Close

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 157

Domyślnie

Po 30 minutach zabawy wydaje mi się, że znajomość Photoshopa na średnim poziomie wystarczy żeby uzyskać te wszystkie efekty. Co prawda dłużej się to będzie robiło, ale ze znacznie większą kontrolą nad efektem końcowym (a jak się skonfiguruje akcje to nawet niekoniecznie wiele dłużej). Bardzo fajna rzecz jak się chce na szybko coś zrobić. Pamiętam jak zaczynałem zabawę z grafiką to był taki Program PhotoImpact (3.0 chyba) - też polecam każdemu kto chce na szybko obrobić zdjęcie. Teraz jest już znacznie nowsza wersja, więc możliwości ma pewnie też większe.

Domyślnie

A gdzie jest napisane, że trzeba bezmyślnie stosować filtry do całego zdjęcia? Można przecież osłabiać ich działanie, modyfikować, mieszać, itd. Można robić co się chce - potrzeba tylko trochę świadomości, co do oczekiwanego efektu końcowego.

Domyślnie

A gdzie jest napisane, że trzeba bezmyślnie stosować filtry do całego zdjęcia? Można przecież osłabiać ich działanie, modyfikować, mieszać, itd. Można robić co się chce - potrzeba tylko trochę świadomości, co do oczekiwanego efektu końcowego.
    Dokładnie. Jest to narzędzie jak każde inne (jak każdy inny plugin, akcja czy filtr w PS). Dla myślącego użytkownika stanowi świetny punkt wyjścia do dalszych, świadomych modyfikacji zdjęcia a nie jedyną, ostateczną formę obróbki.
    Oczywiście, można się i bez tego plugina obejść i robić wszystko w PSie "ręcznie", od zera - tylko pytanie po co?
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Po 30 minutach zabawy wydaje mi się, że znajomość Photoshopa na średnim poziomie wystarczy żeby uzyskać te wszystkie efekty. Co prawda dłużej się to będzie robiło, ale ze znacznie większą kontrolą nad efektem końcowym (a jak się skonfiguruje akcje to nawet niekoniecznie wiele dłużej)
    Jesli chodzi o Photoshopa to to co wszystko piszesz to prawda. Natomiast warto pamietac ze te filtry w PS to jesli chodzi
    o workflow to jest mimo wszystko "mocna proteza" i ich sensowne uzycie bedzie wymagalo i tak sporego akcjowania.

Natomiast w CNX filtry integruja sie w 100% z podstawowa aplikacja (w koncu producentem obu jest ta sama firma) i korzystaja
    z calego dobrodziejstwa inwentarza zwiazanego z workflow NXowym (kazd w filtrow jest takim samym elementem w menu aplikacji zwiazanym z wywolywaniem rawa jak krzywe, ustawienia picture controls itp itd. i pozostale), z wiazku z czym ich selektywne stosowanie, mieszanie warstw itp itd. odbywa sie tak samo jak kazdego postawowego narzedzia w CNX.

Co wiecej majac juz np. wywolany jakis plik i teraz jesli wsrod krokow wolania znajduje sie filtr Efexowy i jesli cos nam nie lezy,
    to mozemy sobie skorygowac lekko wolanie samego rawa (lacznie z najbardziej podstawowymi ustawieniami, czyli tymi ktore w
    PS robi sie w module Camera Raw) bez koniecznosci np. powtarzania wszystkiego od nowa, co w PS z kolei jest problematyczne.

Efex w PS a Efex w CNX to dwa mimo wszystko nieco inne swiaty (a takze inny komfort pracy). Ze wskazaniem wlasnie na wariant CNXowy.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 15-10-2009 o 14:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    Dokładnie. Jest to narzędzie jak każde inne (jak każdy inny plugin, akcja czy filtr w PS). Dla myślącego użytkownika stanowi świetny punkt wyjścia do dalszych, świadomych modyfikacji zdjęcia a nie jedyną, ostateczną formę obróbki.
    Oczywiście, można się i bez tego plugina obejść i robić wszystko w PSie "ręcznie", od zera - tylko pytanie po co?
    Popieram.
    Np taki Bleech Bypass jest wielce przydatny - dobieram sobie ustawienia, zapisuje mi jako warstwe i sobie ukrywam tam gdzie mi nie pasuje, albo zmiejszam krycie jeśli gdzieś za bardzo psuje. Dla mnie bomba.
    Tak samo z crossami - super sprawa.

Domyślnie

Ja też tak myślę. Poza tym nie sądzę, aby ktoś kupował takiego CEPro w celu "bezmyślnego" i "na pałę" robienia efektów. Do takich rzeczy to wystarczy Picasa, natomiast tutaj mamy potężne narzędzie, którego wykorzystanie stanowić może element większego workflow związanego z obróbką zdjęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Ja też tak myślę. Poza tym nie sądzę, aby ktoś kupował takiego CEPro w celu "bezmyślnego" i "na pałę" robienia efektów. Do takich rzeczy to wystarczy Picasa, natomiast tutaj mamy potężne narzędzie, którego wykorzystanie stanowić może element większego workflow związanego z obróbką zdjęć.
    Dokładnie. Najlepszy przykład to np zdjęcia Pheonixa - on sporo z tego korzysta (z tego co pisze), ale przecież to nie są gotowe efekty, tylko trzeba mieć umiejętność ich wykorzystania - dokładnie jak w PSie - mamy krzywą i też trzeba wiedzieć co jest w stanie zrobić i jak nią osiągnąć zamierzony efekt. Po zainstalowaniu i włączeniu nasze zdjęcia nie będą wyglądały jak jego (niestety), nie ma czarów

Domyślnie

Również o Phoeniksie myślałem. Zresztą sam kiedyś napisał z czego korzysta i stąd obczaiłem CEPro. Chyba nawet tutaj pisałem gdzieś w tym wątku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Również o Phoeniksie myślałem. Zresztą sam kiedyś napisał z czego korzysta i stąd obczaiłem CEPro. Chyba nawet tutaj pisałem gdzieś w tym wątku.
    Ja jestem na następnym ogniwie tego łańcucha dzięki Tobie i temu wątkowi też korzystam z tych dobrodziejstw

Zbanowany
    Miasto
    NY,W-w,W-wa

Domyślnie

hej,

pytanie kieruje troche z ciekawosci...
    do jakiego stopnia obrabiacie rawa zanim trafi on do Color Efex Pro

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów