Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tryb A a M

Domyślnie Tryb A a M

W trybie A ustawiam przyslone , iso, itd. a w trybie M moja rola zwieksza sie o ustawienie czasu pokretlem tak jak mi wskazuje to swiatlomierz gdzie w trybie A robi to za mnie automat . W takim razie moje pytanie brzmi czy ustawiajac czas samemu w trybie M uzyskam lepsze efekty?

Przepraszam za brak polskich liter ale po formacie jeszcze nie zainstalowalem polskiej czcionki ...

Domyślnie

Zasadniczo światłomierz pokaże Ci w obydwu przypadkach to samo i kierując się tylko jego wskazaniami uzyskasz identyczne zdjęcie. Tryb M tak naprawdę zmusza nas do myślenia.
    Musimy zwracać większą uwagę na to co fotografujemy czy scenę jasną czy ciemną, czy nie wpada nam w obiektyw jakieś światło, albo na pierwszym planie mamy bardzo jasny obiekt, który zaburza pomiar światła.
    Ponieważ pracując w M musimy poświęcić więcej czasu na ustawienie ekspozycji, więc jest większa szansa, że to dostrzeżemy i wprowadzimy odpowiednią korektę.
    Robiąc zdjęcia w A S czy P też możemy używać naszych szarych komórek i wprowadzać korekty do pomiaru aparatu w zależności od sceny.
    Ja osobiście używam M do robienia zdjęć pod światło - raz ustawiona ekspozycja nie zmienia się gdy w obiektyw wpada dużo światła co pozwala na prawidłowe naświetlenie sceny. Na manualu fotografuję również z lampą, ale o tym jest dużo choćby w "fotojasiu.pl"

Domyślnie

czyli kierujac sie wskazaniem swiatlomerza efekt bedzie ten sam .. o to wlasnie mi chodzilo , na reszte jeszcze za wczesnie :] dziekuje i pozdrawiam

Domyślnie

A zrób sobie próbę przecież to od razu zobaczysz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf 007 Zobacz posta
    A zrób sobie próbę przecież to od razu zobaczysz
    Ale zeby to mialo sens to trzba to zrobic na statywie i w niezmiennych warunkach oswietleniowych. Wtedy dopiero bedzie pewnosc ze pomiary swiatlomierza beda identyczne

Domyślnie

ja uzywam M np w przypadku kiedy robie serie zdjec i nie chce miec kazdego inaczej naswietlonego, np robilem fotke jakiegos mostu, wjechalo biale auto w kadr i ekspozycja sie zmienila znacznie

Domyślnie

odpowiedz na moje pytanie juz padla wiec chyba nie ma co dalej dyskutowac wiadomo ze tryb M daje najlepsze rezultaty ..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    odpowiedz na moje pytanie juz padla wiec chyba nie ma co dalej dyskutowac wiadomo ze tryb M daje najlepsze rezultaty ..
    Zabrakło w tych odpowiedziach jednego założenia. Że światłomierz się nie myli. A że się myli...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Zabrakło w tych odpowiedziach jednego założenia. Że światłomierz się nie myli. A że się myli...
    Nie zabrakło na początku napisałem że trzeba używać szarych komórek.

Domyślnie

Dodam na koniec, że "M" pozwala na bardziej kreatywne podejście do zdjęcia niż "A". I nie chodzi tu tylko o uzyskanie poprawnej ekspozycji czy jej drobne korekty a na świadome nastawy. Można na przykład wydłużyc czas naświetlania aby uzyskać efekt waty cukrowej na płynącym potoku czego nie zrobimy na "A"
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów