Jest już do pobrania testowa wersja SilkyPix PRO RC. Gorąco polecam. Jak dla mnie jeden z najlepszych programów do obróbki RAW.
Do pobrania tutaj.
Szukaj
Jest już do pobrania testowa wersja SilkyPix PRO RC. Gorąco polecam. Jak dla mnie jeden z najlepszych programów do obróbki RAW.
Do pobrania tutaj.
zgadzam się w pełni. naprawdę dobry i łatwy program.
Troche sie wali, na byle czym. No i bez wiekszego grzebania od razu trafilem na babola -- generowanie koncowego pliku do innego niz NEF katalogu, skonczylo sie szukaniem.Okazalo sie, ze wyeksportowal do... katalog z NEFami, mimo wskazania mu innego. Defaultowa klawiszologia, jest koszmarna. Prozno by wciskac "Z", zeby sobie zooma wlaczyc. Odszumianie fatalnej jakosci. Interface wola o pomste do nieba. Nie dosc, ze zamotany, to jeszcze ciemny, utrudniajacy znalezienie czegokolwiek (moze i idzie zmienic jego kolor), ale po ktorejs tam wysypce z rzedu -- uninstall. Ogolnie jeden z najgorszych programow do NEFow, z jakim mialem nieprzyjemnosc.
Nawet zakrecony NC NX to przy nim kaszka z mlekiem jesli chodzi o efektywnosc, ze o ACR nie wspomne.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Dziwne sa Twoje wrazenia. Zainstalowalem SilyPix Pro na notebooku, pracuje z nim od kilku dni, codziennie i dziala bez zarzutu. Eksportuje do wskazanego katalogu, rowniez bez problemu. "klawiszologia", coz rozumiem, ze moze spraiwac trudnosci jesli jestes przyzwyczajony do innego programu. Stwierdzenie "Interface wola o pomste do nieba" jest malo wnoszace jesli nie wskazujesz konkretnie na przykladu nieergonomicznych rozwiazan. Jak dla mnie nie rozni sie on znaczaco do LR czy ktoregokolwiek z innych programow do wywolywania RAW. Jak kazdy, przy pierwszym uzyciu wymaga poznania. Rozumiem, ze mozesz nie byc zachwycony programem jesli przywykles do innego. Ale tak kategoryczne stwierdznia jak "Ogolnie jeden z najgorszych programow do NEFow, z jakim mialem nieprzyjemnosc." swiadcza zle bardziej o autorze slow niz o samym produkcie.
Jak dla mnie SilkyPix PRO to dobry program zwlaszcza w porownaniu do wersji SilkyPix Developer. Dodanie mozliwosci usuwania sladwo zabrudzen matrycy to jedyna rzecz, ktorej mi brakowalo w stosunku do Lightroom. Sa pewne rozwiaznaia w SilkyPix, ktore bardziej mi odpowiadaja niz w np. w Light Room i sa rozwiazania w LR, ktore bardziej mi odpowiadaja niz w SilkyPix. Jednak biorac pod uwge cene LR... czekam z niecierpliwoscia na informacje jaka bedzie cena sprzedazy SilkyPix Pro.
Dziwne sa Twoje wrazenia. Zainstalowalem na stacjonarnym i nie dalo sie z nim pracowac.
Eksportuje do katalogu z RAWami, mimo wskazania mu innego...
Nie do innego programu, tylko do standardow."Z" jako zoom jest prawie w kazdym programie jakiego uzywam. Tutaj wszystko jest inaczej.
A jak dla mnie to sie rozni -- znacznie. I nie chodzi mi o rozmieszczenie opcji, bo do tego mozna sie faktycznie przyzwyczaic. LR mimo ze takze w ciemnych kolorach bazuje jednak na w miare standardowych sposobach rysowania okien (rozmiar, czcionki, sposoby wyboru opcji). Nawet NC, ktory przy pierwszym starciu dla wiekszosci jest trudny do opanowania, bazuje jednak na standardowych rozmiarach okienek i kolorze, co zdecydowanie ulatwia odnalezienie sie w nim. Silky to niestyty przyklad zbioru wszystkich najgorszych cech interface'ow.
Moze bys tak przeczytal jeszcze raz to co napisalem, zamiast oceniac moja wypowiedz po jednym zdaniu podsumowania?![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Zainstalowałem, testuję...
Interface "inny" niż PS ale dla osób, które nie miały kontaktu z PS "do zwalczenia".
Program miał być za free dla "nie zawodowców" ale nie widzę nigdzie opcji wyboru. Zainstalował się jako trial 30-to dniowy. Czy ja coś niedoczytałem?
D600, S12-24 4,5-5,6 / S24-70 2,8 /S50 1.4/ N85 1,8
arturkrz - w którymś miejscu pojawia się dodatkowa informacja, że jest to RC (release candidate) i że będzie działał do końca września (bodajże). Komunikat o 30 dniach jest typowy dla wersji demo i zapewne tyle będzie działała wersja bezpłatna gdy produkt będzie już komercyjnie oferowany.
Giani - Nie pracowałem nigdy z NX2 i możliwe, że jest mercedesem. Z SilkyPix (w wersji Developer) pracowałem z plikami PEF (system Pentax'a) i po próbach kilku innych wywoływaczek (Bibble Pro, Light Room, DXO i inne) ten przypadł mi najbardziej do gustu. W szczególności ze względu na stosunek możliwości do ceny. Tak więc nie jest to prowokacja.
Dziwne, na forum Pentaxa (jestem konwertytą z systemu Pentax na Nikon) ludzie wydają się być dużo bardziej otwarci na programy inne niż mainstream'owe a SilkyPix ma wielu zwolenników (oczywiście LR jest najbardziej popularny). Jeśli pojawia się nowy produkt lub jego nowa wersja ludzie omawiają to, wskazują na to co im się podoba a co przeszkadza. Jeśli porównują produkty to merytorycznie, poszczególne funkcje lub efekty ich wykorzystania. Tutaj jest jakoś ...hm... jakby inaczej. Ale cóż ...
Anyway, akceptuję to, że wolicie inne wołaczki do RAW'ow oraz przyjmuję do wiadomości to, że trzeba być tu bardzo ostrożnym z proponowaniem czegoś alternatywnego.
Panie kolego, my te alternatywy przerabiamy na forum juz od lat.To, ze w gronie zainteresowania uzytkownikow Nikona, zostaje wlasciwie tylko NC i ACR/LR, to wlasnie efekt doswiadczen, forumowych analiz, dyskusji, itd. Wielu z nas testowalo przerozne oprogramowanie, zeby wypracowac sobie odpowiedni workflow... Sam pracowalem chyba 2 lata w C1, pozniej rownie dlugo w ACR, a w miedzy czasie sprawdzajac wszelkie Silky, Bibble, DXO, itd.). Dlatego opinia moja czy Giani'ego, na pewno nie wziela sie z "kosmosu", czy zwyklej, niepopartej niczym niecheci. Nie musimy przeciez piac z zachwytu nad czyms, co nam sie nie podoba. A ze dyskusje rozpoczales slowami "Jak dla mnie jeden z najlepszych programów do obróbki RAW", to chyba mozemy swoje powiedziec, prawda? W koncu to jest przeciez forum dyskusyjne, no chyba ze forum Pentaxa przyzwyczailo Cie do czegos innego...
![]()
www.SALDAT.pl
a ja tylko potwierdzę słowa a.d.a.m.a.
mnie się na Silky pracuje najszybciej a pracowałem na C1 który uważałem za dobry, na LR, w Ps-ie i innych lepszych lub gorszych programach.
W Silky mam wszystko co jest mi potrzebne i nie mam na razie ani cienia myśli aby wracać do jakiegoś poprzedniego programu.
Jak widać każdemu wg gustu.
Skontaktuj się z nami