamiętać, że każdy plug-in to wydmuszka; cały jego kod to odwołania do odpowiednich narzędzi aplikacji graficznej, w której środowisku działa. Sam z siebie nie dodaje żadnych nowych możliwości oddziaływania na piksele.
Np. wspomniany tu filtr bleach bypass działa mniej więcej tak:
- skopiuj warstwę zdjęcia
- usuń z niej kolor
- zmień tryb mieszania na nakładka (to ten krok odpowiada za podbicie kontrastów)
- zmniejsz krycie do ok 50-60 %
Cztery kroki, 10 sekund działania ale żeby płacić za to ok 1300 PLN - hmm, no nie wiem...
Oczywiście żyjemy w wolnym świecie i każdy może robić tak jak mu wygodnie, więc jeśli dzięki użyciu tych pug-inów uzyskuje zadawalające efekty to nikomu nic do tego.
Zachwyty nad wszelkimi plug-inami biorą się z niepełnej wiedzy o aplikacji, w której są instalowane. Powtarzam: plug-in nie może zrobić nic więcej niż program graficzny, do którego jest wgrany.
Producenci takich rozwiązań zarabiają na tym, że użytkownicy aplikacji nie opanowali ich w dostatecznym stopniu. Ale czy to źle ? Chyba nie - przecież ułatwiają życie użytkownikom, którzy nie mają chęci ani czasu na "studia akademickie" z zakresu aplikacji graficznej![]()
Janusz to co piszesz to duze uproszczenie. Plugin to nie tylko "akcje", ale takze interfejs do zarzadzania tymi ze ta to ujme akcjami i tu na przyklad w przypadku bleach bypassa, mozesz kazdy z parametrow wplywajacych na ostateczny wynik regulowac osobno (saturacja, lokalny kontrast, globalny kontrast i costam jeszcze), j esli dolozyc do tego fakt, ze warstwe bleach-bypassowana mozemy mieszac z oryginalna warstwa ilosc czasu, ktora takie narzedzie pozwala zaoszczedzic jest nieporownywalnie wieksza.
Albo inny na pozor prosty filtr z Nika "Darken/Lighten center" pozwala okreslic jasnosc w centrum obrazu, w narozniku, wielkosc "centrum obrazu" oraz jego polozenie na zdjeciu. Akcjami da sie, ale czy w 10 sekund. Watpie.
Co wiecej w przypadku Capture NX Nikonowskiego Coloer Efex Pro integruje sie w 100% z nim, dzieki czemu dostajemy wygode
samego pluginu polaczone z wygoda i mozliwosciami CNX-a - u-pointy etc. Ilosc czasu, ktora tez zestaw pozwala zaoszczedzic
w stosunku do photoshopa i zabawy w maskowanie reczne jest nieporownywalna.
Ostatnio edytowane przez kichu ; 29-09-2009 o 11:36
Hi, hi - nie będę się spierałPowtarzam: jeśli stosowanie tego pakietu daję użytkownikowi poczucie komfortu i zapewnia satysfakcjonujące efekty, to argumentów "na nie" po prostu brak.
Dziwne Panowie, ja akcje mam porobione z użyciem Color Efex Pro. Warunek wykonywania akcji to oczywiste posiadanie zainstalowanego pluginu. Akcje wykonują się bez szemrania bez ukazywania się oczom panelu itp.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
co wy gadacie?
jak nie można używać akcji z color efex'em?! oczywiście że się da.
jest to szczególnie przydatne gdy ktoś ze znajomych przesyła zdjęcia z prośbą "możesz mi to stary obrobić?". wrzucasz do automata i wszyscy są zadowoleni, a nie trzeba poświęcać dużo czasu.
Panowie, przerażacie mnieZ ogromną determinacją dążycie do utworzenia jednego, magicznego klawisza z napisem "Obrób zdjęcie". A najlepiej jeszcze z "podklawiszami" : "zdjęcia a la Phoenix", "zdjęcie a la Qstra" itd
Co to w ogóle za argument: szybciej ? Jakość jest funkcją czasu, czyż nie ?
Aplikacja > wgrać plug-iny > spiąć to w akcje > przetwarzać wsadowo. Jasne ! Tylko dokąd to prowadzi ? Można prowadzić korespondencję w języku obcym korzystając z translatora google - czemu nie ?![]()
Ale, zresztą, co ja się wtrącam w sprawy innych. Przekąsić można coś w McDonaldzie, można też w Esplanadzie*. Jak by nie było człowiek się naje
* dla wyjaśnienia - łódzka restauracja o b. wysokim poziomie usług kulinarnych
Ostatnio edytowane przez yanoosh ; 29-09-2009 o 19:50
ok jasne, rozumiem cię.
gdy robię poważne zdjęcia - to znaczy jak zawalę sprawę to bedzie ciężko zawsze używam nefów. potem odszumiam na konkretnym kanale, poprawa tonalna, zabawa krzywymi, dodge/burn i masa innego robienia czary mary. ale czy ty drogi Januszu, z każdego rodzinnego spotkania siedzisz 4h na rawami bo chcesz żeby wszystko było cacy? żeby czasem na lewym policzku kumpla z wojska nie było za dużo kanału czerwonego?
dlatego mi się nie chce tego robić. wrzucam pliki do uprzednio zrobionej akcji i PS wypluwa jakoś tam ładniejsze jpg. przeznaczenie tych zdjęć jest zupełnie inne więc jakoś może być, choć na swojej stronie w życiu bym ich nie zamieścił.
nie ma co się tak od razu bulwersować![]()
Skontaktuj się z nami