Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Domyślnie

Ale takich watkow o sofcie to juz bylo tysiac . Druga sprawa to jeden wywolany raw moze roznie wygladac w tym samym sofcie, ale obrabiany przez dwoch zupelnie roznych operatorow komputera. Niech sobie kazdy sciagnie demo i wybierze to co mu odpowiada (w zaleznosci od preferencji i zasobnosci portfela)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    Giani,

Czy ty w ogóle coś robiłeś tym programem czy tylko tak piszesz bo Stig tak napisał ?
    Nie mam zwyczaju powtarzać usłyszanych historyjek. Dopóki czegoś nie przetestuje to się nie wypowiadam. Ale, może nie wyznajesz takiej zasady.

Koszmarna edycja w silky ??? to jakiś żart.
    Widzę mistrzu, że nie skupiłeś się. Gdzie napisałem koszmarna edycja ? . Rzecz dotyczyła czegoś innego tj. zdania a.d.a.m , który stwierdził już przed testowaniem NX2, że interfejs jest na pewno nieprzyjazny i przeraża.

Dla mnie osobiście Silky jako jedyny nie przypadł mi do gustu. Wpie...mnie choćby fakt ,że musiałem za każdym razem klikać na małe ikony,aby skorzystać, ze suwaków. I jak chciałem porównać wszystkie zmienione parametry to miałem zapchany cały ekran. Wpiep... mnie to, że nie było 4-6 głównych suwaków koło siebie, tylko ikonki. Wszystkie programy tak mają ,ale ten wypasiony Silky nie ma. Może to plus dla Ciebie. Dla mnie nie. Nie chcę mnożyć przykładów, bo NX2 też nie jest bez wad. Ale skoro dla Ciebie interfejs Silky jest doskonały to niech tak pozostanie. Ciesz się nim.

Mógłbym oczywiście przymknąć oko na ten interfejs, bo dla mnie najważniejsza jest jakość uzyskanych zdjęć. Więc może nie zadręczaj się tym interfejsem.

Akurat Silky też kosztuje w granicach 600-800 zł.
    To więc wytłumacz mi mistrzu, dlaczego a.d.a.m napisał, że cena NX2 jest bezwstydna skoro Silky kosztuje tyle samo ? Mam rozumieć, że 800 zł za Silky jest ok, ale już za NX2 to bezwstydnie ? Logika jak się patrzy.

Myślę że najlepiej by było wystawić jakiegoś nefa a potem kto chce i w jakim chce programie by sobie mógł wywołać i tu pokazać. Można by naocznie przekonać się co dany soft potrafi.
    A ja myślę ,że powinieneś pozostać przy swoim jedwabistym konwerterze i nie zawracać sobie głowy gorszymi programami.

mnie się na Silky pracuje najszybciej a pracowałem na C1 który uważałem za dobry, na LR, w Ps-ie i innych lepszych lub gorszych programach.
    Wytłumacz mi jeszcze to zdanie powyżej. Skoro testowałeś lepsze programy od Silky to dlaczego wybrałeś ten gorszy ? Z przekory, czy może , aby być oryginalnym ?

Domyślnie

To teraz ty nie zakumałeś tekstu.

od tyłu:

Napisałem że pracowałem na programach c1, ps.... i lepszych lub gorszych od wymienionych c1 , ps, lr. czy teraz jasne ?
    Silky był poza tym bo go wtedy nie używałem, robię to od pół roku.

W silky NIE trzeba klikać w te malutkie ikonki jak je nazwałeś, wystarczy kliknąć jaki kolwiek element suwaka, opisu czy nawet puste pole między tymi elementami a będzie można zmieniać wartości choćby kursorami z klawiatury.
    A jeszcze dodam że można najechać myszką na wybrany suwak i nic nie klikając od razu kręcić kółkiem myszy i parametry też się będą zmieniać.
    Wychodzi pewna twoja niewiedza jednak odnośnie tego programu.
    Pisząc o pracy programami raw miałem na myśli coś ergonomiczniejszego niż jeden ekran ze wszystkimi roletami na ekranie bo widzisz silki od początku pozwalał na używanie dwóch monitorów.

Odnośnie ceny nie nawiązuję do tego co pisał adam, wyliczałeś ceny to dopisałem kolejną.

Proponuję łyknąć coś na zszargane nerwy.

W żadnym wypadku nie namawiam nikogo do zmian, jak pisałem wcześniej co komu pasuje.

odnośnie nefa to widzę to tak że np Stig lub nawet Ty wstawiacie takie mocno wymagającego nefa oraz już wywołanego tifa czy jpga a my nie wierni będziemy starali się tymi gorszymi programami dorównać w jakości obrazka.
    Ostatnio edytowane przez Zibi1970 ; 15-07-2009 o 00:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    [...]

Widzę mistrzu, że nie skupiłeś się. Gdzie napisałem koszmarna edycja ? . Rzecz dotyczyła czegoś innego tj. zdania a.d.a.m , który stwierdził już przed testowaniem NX2, że interfejs jest na pewno nieprzyjazny i przeraża.

[...]
    Hola, hola kolego... teraz to Ty nie przekręcaj . Napisałem wyraźnie, że rzut oka na sreeny interfejsu NX2 przerażają (mnie) - co jest wyrażeniem wrażenia jakie wywiera (na mnie) widok zrzutów ekranu. Nie użyłem sformułowania 'na pewno nieprzyjazny' co było by wyrażeniem opinii o programie przed jego użyciem. Jest to subtelna acz znacząca różnica.

A tak przy okazji zainstalowałem sobie wersję demo NX2. Na razie wrażenie co do interfejsu pozostaje podobne, ale to normalne gdy pierwszy raz stykasz się z nowym programem i musisz zmienić przyzwyczajenia. Nie miałem wiele czasu by się NX2 pobawić ale pierwsze wrażenia (względem SilkyPix zainstalowanym na tym samym notebooku) są następujące:
    Na plus dla NX2 - szybkość niektórych funkcji przy obróbce pojedynczego zdjęcia. Zaaplikowana zmiana jest szybko odwzorowana na zdjęciu.
    Na plus dla NX2 - większe okienko krzywej przez co można precyzyjniej ją modyfikować.

Na minus dla NX2 - skomplikowanie. Obsługi SilkyPix (rozpoznania każdej funkcji edycji zdjęcia i sposobu z nią pracy) nauczyłem się w czasie nie dłuższym niż 2 godziny (z tego tylko dwa razy musiałem sięgnąć do help by objaśnić sobie do czego dany ficzer służy). Przy NX2 widzę, że będzie to kilka godzin więcej z ciągłym zaglądaniem do PDF User Guide.
    Na minus dla NX2 - szarość, szarość, szarość - wiem, że drobiazg ale ja zdecydowanie wolę kolorystkę czarną dla programu obróbki zdjęć. Może w NX2 da się to przełączyć (jakieś skórki?).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    [...]

To więc wytłumacz mi mistrzu, dlaczego a.d.a.m napisał, że cena NX2 jest bezwstydna skoro Silky kosztuje tyle samo ? Mam rozumieć, że 800 zł za Silky jest ok, ale już za NX2 to bezwstydnie ? Logika jak się patrzy.
    [...]
    Zwracam honor.... faktycznie cena SilkyPix Developer oscyluje w granicach 650 PLN czyli na takim samym poziomie jak NX2. Miałem w pamięci cenę z czasu gdy złotówka była mocniejsza a SilkyPix Developer można było kupić bezpośrednio u producenta płacąc w jenach.

Tym bardziej intrygujące dla mnie jest pytanie jaka będzie cena SilkyPix PRO... jeśli istotnie wyższa niż wersji Developer, to NX2 może zyskać na uroku .

Domyślnie

a.d.a.m

okienko krzywej w silky możesz zrobić sobie jeśli masz takie życzenie choćby na cały ekran. Ma to sens gdy pracuje się na dwóch monitorach wtedy jeden ekran to praktycznie samo zdjęcie a drugi to wszystkie rolety jakie chcesz. Rolety krzywych, koła kolorów, histogramu czy selektywnego kolorowania można dowolnie skalować.

Dodam jeszcze że w przypadku Silky nie zaglądałem ani razu do instrukcji czy helpa. Po prostu siadłem i robiłem.

Mam NX zainstalowanego i trochę się nim bawiłem ale mnie się zupełnie nie podoba.
    Ostatnio edytowane przez Zibi1970 ; 15-07-2009 o 00:43

Domyślnie

Zibi1970 - Faktycznie można powiększyć! dzięki! Człowiek uczy się do końca życia ... zatem tu SilkyPix nie ustępuje NX2

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów