Close

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 139

Domyślnie

Dodam jeszcze kilka słów. Nie wiem jak inni ale ja nie mam oporów do napisania komuś że walnął gniota. Czy to będzie Kulten, Szuwar, Harb czy ktoś inny z czołówki forumowej. Wiadomo że o takich rzeczach pisze się inaczej tzn w innym tonie niż do nowego użytkownika. Dlaczego? Bardzo proste! Znamy się wirtualnie już od kilku lat i rozmawiamy między sobą w nieco innym języku. Kolejną sprawą jest że użytkownicy z długim stażem są bardziej świadomymi fotografami i widzą co wrzucają na forum. U każdego można znaleść gorsze prace. Normalna sprawa. Jednak są one poprawne tzn poprawnie skomponowany kadr, poprawnie naświetlony itp. więc ciężko znaleść rasowego gniota. Inaczej to wygląda z nowymi użytkownikami którzy przeważnie piszą w wątku "Moje pierwsze zdjęcia z D5000" a wątek tytułują "Mój debut". Może w ich mniemaniu zdjęcie jest super megga wypasione ale często jest wręcz odwrotnie. Każdy kiedyś zaczynał i robił zdjęcia jakie robił. Jak sobie spoglądam w szufladę to aż mi czasami wstyd ale uważam to za pozytywny objaw bo to oznacza że zrobiłem jakieś tam postępy. To samo tyczy się starych użytkowników. Dobrze pamiętam początki Harba i widzę jakie zrobił postępy. (fakt: niektórzy zalogowali się na forum z jakimś bagażem doświadczenia i nie zaczynali od zera) Co do oceny to tak jak napisał Kulten. Jak ktoś ma dobrze naświetlony i skomponowany kadr to dlaczego mam mu nie ocenić zdjęcia na 5 czy 6. Przecież jest wszystko poprawnie. Nie ukrywajmy. Zdjęcie które zapadają w pamięć to nie tylko dobrze skomponowane ale także moty zdjęcia (mam na myśli miejscówkę, warunki pogodowe itp itd)
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Dokładnie . Wydaje mi się (przynajmiej z mojej strony), że zamieszczając swoje foty na forum, oczekujemy konstruktywnych podpowiedzi. Chcemy chyba wiedzieć, czy idziemy w dobrym kierunku, czy robimy gnioty. Samo stwierdzenie "mi się podoba" może daje satysfakcję, ale czy pełną? Wolę, żeby mi ktoś napisał, co źle zrobiłem, co mam poprawić i nad czym popracować. Chyba, że to "coś" było zrobione z premedytacją. Wtedy mogę dyskutować na temat "co i dlaczego".
    Na ten czas, chcę się rozwijać i uczyć, więc wolę podpowiedzi niż oceny, gwiazdki czy inne misiaczki.

Domyślnie

Gwiazdki, słoneczka i chmurki to było dobre ale w szkole podstawowej i w przedszkolu. Za poprzednikami - konstruktywna ocena da dużo więcej niż np, 5 gwiazdek na 6 możliwych. W przypadku gwiazdek i innych podobnych interpretacja jest bardziej dowolna niż konkretna.
    N

Domyślnie

Naprawę się cieszę, dyskusja nabrała tempa i właściwego kierunku. Zgadzam się, propozycja ocen 1-6, czy to bez słowa komentarza to bzdura, ja dałem luźny pomysł bo uważam, że warto choć trochę usystematyzować kryteria ocen. Właśnie dla bezstronności, ograniczenia osobistych wycieczek (fakt są ,ale rzadkie, ortografia sorry). Nasze oceny są bardzo często mało precyzyjne, czym różni się określenie dobre, super, nudne, itp odnoszące się do całego zdjęcia od np 4,4,4. Opinie Nasze są w końcu subiektywne, dopiero ich suma może, powtarzam może, być miarodajna. Uważam też, że lepiej odnieść się do zdjęcia lakonicznie, cyfrowo -kadr, ekspozycja i obróbka i wiemy więcej niż np gniot, plfoto(nie znałem - super), bajeczne, itp. Fakt nie unikniemy różnicowania odbioru ocen, zdanie np kolegów harba czy borregaarda na tematy foto, mają inną wagę. Jeszcze jedno, a propos mojego motywu, spędzam dość dużo czasu na forum i chcę jak najwięcej rzetelnej wiedzy i konkretów, publicystykę mam w tvn-e.
    I na koniec, mylić się w ocenach to rzecz ludzka, trzeba ośmielać forumowiczów do wygłaszania negatywnych ocen,
    dyskutować, a nawet się kłócić, a złośliwości ole.ć.

kulten
    Gość

Domyślnie

Miast deliberować na temat sposobu oceniania wolę większą aktywność oceniających, którzy wolą wrzucać tylko swoje prace i oczekiwać na komenty ale samemu już nie udzielając się w wątkach innych osób. Dlatego olewam tych co nie komentują a tylko wrzucają swoje prace. Takim osobom mówię nie a ich potencjalne argumenty, że nie mają czasu lub dostatecznej wiedzy są tak żałosne, że odechciewa się z tym dyskutować.

Ponadto wracając do Twojego pomysłu zwróć uwagę jaki aplauz on wzbudził. I niestety Twoja argumentacja dla mnie w dalszym ciągu nijak się ma w mojej ocenie do tego co napisałem wcześniej.

Domyślnie

Mz Twoja bardzo jednoznaczna opinia(za co szacunek), jednak zubaża forum, to co ja chcę zaproponować, mniejsza o formę czy sposób, ma właśnie na celu pobudzić aktywność ludzi. Zobacz, ten post otworzyło ponad 600 razy, przeczytało z połowę, a wyraziło opinię kilka, jesteś socjologiem więc mechanizmy rządzące na np forum znasz, ludzi trzeba pobudzić, bo inaczej marazm i wstecznictwo czyli nuda.
    Nie chcę nikogo przekonywać do celowości zmian, aplauz - ja go nie potrzebuję, będzie jak będzie. Obaj będziemy dalej fotografować, mam nadzieję wzbogacając koloryt tego forum.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Dodam jeszcze kilka słów. Nie wiem jak inni ale ja nie mam oporów do napisania komuś że walnął gniota. Czy to będzie Kulten, Szuwar, Harb czy ktoś inny z czołówki forumowej. Wiadomo że o takich rzeczach pisze się inaczej tzn w innym tonie niż do nowego użytkownika. Dlaczego? Bardzo proste! Znamy się wirtualnie już od kilku lat i rozmawiamy między sobą w nieco innym języku. Kolejną sprawą jest że użytkownicy z długim stażem są bardziej świadomymi fotografami i widzą co wrzucają na forum.
    to moze ja ustosunkuje sie do tych kilku zdan napisanych przez uzytkownika.
    otoz ja sie juz boje pisac pod pracami znanych i lubianych na tym forum, ze to gniot. nawet jesli ubral bym to w mile dla oka slowa, boje sie. dlaczego? jak wiadomo "czlonki" zalogowane kilka lat temu maja wyrobiona juz jakas opinie i "mlody" jedyne co moze napisac to, ze ladne i podoba mi sie i nic wiecej. kilka miesiecy temu mialem "przyjemnosc" korespondowac z kilkoma urzytkownikami tego forum bom smial wyrazic opinie na temat ich fotografii.
    czy "koledzy" z dlugim stazem sa bardziej swiadomymi fotografami to bym sie klocil i raczej nie wiedza co wstawiaja na forum. nie bede wypisywal tu uzytkownikow, sami domyslicie sie o kogo mi chodzi. ja wazeliniarstwu mowie stanowcze nie! zawsze, ale to zawsze pisze to co czuje ogladajac zdjecie. oceniam walory techniczne jak i estetyczne kazdej jednej pracy. jesli praca zasluguje na uznanie to ok, jesli natomiast jest to gniot to pisze, ze jest to gniot i wyjasniam w kliku slowach. niestety nie wszystcy uzytkownicy tego forum zgadzaja sie z moim zdaniem i kontyuluja slodzenie czy jak kto woli nazwac wazeliniarstwo.
    gdyby to zdjecie z poczatku watku zamiescil jeden ze "starych" wyjadaczy to posypaly by sie komentarze typu piekne swiatlo, idealny kadr itp itd...tylko niech nikt nie probuje zaprzeczyc. przykladow na takie, a nie inne traktowanie na tym forum jest mnostwo...

WAZELINIARSTWU MOWIE STANOWCZE NIE!
    i TWA tez

Domyślnie

Ja nie miałem nigdy takich spięć. Jak komuś skrytykowałem fote do uzasadniałem to argumentami i zawsze ale to zawsze zaznaczam że jest to moja subiektywna opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić. Póki co nikt do mnie się o to nie oburzył. Mówię tu o starych userach. Zdarzało się że jakiś młodziak odkopywał mi fotę i jechał po niej no ale cóż zrobić. Kładę olewkę na takich śmiesznych ludzików

ps
    O który wątek chodziło?
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    gdyby to zdjecie z poczatku watku zamiescil jeden ze "starych" wyjadaczy to posypaly by sie komentarze typu piekne swiatlo, idealny kadr itp itd...tylko niech nikt nie probuje zaprzeczyc.
    No to ja zaprzeczę. Nie sądzę, żeby tak napisano o tym zdjęciu - chyba , że w formie żartu.

Nie pamietam już czy komentowałeś jakieś moje zdjęcia, ale przynajmniej teraz wiem, żeby Twoich komentarzy nie brać pod uwagę. Szkoda, bo wydawało mi się , że są konstruktywne.

Choć mam staż około 3 lat nie czuję się starym wyjadaczem, ale zdążyłem sobie już wyrobić opinię na temat forumowiczów, którzy zaglądają tu od dłuższego czasu. Wydaję mi się, że potrafię ocenić obłudę od szczerości płynącą z klawiatury. I od kiedy pamiętam zawsze były posądzenia o jakieś TWA i inne tego typu bzdury.

To co mnie wkurza obecnie to to, że znowu ktoś próbuje rozgorączkować spokojną od jakiegoś czasu atmosferę.

Dziwię się , że jakieś ale do "starych" forumowiczów masz właśnie TY.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Nie pamietam już czy komentowałeś jakieś moje zdjęcia, ale przynajmniej teraz wiem, żeby Twoich komentarzy nie brać pod uwagę. Szkoda, bo wydawało mi się , że są konstruktywne.

Dziwię się , że jakieś ale do "starych" forumowiczów masz właśnie TY.
    masz moje slowo, ze mojego komentarza pod swoimi zdjeciami nie zobaczysz...

mam! bo mialem niezbyt przyjemne doswiadczenia, wlasnie za konstruktywne komentowanie ich prac i wytykanie bledow. co innego gdybym nie mial pojecia o tych sprawach, ale mam. odkad jestem tu na forum i udzielam sie w krajobrazie zauwazylem, ze tylko 1 (slownie jedna) osoba zastosowala sie do rad jakich udzielilem. wyszlo to tej osobie na plus bo zdjecia wygladaja zdecydowanie lepiej. reszta niestety nie czyta tego co pisze i robi swoje czytajac "te dobre" komentarze i popelniajac te same bledy. skoro tak ma byc to niech bedzie...
    kategoria krajobrazu od tej pory dla mnie na forum nie istnieje!

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów