Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pytanie dot. PS

Domyślnie Pytanie dot. PS

Witam,

Mam kolejne pytanie początkującego:
    mianowicie przed zabawą w PS plik JPEG waży ok 2.5 mb, po obróbce jest to plik psd o rozmiarze już 25.4 mb...
    i moje pytania:
    1) czy tak musi być, czy robię jakiś błąd w sztuce np. podczas zapisywania?
    2) Czy można, a jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej, zapisać obrobiony plik aby mniej ważył?

Thx

Pzdr.
    R.

Domyślnie

np. Save for Web
    300d : EF18-55 : T28-75

Domyślnie

Pyszna Rada !!!!

Thx

R.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rookie Zobacz posta
    przed zabawą w PS plik JPEG waży ok 2.5 mb, po obróbce jest to plik psd o rozmiarze już 25.4 mb...
    i moje pytania:
    1) czy tak musi być, czy robię jakiś błąd w sztuce np. podczas zapisywania?
    Oczywiscie ze tak "musi byc". JPG to plik z kompresja, a PSD bez kompresji.

Cytat Zamieszczone przez Rookie Zobacz posta
    2) Czy można, a jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej, zapisać obrobiony plik aby mniej ważył?
    To zalezy do jakich celow. Do ogladania na ekranie, wystawienia w internecie, lub wykonania odbitki -- oczywiscie ponownie zapisac do JPG. W celach archiwizacyjnych -- TIFF z kompresja LZW.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    np. Save for Web
    Ta... i traci raz na zawsze exify.

Rookie, zapisuj normalnie, "save as" tylko zmień format na jpeg.
    5D BG-E4 50/1.2L 135/2L 24-70/2.8L S12-24/4.5-5.6Ex 70-200/2.8L IS 580EX
    www.masza.com.pl

Domyślnie

To są dopiero pyszne rady!!!!!!

już wypróbowałem i działa jak trza!!!

Wielkie dzięki!

Pzdr.
    R.

Domyślnie

A! Optymalna kompresja to "jakość" 10.
    5D BG-E4 50/1.2L 135/2L 24-70/2.8L S12-24/4.5-5.6Ex 70-200/2.8L IS 580EX
    www.masza.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta

... W celach archiwizacyjnych -- TIFF z kompresja LZW.
    tylko co mi daje taka kompresja?
    plik wywołany z naf'a, zapisany do tif'a (34MB), później tylko otwarty i bez wprowadzania do niego żadnych zmian ponownie "zapisany jako" do nef'a, ale z kompresją LZW (43MB).
    Później próba z obróbką wyjściowego nef'a (pare warstw, filtrów, regulacji itp... itd...) i oczywiście obrazek nie "spłaszczany", a wynik podobny. Plik po kompresji wiekszy niż bez kompresji (ok 150 bez kompresji, ok 180 z kompresją).
    Gdzie tu zysk?
    A może ta kompresja ma jakieś inne zadanie? albo ja cos robie nie tak...
    aaaa... wszystko "produkowane" w PS CS2
    same klamoty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuto Zobacz posta
    tylko co mi daje taka kompresja? plik wywołany z naf'a, zapisany do tif'a (34MB), później tylko otwarty i bez wprowadzania do niego żadnych zmian ponownie "zapisany jako" do nef'a, ale z kompresją LZW (43MB).
    Zdradz mi te tajemnice -- jak zapisujesz do NEFa? Bardzo mnie to zastanawia -- i na dodatek z kompresja LZW...

Później próba z obróbką wyjściowego nef'a (pare warstw, filtrów, regulacji itp... itd...) i oczywiście obrazek nie "spłaszczany", a wynik podobny.
    Bo niesplaszczony TIFF, to tak naprawde PSD, tyle, ze z naglowkiem TIFFa. I prawidlowo rozpoznaje go chyba tylko sam PhotoShop. TIFF to zamkniety plik (jedna warstwa bez efektow).

Plik po kompresji wiekszy niż bez kompresji (ok 150 bez kompresji, ok 180 z kompresją).
    Gdzie tu zysk?
    Patrzac na powyzsze -- kompletnie nie wiesz co robisz, a oczekujesz poprawnych wynikow. Zdjecie zapisane do TIFFa z kompresja LZW w zaleznosci oczywiscie od tego co na zdjeciu sie znajduje, bedzie mniejsze od takiego niekompresowanego, od 10 do nawet 50%. Wiec zysk jest. Robie to na co dzien od kilku dlugich lat, wiec osmiele sie "bezczelnie" stwierdzic, ze wiem co mowie...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

stig nie będę się spierał, ale w takim razie wytłumacz mi czemu plik zapisany do TIFF z kompresja NONE waży 36 124 388 a zapisany z kompresją LZW 45 169 100, zawsze mnie to zastanawiało jednak nigdy nikt mi tego nie wyjaśnił, próbe wykonałem przed chwilą na zdjęciu otwartym z NEF'a
    pozdrawiam Piotr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów