Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jak sfotografowac słońce?

Jak w temacie - chciałbym uzyskać na zdjęciu wyraźną tarczę słońca z widocznymi czarnymi plamami na tarczy owej słonecznej. O ile to w ogóle możliwe takim ogólnodostępnym sprzętem fotograficznym małoobrazkowym (cyfrą lub analogiem).
    Mi się coś niecoś udało wyrzeźbić, bez rewelacji, więc na razie nic nie pokażę i nie powiem, bo może ktoś wyskoczy z jakimś świeżym pomysłem.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

moze przez maske spawalnicza? tak czy inaczej jakis bardzo mocny filtr szary (a w zasadzie czarny)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Linköping/Szwecja

Domyślnie

Jesli masz kawalek lunetki/teleskopu to mozesz rzutowac obraz na gladka powierzchnie i zrobic jej zdjecie (zamiast celowac w slonce).

Plamy ladnie wyjda (jesli akurat beda widoczne, bo teraz podobno slonce malo aktywne jest i z plamami cienko)

Domyślnie

Hm, no właśnie próbowałem tego rzutowania przez lornetkę, plam nie uświadczyłem, ale może to wina niskiej aktywności...
    Z tego co pamiętam, jak byłem dziecięciem, robiłem to samo tą samą lornetkę i plamy widziałem.
    http://www.terajewicz.pl/2009/04/slonce/

Wykombinowałem jeszcze taki karkołomny nieco sposób:
    Rzutuję zamiast lornetką, to jakimś dobrym obiektywem, np. 135/2. Tylko jeśli dobrze rozumiem, nie uzyskam w ten sposób zbyt dużego obrazu słońca na kartce (konkretnie - mniejszy na pewno od klatki filmu).
    Więc potem by wypadało to to sfotografować jakimś szkłem makro, czy np. 85mm + mieszek. Tylko nie wiem czy to ma sens. Zanim ktoś odpowie, to po prostu spróbuję.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Linköping/Szwecja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Hm, no właśnie próbowałem tego rzutowania przez lornetkę, plam nie uświadczyłem, ale może to wina niskiej aktywności...
    Z tego co pamiętam, jak byłem dziecięciem, robiłem to samo tą samą lornetkę i plamy widziałem.
    Tutaj masz link do aktualnych zdjec z obserwatorium slonecznego, ktore fruwa na orbicie:
    http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/

jak widzisz, slonce zupelnie czyste.

Domyślnie

do tego typu fotografii stosowane sa specjalne filtry szare ND 6.0 (-20EV).
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    do tego typu fotografii stosowane sa specjalne filtry szare ND 6.0 (-20EV).
    Czy f/36, 1/8000 + jakiś delikatniejszy filtr szary nie wystarczą? Można sobie w ten sposób uszkodzić matrycę?
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moonbeam Zobacz posta
    Czy f/36, 1/8000 + jakiś delikatniejszy filtr szary nie wystarczą? Można sobie w ten sposób uszkodzić matrycę?
    przede wszystkim to mozna sobie w ten sposob uszkodzic oczy. jesli chcesz robic foty Slonca to najpierw zaopatrz sie w odpowiedni filtr szary.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Dlatego zacząłem eksperymenty z rzutowaniem. Problem oczu rozwiązuje też użycie trybu LIVE VIEW. A co do przysłon typu 36 to odpada - jakość obrazu będzie tragiczna (chyba że są takie szkła, gdzie taka przysłona nie psuje zdjęcia).

Ale rzeczywiście, słońce czyste teraz. To może ta lornetka się sprawdzi? Poczekamy na plamy, zobaczymy...

Dzięki za odzew wszystkim!

Domyślnie

A plam teraz nie uświadczysz, bo akurat przypada koniec okresu słonecznego i plam jest kilka albo wcale ich nie ma
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów