Close

Strona 22 z 33 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 330

Domyślnie

wynika z tego że trzeba uderzyć do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu foto, zakręcić na obiektyw 80B i zrbić kilka kadrów na AWB w świetle np. żarowym. Kto ma takowy sklep w pobliżu ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    wynika z tego że trzeba uderzyć do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu foto, zakręcić na obiektyw 80B i zrbić kilka kadrów na AWB w świetle np. żarowym. Kto ma takowy sklep w pobliżu ?
    No właśnie jedynie Fotojoker pozwala na robienie zdjęć testowych, ale aparaty z górnej półki są jedynie na zamówienie.
    Jeżeli już taki sprowadzają to pod konkretne zamówienie.
    Tak kiedyś przed laty zrobiłem kupując pierwszy cyfrowy aparat a robiąc jeszcze na F4.
    Porównywałem wtedy Minoltę 5, Nikona D70, Canona 300D i Sony R1...tak zaawansowany kompakt porównywałem z lustrzankami. I wiecie co kupiłem...Sony Cyber S. R1. Wtedy zrobiłem po pięć zdjęć każdym aparatem i pod względem ostrości i odwzorowywania barw wgrał R1, druga była Minolta, trzeci Nikon a na końcu Canon. Ale za to AF w Sony był najgorszy a najlepszy w D70.
    W tamtym czasie to mi wystarczało w cyfrowym świecie...
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

ciekawe czy w FJ będą mieli te filterki ? przy najbliższym wyjeździe wezmę swojego grata i sprawdzę. no chyba że ktoś zrobi do przede mną i okaże się czy to dobre czy złe rozwiąznie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

obawiam sie, ze nawet jesli beda mieli, to zapakowane (folia itd.)

Domyślnie

Bardzo ciekawie...

Arturze, jak zauważyłem ten Twój fioletowy kwiatek "robiony" był w pełnym słońcu?

A więc nie chciało mi się dziś dźwigać w teren 24-70 więc podpiąłem N28-105/4.5-5.6 (stary, wytarte szkła, etc. ale ta waga ). Gdy wracałem do domu (ok.g.1 przypomniał mi się Twój test. Akurat mam kilka kwiatków w ogrodzie w fiolecie (bodajże sulfinie) więc strzeliłem kilka fotek (ust.macro, odwzorowanie 1:2), pr.M, spot, AWB (trzy ustawienia: predefiniowane słoneczko, automat, PRESET z CBL). Co wyszło? Na wszystkich ustawieniach kolor kwiatka na fotce był... fioletowy! Identyczny jak w realu. Myślę "co tam, być może u Artura AWB walnięte w body czy cuś, sprawdzę przy świetle żarowym". A więc kwiatek do domu, na stół, żarówa nad kwiatka i heja, na trzech ustawieniach. Pr.M (1/100, 3.2), 70mm, ISO500. Pierwsze: AWB na w tryb A. Wynik? Fiolet, ciut jaśniejszy od reala. Drugie:światło żarowe (nie bawiłem się w A1, b1...). Kwiatek znów fioletowy ale ciut inny odcień. Ustawienie trzecie: CBL. Wynik? Podobny do wcześniejszych dwóch. Tak czy inaczej "moje" body widzi fiolet nawet w tak pop... świetle (acha, z sufitu padało jeszcze światło z żyrandola; niezbyt mocne bo 3x30W).

Zrobiłem jeszcze jeden test - przyszła pora na CBL.
    Lampka nocna w sufit, TV włączone (dodatkowe źródło światła bo i pokój nieduży), żyrandol świeci. Obiektyw na 24mm.
    AWB na A - porażka, całe zdjęcie wpada w pomarańcz (kolor ścian).
    AWB żarowe - to samo. Dla pewności sprawdziłem również jarzeniowe, a nuż widelec, ale gdzie tam, jeszcze dziwniejszy pomarańcz.
    No to pora na, tak zachwalanego w ulotce którą otrzymałem z przesyłką, CBL. Wynik? Wszystkie kolory takie, jakie być powinny; pomarańczowe to pomarańczowe, zielone to zielone, białe to białe, tylko.... No właśnie. Tylko kichany kwiatek fioletowy stał się... niebieski

Cuda wianki panie

Na marginesie, wszystkie zdjęcia w jpg-ach.

PS. Rozumiem, że AWB daję na "0" a kolejne 1-4 służą za schowki, czy też raczej kopiujemy do nich pomiar z zerówki?! (zawsze istnieje możliwość, że coś po drodze skopałem).
    Ostatnio edytowane przez popi ; 06-08-2009 o 22:25
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Bardzo ciekawie...

Arturze, jak zauważyłem ten Twój fioletowy kwiatek "robiony" był w pełnym słońcu?

A więc nie chciało mi się dziś dźwigać w teren 24-70 więc podpiąłem N28-105/4.5-5.6 (stary, wytarte szkła, etc. ale ta waga ). Gdy wracałem do domu (ok.g.1 przypomniał mi się Twój test. Akurat mam kilka kwiatków w ogrodzie w fiolecie (bodajże sulfinie) więc strzeliłem kilka fotek (ust.macro, odwzorowanie 1:2), pr.M, spot, AWB (trzy ustawienia: predefiniowane słoneczko, automat, PRESET z CBL). Co wyszło? Na wszystkich ustawieniach kolor kwiatka na fotce był... fioletowy! Identyczny jak w realu. Myślę "co tam, być może u Artura AWB walnięte w body czy cuś, .
    Po tym co napisałeś nasunął mi się jeden jeszcze wniosek: jak ostatnio rozmawialiśmy to Ty nie wgrywałeś uaktualnienia softu ze stycznia a ja tak. Może to po tym nowy sofcie coś się dzieje u mnie, ponieważ nie miałem do tego aparatu zastrzeżeń jak go kupiłem aż do końca roku...
    Koledzy czy pracujecie na D700 ze starym softem czy nowym z początku roku ???
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    ...
    Kupiony w grudniu, miał nowy firmware.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    wynika z tego że trzeba ..zakręcić na obiektyw 80B i zrbić kilka kadrów na AWB w świetle np. żarowym. ..
    ciekawe rozwiązanie problemu . Koncepcja słuszna, ale gdy jest mało światła zakładać filtr który kradnie też sporo światła nie jest doskonałym wyjściem. Ale powinno pomóc

Ja niedawno zmieniłem oprogramowanie w D700 i nie zauważyłem zmian w AWB, ale dość mało robię w AWB. Ostatnia moja sesja pokazała, że nie jest dobrze, a mam nadzieję, że w nikonie nic w AWB nie popsuli, powinni najwyżej poprawiać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przed chwilą rozmawiałem z Popi1612 i dziwne ma spostrzeżenia: przy AWB pozostałe ustawienia w manualu kolory wychodzą jak w realu a robiąc np. z preselekcją przysłony fiolet wychodzi mu na niebiesko...dziwne co?
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Po tym co napisałeś nasunął mi się jeden jeszcze wniosek: jak ostatnio rozmawialiśmy to Ty nie wgrywałeś uaktualnienia softu ze stycznia a ja tak. Może to po tym nowy sofcie coś się dzieje u mnie, ponieważ nie miałem do tego aparatu zastrzeżeń jak go kupiłem aż do końca roku...
    Soft nowy. Zmartwię Cię ponownie. Powtórzyłem test (spot na kwiatka przy 70mm, różny BB, w tym kombinacje z M, Av, S oraz spotem, centr.ważonym i matrix-em). Kwiatek nadal fioletowy, choć jaśniejszy (także coś, podczas naszej rozmowy, musiałem sknocić z pomiarem; komórka przy uchu i coś pewnie źle mrygnąłem).

I jeszcze raz: przy pomiarze CBL (choć szara kartka daje podobny efekt) na 24mm żeby wszystkie kolorowe klamoty objąć kadrem na stole wszystko wychodzi w takich barwach jak w realu ale tylko fioletowy kwiatek uparcie dąży w niebieski.

Zresztą jak wcześniej zauważył kolega Jacek, AWB tu nie pomoże. I niestety miał rację
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Strona 22 z 33 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów